Habemus presidentum

Ieri m-am trezit, mi-am făcut cafeaua și m-am pus pe citit știri, din pat. Dacă am votat? Nope. Ar fi însemnat să mă deplasez într-o altă parte a Londrei, apoi să stau toată ziua la coadă pentru o cauză în care nu credeam. Nici nu aș fi avut timpul necesar la dispoziție, chiar dacă ar fi existat voință, pentru că la prânz a trebuit să mă prezint la job. Sora mea a stat pe baricadele Ambasadei României din Londra vreo 10 ore, reușind într-un final să voteze. Cu toate astea concluzia ei a fost că nu prea a meritat. Nu pentru că a ieșit Iohannis, că ăsta era scopul, ci pentru că orice am face rămânem un popor de cocalari pentru care n-are sens să te sacrifici (detalii aici și aici).

Trebuie să recunoaștem că a fost cea mai slabă campanie electorală postdecembristă. Și că aproape nimeni nu se aștepta să câștige Iohannis, acest nou pseudo-Mesia al neamului românesc. Eu unul nu mă așteptam și deja draftasem un articol pentru cazul în care ar fi câștigat Ponta. Apreciez faptul că nici măcar o singură persoană din cercul meu larg de cunoștințe nu l-a susținut pe Ponta (cel puțin nu pe față, dar aș băga mâna-n foc că 99% dintre ei au votat Iohannis sau nu s-au dus la vot). Este cât se poate de evident ce electorat are PSD-ul și ce electorat au ăștia de dreapta. 

E foarte bine că Ponta și-a luat-o în bot. Poporul ăsta are încă o șansă să construiască, dar hai să vedem când, cum și mai ales dacă o va concretiza, în loc să ne lăsăm udați de extazul acestui surprinzător rezultat. Constat că hipsterașii și diverși emigranți din diaspora se consideră eroi naționali, având senzația că ei și numai ei l-au împiedicat pe Ponta să iasă Președinte. Măcar sora mea a avut bun simț și nu și-a arogat merite exagerate; tot neamul românesc trebuie apreciat că nu a ales Ponta, nu doar diaspora care a stat la coadă să voteze. Iar ne lăsăm orbiți de gânditul la prima mână?

Uite un exemplu. O mică hippie, care acum un an pe vremea asta salva Roșia Montană de nu s-a văzut și nici măcar nu acum nu se mai vede (sau aude) ceva despre acest subiect, tocmai mi-a spus pe Facebook să-mi mișc curul data viitoare, să nu mai stau în spatele calculatorului, ca să mă cuprindă și pe mine exaltarea. Ok, o să mă gândesc la propunerea ei. Mai bine stau la coadă să votez, încălcând principiile în care cred și absentând de la jobul pe care tocmai l-am început,  așa cum îmi sugerează ea practic, cu acel haios patronizing style al omului simplu care are senzația că tocmai a scris istorie. Sau poate că o să-mi văd în continuare interesul personal imediat, ca nu cumva să ajung scârbit ca sorella.

Și ca sa încheiem subiectul: ați remarcat că dacă întrebi votanții lui Iohannis ce știu despre el, cel puțin 95% dintre ei îți răspund doar cu "e primarul Sibiului și a făcut treabă bună acolo". Mișto. Hai să vedem acu' și ce face ca Președinte, apoi uite, dacă scoate România din rahat promit solemn că ma exaltez și eu și peste 5 ani îl votez, chit că aș sta ore în șir la coadă. Până atunci vă îndemn încă o dată să rămâneți lucizi

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?

Arenele mele