Banciu vs. Halep

Vuiește netul c-ar fi făcut-o Banciu țărăncuță pe Halep. Și că nu e cine știe ce mare campioană încă. E cinic ca de obicei omul, mult prea cinic, dar pe fond nu prea pot să-l contrazic. Cu atât mai mult când vine vorba de a mâ mândri cu Simona, pe care eu personal o plac ca om (deși i-am remarcat la rândul meu izul de om simplu, lipsit de orice șpuribus; este mult prea evident acest aspect, dar totodată absolut irelevant) și o admir ca sportiv. Am ținut cu ea, dar nu mă pot mândri cu performanțele ei, pentru că eu mă mândresc doar cu acele reușite care au beneficiat de aportul meu. Apropo, citiți asta.

Eram în avion sămbătă așa că nu am putut urmări finala feminină de la Roland Garros. Am descărcat-o însă de pe net (din fericire nu în comentariul fosilei bășinoase numită Cristian Țopescu, ci în engleză, de pe Eurosport). Am apucat să văd primul set. Simona a jucat senzațional și merită aplauzele noastre. Am citit și auzit doar reacții la superlativ despre prestația ei din finală. Inclusiv Banciu spune că a jucat extraordinar și că-și merită locul 3 în lume. 

Dar, oameni buni, serios acum, Banciu are dreptate și când punctează acele lucruri pe care nu vreți să le auziți. Dacă Simona era din Slovenia, de exemplu, se mai entuziasma vreun român de jocul ei? Mai era careva mândru? Se mai nășteau peste noapte atâția români fani Simona Halep? E frumos că o susținem, ea merită din plin asta, dar delimitați mândria de susținere. Sunt chestii total diferite și numai un om cu un IQ de la mediu în jos nu vede diferența. Eu nu-s mândru că-s român pentru că nu am de ce, am mai vorbit pe temă. Implicit n-am de ce să fiu mândru că-s concetățeanul Simonei, o ființă foarte scumpă și cu mult bun simț de altfel. Una-i una și alta-i alta.

„Simona Halep a declarat la aeroport, absolut ruşinos pentru noi (sigur, venind din altă lume, ce-i pasă ei?), că-i pare bine că-i din România. Bă, mie nu-mi pare bine. Nici că-i ea din România, nici că sunt eu. Mie mi-ar fi ruşine să vin să spun o asemenea idioţenie, când 86% dintre români la sfârşitul lunii nu mai au niciun ban."

Aveți mai jos tot ce a spus Banciu pe temă, ca să nu mai existe dubii și speculații. E drept că și el exagerează, dar ăsta-i este stilul. Nu luați mot à mot ce aberează, ci prindeți ideile de fond; astea-s foarte adevărate, fie că vreți sau nu să le percutați. Și nu vă mai împăunați atât, gânditori la prima mână și patrioți de ocazie ce sunteți. Zici c-ați fost înjurați de mamă pentru că Banciu a punctat niște aspecte foarte realiste legate de această euforie Halep, așa cum nu mai puteați dormi noaptea pentru că se luase de moldoveni. Și rețineți că Simona câștigă pentru ea, nu pentru România. Că are cetățenia română e doar un detaliu. Este o eroare să te mândrești cu Simona, tu, spectatorul, așa cum este o eroare chiar și faptul că Halep se mândrește cu naționalitatea ei sau cu originea ei aromână. Ar fi dat cel puțin la fel de bine cu racheta în minge și dacă Universul o însămânța prin altă țărișoară.

Iar tu de ce ești mândru? Pentru că te scărpinai la ouă și sorbeai o bere la pet în timp ce ființa asta, care, în mod absolut aleator, este născută în aceeași țară cu tine, își dădea sufletul pe teren și era văzută de o lume întreagă? Ce are asta de a face cu tine, Gheorghe din Vaslui?

Ioanițoaia punctează și el bine niște aspecte. Ia înjurați-l și pe el. 
Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?