Pall Mall. The Mall. Sfântul James și Palatul Buckingham.

Le luăm pe rând la capitolul trivia, ca să nu existe nelămuriri. Fac pariu că 99% dintre voi s-au gândit deja la țigări, dar nu despre ele vorbim. Pall Mall este o stradă din Westminster, Londra. Ea e paralelă cu și mai celebra The Mall, cunoscută pentru parade, maratoane, ceremonii și alte nebunii regale. Denumirile străzilor se trag de la jocul pall-mall, un fel de cricket care se juca pe aici în secolele 16-17.

Și ca să închidem cercul: da, numele țigărilor se trage de la strada Pall Mall. Inițial a fost un brand britanic, apoi a fost achiziționat de americani. În sfârșit, nu contează. Azi am luat The Mall la picior pentru a ajunge în premieră la Buckingham Palace. De atâta vreme la Londra și nu-i bătusem reginei în geam, păi se poate?

Cum vii din Trafalgar Square, treci prin Admiralty Arch și o apuci pe The Mall înspre Buckingham Palace, pe stânga te poți bucura de superbul St. James's Park. Cu un S după apostrof. E nevoie să facem și alte precizări, pentru că mă citesc destui microbiști: nu vorbim, desigur, de arena celor de la Newcastle United, în opinia mea una dintre cele mai faine din Anglia. Aia n-are S după apostrof (kill me, sunt un Nazi al detaliilor).

Ok. Am ajuns la Palat, i-am tras câteva poze (nu mă pasionează să-l vizitez și nici să asist la schimbarea gărzii - nu înțeleg această fascinație) și am plecat către Westminster Abbey, biserica gotică unde se înscăunează, împreunează și înmormântează familia regală de-a lungul secolelor. Parcă seamănă cu Notre-Dame. Am vrut să intru s-o vizitez (măcar în amintirea acestui copleșitor moment), dar 18 lire înseamnă prea mult pentru ce poate oferi. Așa că am luat-o pe lângă Big Ben pe cheile Tamisei, apoi prin Soho către Oxford Street, ocazie cu care am dat peste Rafe Spall, care tocmai ieșea dintr-o casă. Poate că acolo locuieșțe.

Avem și poze:


Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)