Cam cât costă traiul în Londra

Evident, dacă te numești Roman Abramovich costă foarte mult. Discuția este foarte relativă, dar eu redactez acest articol din perspectivă proprie și cred că mă adresez unor cititori care au în principiu același lifestyle, pentru a-și putea face o idee în cazul în care iau în calcul o mutare în cea mai scumpă metropolă a lumii, aflată în plină expansiune.

gizmodo.co.uk
O să discutăm în costuri lunare, că așa suntem învățați, deși londonezii au ca referință salariul pe oră sau salariul anual (numai așa le vezi la ofertă, niciodată lunar). Hai s-o luăm pe capitole.

  • ChiriaDacă te muți la Londra va fi aproape imposibil să locuiești singur. Asta dacă nu cumva ai moștenit o avere sau ai un job plătit cu multe mii de lire lunar. Așa că te vei combina la o casă în care stau mai mulți și vei avea camera ta, dar bucătăria și baia la comun. Nu sună deloc mișto, dar asta e. Pentru ceva de genul ăsta, în funcție și de zonă, prețurile variază între 300 - 600 £. Eu locuiesc cu sorella (care e liberă să mă corecteze sau completeze, având vechime pe aceste meleaguri) într-un apartament cu două camere, fără străini de care să ne încurcăm la budă, dar acest mic lux ne costă 600 £. De căciulă, evident. 
  • Curentul și gazul îl avem pe cartelă. E ca la telefon: când nu mai ai bani mergi și-l încarci. Cum ai rămas în pană, centrala / gazele / curentul se opresc, așa că te poți trezi dimineața în curul gol. Poți activa însă un credit de urgență până mergi să încarci cardul. Cât ne costă astea? În jur de 130 £, deci 65 £ pe fiecare. 
  • Întreținere nu avem, dar plătim apa. Asta înseamnă 150 £ anual, deci 12,5 £ / lună de fiecare.
  • Există și o chestie numită council tax, plătită în mai multe tranșe de-a lungul unui an. Asta îți mai scoate din buzunar, în medie, 125 £ / lună. 
  • Cablu TV și net? TV am, dar n-am cablu. Și netul e moca aici în zonă la noi, după cum v-am mai spus. Dacă vrei cablu și net de mare viteză te costă în jur de 20 £ / lună. 10 pounds de laptop, dacă stai cu cineva. Cred că la cablu mă bag și eu în curând, practic exclusiv pentru știri și sport (pot vedea canalele de știri online, dar cu Sky Sports nu e așa de simplu). 

Și uite așa am terminat cu locuința. Cât ne costă? Păi adunăm și ne dă un pic peste 800 £. Trebuie să specific că dacă stai la grămadă cu mai mulți ieși mai ieftin nu doar cu chiria, dar și cu restul cheltuielilor legate de locuință. Și de regulă plătești o singură sumă pentru tot, nu stai să te ocupi individual de fiecare factură. 

Ce mai avem?
  • Telefonul. Cea mai ieftină chestie din Londra. Cu o cartelă O2 de 10 £ mă descurc perfect, așa cum v-am mai zis. 
  • Transportul. E scump al dracului. O cursă cu metroul sau cu busul variază în funcție de mulți factori, cum ar fi ora la care te deplasezi și zona Londrei în care o faci. În principiu, un "bilet" de bus costă 1,50 £ și unul de metrou 2,50 £ (deși mai nou am impresia că a ajuns la 2,90). Chiar dacă îți iei abonament, cu greu scapi sub 100 £ cheltuite în fiecare lună pe transport. Orașul e imens. 
  • Mâncarea te costă în jur de 130 £. Aici includ doar chestiile pe care ți le cumperi pentru acasă, nu și mesele luate în oraș.  

Și uite așa ajungi pe la 800 + 10 + 100 + 130 = 1.040 £ doar pentru a-ți acoperi nevoile de bază. Biletul la un film: 12 - 18 £. Biletul la un meci: de la 40 £ în sus, dar deja sunt toate date (ah, ce-mi crapă buza să merg la un meci pe Emirates sau Stamford Bridge). Biletul la teatru / musical: între 20 - 120 £. Depinde pe cine vezi. Pe scenele londoneze dai peste actori cum ar fi Helen Mirren, Kristin Scott Thomas, James McAvoy sau Gemma Arterton. 

Nu intru în detalii gen "ieșiri în oraș / țoale / rate la bănci și altele" pentru că am ajunge într-o zonă mult prea relativă. Hai să spunem doar că dacă mergi într-un pub să bei o bere și să mănânci un burger cu diverse lași de la 10 £ în sus. Ideea e că dacă nu găsești un job care să-ți asigure măcar 1.300 £ / lună (deci de la 15.600 £ / an în sus), trăiești practic în pagubă și tot ce-ți rămâne să faci este să mergi la job și să vii acasă să stai pe net. 

Cursul BNR de astăzi indică 1 GBP =  5.8446 lei.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Mă deranjează