Beligan merită respect ca actor, nu ca propagandist

Asta este nuanța fundamentală pe care mulți nu o sesizează. Nici măcar ca bătrân nu merită respect, adică nicidecum pentru simplul fapt că este un cetățean în vârstă. Hai să facem o scurtă recapitulare.

cotidianul.ro
Beligan se plictisea târâindu-și bătrânețile flatulente acasă, așa că s-a dus sâmbătă pe stadion și l-a pupat în cur pe Ponta, afirmând că acesta merită să fie președinte, pentru că e "tânăr și energic". Andrei Pleșu i-a replicat printr-o scrisoare deschisă, pe care eu o aplaud. Azi aflăm că un grup de artiști expirați îl atacă pe Pleșu, pe ideea că maestrul nonagenar merită respect și nu atacuri politice josnice.

Cu alte cuvinte acest grupuleț indignat susține următoarea idee: dacă ai atins o anumită vârstă meriți respect, ești inatacabil și incontestabil, pentru simplul fapt că ai făcut umbră pământului mai mult decât alții. Și pentru că ai fost un mare actor, să nu uităm. Dar ce legătură au toate astea cu pomul de iarnă? Dacă Al Pacino s-ar apuca acum să facă propagandă unor comuniști sau (să luăm un exemplu aberant la întâmplare pentru a sublinia principiul) să violeze o minoră sau o capră, înseamnă că nu ne permitem să-l atacăm sau să-l ironizăm, doar pentru că este un actor genial? Am mai vorbit despre aceste lucruri pe blog, culmea, chiar când vedeta zilei de azi (Turcescu) era implicată într-o dispută cu Nadia Comăneci.

Da, ai dreptul să ai o părere. Chiar e bine să ai una, de regulă. Ai și dreptul s-o dai pe goarnă. Dar și alții au dreptul în aceeași măsură să comenteze acea părere pe care tu o exprimi. Dacă e democrație să fie până la capăt.

Cel mai bine le-a zis-o indignaților ăstora un domn care a comentat articolul de pe Agerpres. Era de altfel singurul comentariu care apăruse la ora la care am citat acest articol și nici că ar mai fi nevoie de altele.

"Doamnelor si domnilor semnatari ai acestei scrisori aberante, eu l-am acuzat pe maestrul Beligan si pe academicianul Irinel Popescu inainte de a o face distinsul carturar Andrei Plesu. Ceea ce voua va este imposibil sa intelegeti (pare ca exact optiunile voastre va iau mintile) este faptul ca nu optiunile sunt imputabile ci participarea la asemenea manifestari megalomanice care nu au nimic in comun cu libertatea de a opta ci cu cultul personalitatii. Este de mirare faptul ca voi ca actori (ar fi de presupus ca aveti segmentul memoriei din creier extrem de bine dezvoltat) uitati atat de repede festivismul desantat al tineretii voastre totalitare. Evident ca voi puteti uita avand in vedere faptul ca ati fost unii dintre beneficiarii favorurilor socialiste. Noua celorlalti ne este insa greu sa uitam. Omul de teatru, actorul veritabil, artistul, ganditorul nu au voie sa uite excesele socialiste care nu au nimic in comun cu democratia, decenta si respectul pentru omul simplu ci doar cu egocentrismul neamului prost si manipularea perceptiilor in cel mai abject mod cu putinta. Voi ar trebui sa va cereti scuze pentru obedienta voastra fata de un regim ce face pasi mari catre o noua forma de totalitarism oligarhic, in fiecare zi. Anii `50 au fost posibili si pentru ca oameni ca voi nu au avut decenta si minima demnitate sa isi tina capetele sus."

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)