Nu te mândri c-ai ales să nu pleci din țară

Îi pot înțelege pe cei care spun că n-au avut curaj s-o facă. Că nu s-au putut desprinde de rude și de prieteni. Că și-au făcut o familie de tineri și că n-au vrut să le strice direcția partenerilor și copiilor, luându-i după ei. Că nu și-au putut aranja nimic concret afară și n-au putut risca să plece la noroc. Chiar și pe cei care au o situație materială atât de bună încât consideră că nu au de ce să plece îi pot înțelege, doar până la un punct însă. Empatizez și cu cei care nu au putut mobiliza un buget pentru a pleca, pentru că emigrarea are și un preț în majoritatea cazurilor. Și sunt convins că de multe ori este greu să ajungi în punctul ăla în care emigrarea devine cea mai logică, ba chiar cea mai ușoară soluție. Înțeleg toate aceste lucruri. Însă îi consider amuzanți, ca să nu spun ușor idioți, pe cei care se bat cu pumnul în piept afirmând:


"Eu aș fi putut să emigrez, dar nu am vrut. Am ales să trăiesc în România pentru că râul și ramul. Sărăcia, nevoile și neamul. Pentru că dragoste de țară, iubire pentru strămoși și pământul sfânt. Pentru că mândrie că-s român și bla."Da, motivația asta mi se pare cretină și din păcate am întâlnit-o la câțiva amici. Consider că ăsta nu e un motiv de mândrie, ba din contră, te desconsideri afirmând așa ceva. Te faci de râs. Pentru că, amigos, știți și voi foarte bine cum stă de fapt treaba cu râul și cu ramul, anume:


  • Sistemul de pensii e la pământ. Dacă nu te ocupi de problema asta în zona pensiilor private, ai cam pus-o la bătrânețe. Statul te va lăsa să mori de foame. Da, situația e chiar gravă. Aveți aici o analiză amănunțită.

  • La capitolul sănătate stăm la fel de prost. Ai atât de mulți bani încât să te tratezi doar la clinici private? Bravo ție. Altfel poți oricând să mori cu zile.

  • Piața muncii stagnează de ani buni. Iar a-ți face propria afacere este o idee sortită eșecului în proporție covârșitoare.

  • În 25 de ani nu am fost în stare să facem măcar o autostradă care străbate toată țara. CFR-ul e jalnic. Iar un bilet de avion pentru o cursă internă costă mai mult decât unul similar în SUA. 

  • După 45 de ani de comunism și 25 de pseudo-democrație, poporul ăsta alege tot pesediști la putere, adică pe ăia care au furat țara până la os, au îndobitocit țărănimea prin măsuri populiste, au instituit sistemul mafiot al baronilor locali și au mințit sistematic, doar pentru ca tu să le dai votul care le legitimează furtul. În loc să progresăm, ne învârtim în cerc, până nu va mai fi nimic de furat. 

Și astea sunt doar câteva idei. Completați voi linia punctată. În condițiile astea, de ce ar alege cineva, care a avut posibilitatea concretă de e emigra, să rămână în România, chiar mândru fiind de această alegere? Suntem printre ultimele țări ale Europei și tu te fălești cu faptul că alegi să trăiești aici? Este ca și cum ți-aș oferi o țigară de foi și tu m-ai refuza țanțoș, în timp ce-ți aprinzi un Carpați fără filtru. Sau ca și cum te-aș invita să vedem un meci din Premier League pe un ecran mare, în HD, iar tu îmi spui că preferi să te uiți la Chiajna - Viitorul pe televizorul tău cu tub. Concret și fără metafore, înseamnă că ai fi putut alege un viitor mai bun pentru copiii tăi, dar ai preferat să-i crești tot în țara asta de rahat.

Pe bune, evită să dai pe goarnă acea motivație - stindard. Bag-o p-aia cu imposibilitatea de a te rupe de cei dragi sau justifică-te cu odrasla care începuse deja școala aici. Sau pur și simplu nu spune nimic. Dar nu te lăuda că tu alegi România, deși viața îți oferise altceva. Astfel pari doar un meltean lipsit de orizonturi, care se mulțumește cu puțin. Un pseudo-patriot lipsit de curaj, logică și simț practic, care-și periclitează serios viitorul din rațiuni pur sentimentale. Măcar dacă națiunea asta ar fi meritat sentimentele tale, dar chiar nu e cazul. De ce te-ai mândri așadar cu toate astea?

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)