Americanii iubesc soccer-ul. Au cu ce și de ce.

Altă concluzie nu există atâta vreme cât la un meci din cadrul unui turneu amical se prezintă, în plină vară, 109.318 de spectatori. Asta înseamnă fix două arene naționale d-ale noastre umplute până la refuz. Așa că a e cazul să renunțăm la clișeele cu americanii care încă n-au descoperit fotbalul european, numit de ei soccer. 

Meciul de aseară dintre Real Madrid și Manchester United, desfășurat în Ann Arbor, Michigan (mai multe echipe de top din Europa sunt în turnee de pregătire prin State) a consemnat așadar un record: cea mai mare asistență prezentă vreodată la un meci de fotbal în USA. Dintre precedentele recorduri de audiență putem menționa cei 94.194 de spectatori prezenți la finala World Cup '94, pierdută de Italia în fața Braziliei după acea lovitură de la 11 m ratată de Roberto Baggio, zis și Il Divin' Codino, episod ilustrat într-o reclamă Johnnie Walker, dar și câteva meciuri din cadrul Olimpiadei de la Los Angeles '84.

În egală măsură sunt fascinat de arena din Michigan în sine, poreclită The Big House (aparține universității din oraș!), considerată al 3-lea cel mai mare stadion de fotbal din lume. N-ați spune asta la ochiul liber, așa-i?

wikipedia.org
Arată impresionant, într-adevăr, dar n-aș fi zis că e mai mare ca Maracanã sau Olimpico din Roma. E mult mai mare de fapt, având cu vreo 35.000 de locuri mai mult ca respectivele. De ce nu arată la fel de spectaculos ca un Santiago Bernabéu (81.044 seats) sau ca un San Siro (81.277), deși capacitatea stadionului din Michigan e mult mai mare?

Explicația ar fi simplă: lăsând la o parte forma de farfurie a stadionului din Michigan, raportată la construcțiile pe verticală din exemplele de mai sus, The Big House se pare că are gradene și nu scaune, după cum bine se poate vedea în imaginea de mai sus dacă dăm zoom și ne benoclăm printre fundurile ăstora din primele rânduri. Și uite așa, într-o arenă care nu arată fuckin' huge, încap de fapt vreo 110.000 de oameni. Vă faceți însă o idee mai bună privind amplitudinea tribunei dacă aruncați un ochi aici. Faci febră musculară dacă urci toate treptele alea.

În aceeași ordine de idei, AS Roma a jucat ieri pe stadionul echipei de fotbal american Philadelphia Eagles, numit Lincoln Financial Field. O piticanie cu 69.176 seats, care arată așa (apropo de stilul arhitectural):

aviewfrommysseat.com
Mă rup eu pe aici în explicații dar tot nu înțeleg cum stadionul din prima poză poate găzdui cu vreo 40.000 de oameni peste ce oferă ăsta din Philly.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?