Poate fi Mondialul lui Messi

În grupe a făcut exact ce trebuia: a dat 4 goluri (toate decisive și foarte frumoase) și a forțat un autogol. Fără să încânte prea mult în rest, ba fiind chiar apatic pe alocuri, Messi a fost însă foarte eficient: a adus 9 puncte Argentinei și a calificat-o în optimi, unde va avea un meci relativ ușor cu Elveția. Este primul jucător din istoria turneelor finale mondiale care este numit Man of the Match în toate meciurile din grupă. Acum mai are practic 4 meciuri (incluzând și finala, la modul teoretic) pentru a conduce Argentina spre un nou titlu mondial și pentru a putea fi văzut de către mulți cel puțin egalul lui Maradona, dacă nu cel mai mare fotbalist din istorie.

Aceste imagini seamănă izbitor cu unele din urmă cu 28 de ani, care
prezentau bucuria lui Maradona pe Azteca. Din păcate pe acelea nu le găsesc.
Diferențe între Lionel și Diego? Păi despre Maradona se spune că a câștigat Mondialul mexican din 1986 de unul singur. E o exagerare, desigur, dar e drept că echipa Argentinei nu avea cine știe ce vedete pe vremea aia. Meritul lui Maradona în câștigarea titlului a fost uriaș. El a tras echipa după sine. Messi are echipă însă, mai ales de la mijloc în sus. Pumele arată atât de bine acolo ("El Jefecito" Mascherano, fostul madrilen Gago, actualul di Maria, Messi, Agüero, "Pipita" Higuain, Lavezzi, interiștii Alvarez și Palacio), încât selecționerul Sabella și-a permis să nu selecționeze un atacant cum este "apașul" Carlito Tevez. 

O altă mare diferență dintre Messi și Maradona este că acesta din urmă a purtat către glorie și un club, nu doar naționala, cucerind cu mai degrabă modesta SSC Napoli două titluri în Serie A și un trofeu european. 

"Because a mainland Southern Italian team had never won the league before, this turned Diego Maradona into a cultural, social and borderline religious icon for Neapolitans, which stretched beyond the realms of just football." - Wiki. 

E drept că și Messi a câștigat trei trofee Champions League cu Barcelona, dar anvergura acestui club este cu totul alta. Și mai e ceva: Maradona a fost badass (de fapt încă este). Cel mai badass poate, în timp ce Messi e cel mai cuminte băiat, iar chestia asta contribuie la aura de zeu a lui Diego și la faptul că este idolatrizat atât de argentinieni, cât și de napoletani. Bineînțeles că mi-au sărit în ochi tricouri cu Maradona prin jegosul oraș Napoli, era culmea să nu fi fost așa. 

Luați strict individual însă, la modul cine cui îi face mucii (pardon, adică la modul talentului cu mingea la picior), eu personal îl consider pe Messi peste Maradona, numai gândindu-mă la faptul că în era actuală e mult mai greu să faci toate chestiile astea decât în urmă cu 25-30 de ani. Lui Lionel îi lipsește titlul Mondial și un rol decisiv în obținerea lui pentru a închide gura tuturor. Eu sper să-l obțină peste două săptămâni și un pic, nu de alta, dar poate o iau cu totul razna acești fascinanți comentatori

Închei cu o recomandare pentru pasionații de football video games (my guilty pleasure, prefer asta jocurilor de pe Facebook și Solitaire-ului): a apărut un patch super mișto cu Mondialul, care poate fi descărcat de aici. E făcut de băieții de băieți și bag mâna în foc că este peste versiunea originală EA Sports, care nu a fost lansată pentru PC, ci doar pentru PS3 și Xbox. Respectă cele mai mici detalii ale Cupei Mondiale, de la grafică, la loturi, antrenori, stadioane, grupe, numere de pe tricouri, etc. Singura mică bubă a acestui patch (care se instalează peste jocul FIFA 14 fără a-i afecta setările și salvările anterioare) este că tocmai stadionul pe care l-am lăudat aici pe blog nu are al doilea inel al peluzelor, ci arată exact așa cum va arăta după Mondial, la o capacitate redusă. În rest, nota 10. Vă las să vedeți câteva cumshots (pardon, screenshots):


Eu joc cu Messi în bandăComments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?