De ce te orientezi greu în Londra

În fine, o să vă spun de ce mă orientez eu greu, deși în general stau bine la capitolul ăsta. După ce am vizitat orașul a doua oară, anul trecut, mi-a picat fisa: faptul că soarele se află mai mereu în nori mă încurcă total. Orașul este imens, tu ești nou pe aici, soare nu prea ai și uite așa te trezești năuc pe străzi. Asta pentru că nu știi aproape niciodată unde sunt punctele cardinale, mai ales atunci când cobori din bus sau ieși de la metrou într-o zonă în care n-ai mai fost.

Habar n-am dacă e o chestie specific masculină, dar eu cel puțin știu întotdeauna, fără să conștientizez neapărat, unde se află punctele cardinale, indiferent de locul în care mă aflu. Poți face și conștient treaba asta, orientându-te după soare. Short tip: îndrepți limba mică a ceasului către soare, îți imaginezi o linie imaginară de la ora 12 către punctul de intersecție al limbilor ceasului și astfel obții un unghi, între limba care arată ora și acea linie imaginară; bisectoarea acelui unghi îți indică sudul.

Anul trecut când m-am cocoțat în The Shard am putut vedea orașul de sus și astfel s-au mai limpezit unele treburi. De exemplu, eram atât de confuz încât aveam impresia că micul Chicago, așa cum numesc eu Canary Wharf, pe care deja îl vizitasem, se află în vestul Londrei, nu la est. Acum sunt salvat de acest Citymapper, care face rătăcirea prin oraș practic imposibilă. E drept că aplicația îți dă totul mură-n gură, însă nu-ți poate explica și pe ce parte a drumului să te așezi când aștepți un bus, prin urmare mărturisesc că am deja la activ câteva îmbarcări în direcția greșită. Aș da vina tot pe soare, dar ar trebui să casc ochii mai atent la direcția în care se îndreaptă respectivul autobuz, că doar e trecută pe panourile din fiecare stație.

Știu, vremea e o curvă, te deprimă și pe unii îi dezorientează prin oraș, dar curva asta are și o parte bună: iarna practic nu există. Înțeleg că temperatura nu prea scade sub 6-7 grade, nu ninge (slavă domnului) și, evident, nu îngheață. Așa da. De ierni friguroase chiar eram sătul.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?

Arenele mele