Maracanã

Fascinat fiind de stadioane, mă gândeam să vă prezint arenele care vor găzdui Mondialul, dar n-are niciun sens să fac asta. Vă puteți documenta aici sau aici. Și nici nu prea sunt încântat de arhitectura arenelor ăstora, între noi fie vorba. Maracanã merită însă o atenție specială, pentru că este un stadion legendar (deși a fost refăcut din temelii și nu mai are nicio legătură cu vechea arenă). 

Actuala capacitate a arenei din Rio ar fi, conform Wiki, 78.838 de locuri. Aici se va disputa finala din iulie, Maracanã devenind astfel al doilea stadion care are onoarea de a găzdui două finale de Mondial, după fabulosul Azteca din Mexic, 105.000 de locuri, gazdă a finalelor în 1970 și 1986. Multă vreme a existat mitul conform căruia Maracanã ar avea o capacitate de 200.000 de locuri. Am mai explicat cum stă treaba asta de fapt:

"A găzduit în 1950 celebra finală de Mondial dintre Brazilia și Uruguay, când gazdele au pierdut și asta a dus la sinucideri în masă. La acel meci au asistat 173.000 spectatori plătitori și aproximativ 210.000 în total, acesta fiind un record neegalat pănă acum la un meci de fotbal. Asta a dus și la împământenirea ideii că Maracanã are o capacitate de 200.000 de locuri, ceea ce este fals, cel puțin acum în timpurile moderne. În 1950 nu existau scaune, ci gradene, ceea ce făcea să încapă mai mulți oameni. În acea vreme stadionul avea și secțiuni întregi unde publicul urmărea din picioare meciul, fapt ce permitea la rândul său accesul unui număr mult mai mare de spectatori. (Mai mult decât atât, adaug eu acum, la acea finală spectatorii s-au înghesuit până în tușa terenului). Orice om care a văzut cum arată Camp Nou, fie numai în poze, nu poate cuprinde cu mintea un stadion cu o capacitate dublă. Maracanã are acum "doar" 82.300 locuri și se pregătește pentru finala următorului Mondial, cel din 2014, dar și pentru Olimpiada de vară din 2016."

Poza din articolul meu și capacitatea de 82.300 de locuri prezentau de fapt vechiul stadion, cel cu locuri, din era modernă premărgătoare renovării finale. Acum Maracanã are chiar mai puține locuri și arată după cum puteți vedea mai jos (aduce mult cu Olimpico din Roma):

wallwidehd.com
dompizablog.wordpress.com
wallpaperdownloader.com

Ați intrat deja în atmosfera Mondialului? Eu de abia îl aștept.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Despre noile albume Byron și Kumm (altfel spus: Așa Da - Așa Nu)