Less is More: Cum se cântă With or Without You de la U2

Această postare se adresează atât chitariștilor, cât și fanilor acestui hit și ai muzicii bune în general. O să vedeți cât de simplu se poate crea o melodie genială. Ai nevoie doar de un infinite guitar (sau de un EBow) și de o pedală, în rest poți fuma chiar o țigară în timp ce cânți piesa asta.

Ironizat deseori pentru că ar fi un chitarist simplist (sau pentru că ar cânta mai mult cu picioarele - a se citi "din efecte"), The Edge va rămâne întotdeauna pentru mine unul dintre cei mai mari chitariști, pentru că este capabil să creeze cele mai mari emoții cu cele mai mici resurse. Am mai spus-o. Până la urmă despre asta este vorba: guitar playing -> feeling, not showing off. Nu vreau spectacol cu degetele pe grif, ci doar să-mi fie transmisă emoție.

Chitaristul U2 arată în vreo două rânduri cum a creat With or Without You (videos aici, de la minutul 2:10 încolo, și aici). "I could've so easily just gone into like a whole kinda big solo thing", spune el în al doilea clip și chiar a făcut asta, o singură dată din câte știu, în cadrul unui concert din Washington, când a inventat un senzațional solo la finalul piesei (aveți aici clipul respectiv, solo-ul începe la momentul 4:45).

With or Without You are o armonie banală, formată din doar 4 acorduri care se repetă pe tot parcursul piesei. Armonia a fost compusă de Bono, nu de The Edge. Vă las cu tutorialul unui domn foarte priceput. Repet, chiar dacă nu sunteți pasionați de chitară, cred că va fi o plăcere să-l urmăriți. Din Re major, maestre, cu vreo 3 note și-o pedală (îți face pielea de găină când o calcă la momentul 1:35)!Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?