Votul diasporei

Observ că se poartă o întreagă discuție acum pe tema asta, așa că uite cum văd eu lucrurile.

Fără a da verdicte definitive, consider că:

1. A avea drept de vot când tu ești emigrat de X ani din țară, ești rupt de realitatea de aici și eventual nici nu mai plătești taxe și impozite statului român (sau oricărui stat, că doar vorbim la modul general) poate și chiar ar trebui să fie subiectul unei dezbateri. Nu zic că nu ar mai trebui să ai drept de vot, dar ar cam fi cazul să analizăm treaba asta.

2. Odată mutat oficial în UK (anume: am contract cu proprietarul, sunt angajat, am cont în bancă, am medic de familie etc.) înțeleg că voi putea deja să votez la unele alegeri locale. Și asta mi se pare foarte democratic. Repet: nu susțin că unui emigrant ar trebui să i se retragă dreptul de vot în țara lui natală, dar consider că mai degrabă sunt îndreptățit eu să votez în UK, dacă trăiesc aici, decât să voteze pentru Președintele și Parlamentul României un român care a emigrat de nu știu cât timp și e paralel cu ce se întâmplă în țară. Puneți orice alte țări în loc, vorbim doar de principii aici.

3. A susține, așa cum fac pesediștii, că Băsescu a câștigat al doilea mandat cu voturile diasporei este o aberație numai bună de manipulat prostimea. Păi dacă vota doar diaspora și în țară nu primea suficiente voturi mai câștiga? Câte voturi a luat din țară și câte din diaspora?

4. Mă mai gândesc dacă duminică voi vota. Știți că de atâta vreme spun aici pe blog că nu votez și vă îndemn să faceți la fel. Dar dacă iau ăștia toată puterea situația se fute urât de tot.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?

Arenele mele