În timp ce Banciu delirează despre "ratații și dopații" fotbaliști spanioli

*Chiar acum la radio (deh, oricât l-aș admira trebuie să admit că uneori vorbește a prost, defulând diverse frustrări), alții scriu frumos despre ce a reprezentat La Roja în istoria fotbalului, iar eu mă uit la grupa Braziliei și realizez cât de mult poate conta prima regulă de departajare în caz de egalitate la puncte: golaveraj vs. meciul direct. Iată ce se poate întâmpla.

Scenariu fantezist:

Brazilia pierde în fața Camerunului, indiferent de scor, iar Mexic și Croația fac egal. Clasament: 

1. Mexic 5 p. 2. Croația 4 p. golaveraj +2 3. Brazilia 4 p. golaveraj maxim +1 (ups!) 4. Camerun 3 p.

Așadar, conform regulii după care se joacă acum (golaverajul contează, nu meciul direct), Brazilia ar fi out. Dacă scenariul fantezist de mai sus ar avea loc în condițiile în care meciul direct ar fi primul care ar conta, la egalitate de puncte, Brazilia ar lua locul 2 pentru că a bătut Croația. Și așa mi s-ar părea firesc, ca meciul direct să fie cel relevant. Nu înțeleg de ce se tot schimbă regulile astea, poate le-o fi greu ăstora să facă clasamente în 3 dacă 3 echipe au același număr de puncte.

Faza și mai haioasă este că dacă Brazilia pierde cu 2-0 în fața Camerunului, iar Croația bate Mexic cu 3-2, Brazilia și Mexic ar ajunge la egalitate perfectă și pentru a afla a doua calificată din grupă (prima fiind Croația), s-ar efectua o tragere la sorți. Da, asta spune manualul, fi-le-ar regula de râs. Așa ceva? Păi mai degrabă le departajezi după coeficientul FIFA, e un criteriu al valorii (mai mult sau mai puțin); cum să lași hazardul sau mânărelile să decidă cine se califică?

Îmi pare rău de Spania și am intuit că vor pierde cu Chile. Iată ce spuneam despre această generație în urmă cu fix doi ani, la Euro, când am intuit câ vom avea o finală Spania - Italia și spuneam că acum, la Mondiale, voi ține cu Argentina lui Messi. Așa e, acum favorita mea a devenit Argentina și sper ca Germania, Anglia și Olanda s-o comită cât mai repede. Nu știu, mi-s antipatice.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)