Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?

Am remarcat că multă lume încurcă treburile astea sau are impresia că reprezintă același lucru. Includem aici jurnaliști, economiști și mai ales mulți "oameni obișnuiți". Sigur auziți destul de frecvent la știri că nu știu ce taxă a crescut/scăzut cu X puncte procentuale. Hai să vedem ce înseamnă asta, deși e weekend și poate că aveați chef de ceva mai distractiv.

Să spunem că va scădea CAS-ul cu 5 puncte procentuale, că tot e la modă subiectul. Înțeleg că pentru angajator contribuția este de vreo 20% acum, dar nu contează. Ce înseamnă scăderea cu 5 puncte procentuale? Păi 20% - 5% = 15%. Noua contribuție va fi de 15%, în loc de 20%. În cazul acesta termenul punct procentual este folosit corect. Practic un punct procentual = 1% luat în modul, nu 1% dintr-o sumă anume, caz în care acel 1% ar fi numit procent.

Și mai simplu: punctul procentual reprezintă diferența dintre două procente.

Incorect ar fi fost să spunem că scăderea CAS-ului va fi de 5 procente (sau de 5%). Dacă un angajat are un salariu brut de 3.000 de lei și angajatorul plătea până acum 20% din această sumă la CAS, adică 600 de lei, o scădere de 5% din această contribuție s-ar traduce prin suma de 30 de lei, deci noua sumă de plată ar fi de 570 de lei. Dar noi vorbim de fapt despre 5 puncte procentuale scăzute din acel 20%, așa că vom avea de plată 15% x 3.000 = 450 de lei. Iată așadar diferența.

95% (100-5) din 20% dintr-o sumă = 19% din acea sumă (așa s-ar obține acei 570 de lei din exemplul de mai sus), în timp ce
5 puncte procentuale scăzute din 20% = 15% din suma respectivă (așa se obține suma de 450 de lei, cea corectă).

Incă un exemplu: nu poți spune că TVA-ul a crescut cu 5%, de la 19% la 24%. E greșit. Dacă ar fi crescut cu 5 procente, asta s-ar fi tradus prin 105% din 19%, adică noul TVA ar fi reprezentat 19,95%. TVA-ul a crescut de fapt cu 5 puncte procentuale, echivalent în acest caz cu o creștere de 26,31%.

Sper că n-am explicat prea alambicat. La final vă propun un exercițiu banal, ca să vedem cum stați cu matematica învățată în gimnaziu. Dacă azi am vândut 120 de mere și mâine aș vinde doar 100, cu cât la sută mi-ar scădea vânzările?

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)