Ignorați-l pe Tapalagă și nu votați

Aseară a fost publicat un editorial pe Hotnews care m-a intrigat. Dan Tapalagă, acest geek al publiciștilor online din România, ne vorbește din manuale, ignorând realitatea în care ne scăldăm pe aceste meleaguri și ne îndeamnă să mergem la vot. Așa cum v-am sugerat de mai multe ori, eu îndemn la un vot în alb. Sau, mai bine, votați-i pe toți deodată. 

În primul rând vreau să precizez că acest articol se adresează doar indecișilor sau decișilor întru neprezentare, anume acelor oameni care consideră că toți politicienii reprezintă doar un rău la scară mai mare sau mai mică și, prin urmare, nu merită să fie votați. Adică mă adresez aceluiași public pe care-l țintește și Tapalagă în editorialul său. Dacă simpatizezi un anumit partid sau anumiți candidați e dreptul tău, du-te și votează-i, dar nu cu tine vorbesc acum.

Ok. Din punctul meu de vedere doar un mare naiv crede că mai poate influența ceva în țara asta prin vot. Sunt sătul de acești deontologi care vin și ne predică șabloane despre drepturile noastre de cetățeni (drepturi, nu obligații, da?), sforăie zgomotos despre "salvarea democrației", despre absenteismul ca o lașitate, despre cum putem influența evoluția patriei în loc să stăm pe margine înjurând și comentând, sau, mai ales, despre cum nu avem dreptul să criticăm un politician ales de restul, dacă noi nu am participat la vot. Am mai vorbit despre asta, dar e cazul să subliniez încă o dată un principiu:

Un politican ales este OBLIGAT să servească atât cetățenii care l-au votat cât și restul populației, iar dacă nu face asta poate și trebuie să fie supus criticilor. Chiar dacă nu te-am votat, politicianule, asta nu înseamnă că tu nu trebuie să acționezi în interesul meu. Dacă nu faci asta eu am tot dreptul din lume să te înjur, pentru că tu ești plătit din banii întregului electorat pentru a-i sluji interesele. 

Serios, chiar este nevoie să explici banalitățile astea unora care gândesc precum Tapalagă? Chiar trebuie să le vorbești în parabole și să-i întrebi, de exemplu, ce ar face dacă un grup de canibali îi capturează și le oferă posibilitatea de a alege, înainte de a fi gătiți la ceaun, între o sodomie, un deepthroat și a-și vedea nevasta violată? Cum și-ar exercita dreptul la vot în acest caz și de ce dracului ar mai face-o?

Tapalagă afirmă și că absenteismul nu ar reprezenta o palmă pe obrazul politicienilor. Dar eu nu vreau să pălmuiesc pe nimeni, amice. Ci doar să mă pot uita în continuare în oglindă, fără să fiu apăsat de ideea că ștampila mea a contribuit la îmbuibarea unor nenorociți. Doar despre asta e vorba. Nu despre proteste, manifeste, influențe în lipsă sau alte rahaturi, ci doar despre stima de sine. Când ești resemnat în privința mizeriei din politică doar asta îți mai rămâne.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Despre noile albume Byron și Kumm (altfel spus: Așa Da - Așa Nu)