Facebook: Emoții pentru emotivi

Vuiește social media zilele astea în legătură cu experimentul făcut de Facebook, care se spune c-ar fi manipulat emoțional utilizatorii pentru a le studia reacțiile. Toată lumea se revoltă, toți se simt folosiți și manipulați. Păi dacă ești mult prea slab de înger, chiar ești manipulat, fie și prin faptul în sine că acest studiu a fost făcut public și acum îți etalezi revolta pe net. Dacă nu, te cam doare la bască, așa cum ar trebui.

Treaba e simplă, am mai abordat subiectul. Plătești vreun euro pentru a te da pe Facebook? Te obligă cineva s-o faci? Ai oricând posibilitatea să-ți anulezi contul? Ai oricând la dispoziție opțiunea de a filtra acel news feed care te coafează? La mine, de exemplu, este setat pe most recent stories și nu pe top stories, pentru că eu decid ce e top și ce nu (sau, bine, măcar vreau să cred asta). Ai în listă doar oameni care merită să stea acolo și care nu te deprimă și nici nu te agasează în vreun fel? Ești suficient de confident, stabil emoțional și mobilat la mansardă încât să nu te lași influențat de conținutul postat de amicii tăi, fie el unul pozitiv sau negativ? Realizezi că imaginea propagată de o persoană pe Facebook este de multe ori extrem de diferită de realitatea în care se scaldă acea persoană?

Răspunde la întrebările astea și apoi ia o decizie în legătură cu prezența ta în social media. Cu revolta las-o mai moale până una alta, pentru că nu are nicio bază. Poate că și eu am fost "manipulat emoțional", primind în feed mai multe poze cu pisici sau copilași, dar la naiba, nu Facebook le-a inventat. Problema e la amicii mei obsedați, care postează așa ceva, nu la Facebook. I-am înjurat, i-am scos din feed, am defulat și asta a fost. Nu consider că Facebook, care până la urmă pentru mine rămâne o unealtă excelentă pentru informare, comunicare și entertainment, a fost problema. Nicidecum.

Hai mai bine să servim puțin sarcasm.
Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Arenele mele