Pall Mall. The Mall. Sfântul James și Palatul Buckingham.

Le luăm pe rând la capitolul trivia, ca să nu existe nelămuriri. Fac pariu că 99% dintre voi s-au gândit deja la țigări, dar nu despre ele vorbim. Pall Mall este o stradă din Westminster, Londra. Ea e paralelă cu și mai celebra The Mall, cunoscută pentru parade, maratoane, ceremonii și alte nebunii regale. Denumirile străzilor se trag de la jocul pall-mall, un fel de cricket care se juca pe aici în secolele 16-17.

Și ca să închidem cercul: da, numele țigărilor se trage de la strada Pall Mall. Inițial a fost un brand britanic, apoi a fost achiziționat de americani. În sfârșit, nu contează. Azi am luat The Mall la picior pentru a ajunge în premieră la Buckingham Palace. De atâta vreme la Londra și nu-i bătusem reginei în geam, păi se poate?

Cum vii din Trafalgar Square, treci prin Admiralty Arch și o apuci pe The Mall înspre Buckingham Palace, pe stânga te poți bucura de superbul St. James's Park. Cu un S după apostrof. E nevoie să facem și alte precizări, pentru că mă citesc destui microbiști: nu vorbim, desigur, de arena celor de la Newcastle United, în opinia mea una dintre cele mai faine din Anglia. Aia n-are S după apostrof (kill me, sunt un Nazi al detaliilor).

Ok. Am ajuns la Palat, i-am tras câteva poze (nu mă pasionează să-l vizitez și nici să asist la schimbarea gărzii - nu înțeleg această fascinație) și am plecat către Westminster Abbey, biserica gotică unde se înscăunează, împreunează și înmormântează familia regală de-a lungul secolelor. Parcă seamănă cu Notre-Dame. Am vrut să intru s-o vizitez (măcar în amintirea acestui copleșitor moment), dar 18 lire înseamnă prea mult pentru ce poate oferi. Așa că am luat-o pe lângă Big Ben pe cheile Tamisei, apoi prin Soho către Oxford Street, ocazie cu care am dat peste Rafe Spall, care tocmai ieșea dintr-o casă. Poate că acolo locuieșțe.

Avem și poze:


Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Ofer tratament gratuit cu perfuzii în cap fanilor filmului Parasite