Avionul rămâne cel mai sigur mijloc de transport

De departe chiar. Un articol din The Guardian încearcă să ne liniștească după cele trei tragedii din ultima săptămână. În cazul în care nu realizați așa, cu ochiul liber și comparând mental niște cifre aproximative, de bun simț, că avionul prezintă cea mai mare siguranță, aveți aici niște date statistice clare. 

cdn.wonderfulengineering.com
  • În 2013, doar un zbor din 3.000.000, ca medie, a produs victime. Au murit mai mulți oameni atacați cu cuțitul în State sau care s-au înecat cu mâncarea decât în accidente de avion. 
  • Motocicleta prezintă un risc letal de 3.000 de ori mai ridicat decât avionul. Mașina de 100 de ori mai mare. Trenul de două ori mai mare.

  • Fapt divers: niciun pasager aflat într-un avion care decolează de pe Heathrow sau aterizează pe marele aeroport londonez nu a mai murit în ultimii 42 de ani. Știți câte avioane decolează de pe Heathrow? Unul la 45 de secunde. 

  • "A Massachusetts Institute of Technology study calculated that you could fly on a commercial airliner every day for 123,000 years before you could expect to be killed in a crash."
express.co.uk

Cam astea sunt datele statistice și ele nu mint. Zborul este extrem de sigur. Normal, dacă ai vedea zilnic pe ecrane breaking news cu oameni care mor în accidente domestice, ar fi șanse mari să dezvolți o fobie legată de așa ceva. Dar cum la știri apar în special avioanele care mai cad și ele, sărăcuțele, din când în când, e normal ca majoritatea să se teamă de zbor și nu de altceva. Totul ține de cum alegi să privești problema.

Update: recomand și acest articol

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Ridicolul forţos