Constituția ca o fată mare: a violat-o Băsescu oare?

Dragi prieteni, textul de mai jos din italics era în draft, cu titlul "Băsescu se îmbracă așa cum dorește. Din păcate". Tocmai mă pregăteam să-l public pe blog. Vă invit să-l parcurgeți, apoi să citiți și continuarea.

Așa declara șeful statului la B1, după ce s-a pozat la mare cu Udrea, cu tricouri PMP (oare tricoul Elenei era ud?). Cu ocazia asta s-au sesizat iar câinii turbați de la A3 și i-au făcut plângere că încalcă Constituția. Plângerea ălora e o frecție penibilă, dar da, Băsescu o comite iar. Un președinte nu se înțolește cum vrea mușchiul lui (doar dacă nu e pozat și filmat în scopuri electorale), nu declară "păcat că am steagurile astea în spate" și nu face campanie niciunui partid. Acțiunile astea sunt lamentabile și pentru așa ceva Băsescu ar trebui dat jos.


Iar această Sorina Matei mă face să ajung la vorbele boului numit Dragoș Pătraru: se hlizea ca o prostuță în studio când Băsescu îi spunea că se îmbracă după cum poftește. Păi ce jurnalistă ești tu, aiurito? De ce nu i-ai dat cu Constituția în cap președintelui?

Penibilul photo shooting făcut de Udrea și Băsescu la mare poate fi văzut aici.


Ok. Ce m-a făcut să revin asupra acestui text înainte de a-l publica? Păi nu prea mă împăcam cu articolele alea din constituție citate de Cotidianul la modul acuzator. Hai să recapitulăm acea parte:
Ce articole din Constituţie a încălcat Traian Băsescu
Arti.80, alin.2: Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. 
Art.84, alin.1: În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată. 
Art.1, alin. 5: În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

Vedeți voi că spune undeva că Președintele nu poate face campanie electorală unui partid? Păi nu prea scrie. De fapt uite, luați toată Constituția la puricat, cu CTRL + F, să vedeți dacă dați peste ceva concret pe tema asta. Eu nu am găsit. Și ce nu e interzis e permis. Da, mister presidente nu poate fi membru de partid, dar partea legată de campanie, promovarea unor candidați etc. nu o văd nicăieri interzisă. Nici pe site-ul Președinției nu e menționată incompatibilitatea asta. Ba chiar se specifică: "Preşedintele nu poate fi tras la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului". E drept, asta pare băgată de ei, dar ideea rămâne: nu apare scris nicăieri că un președinte nu poate promova un partid. Nici în Constituție, nici pe site-ul Președinției.

S-ar putea ca toată această argumentație a mea să fie o prostie și dacă e cazul voi reveni asupra celor afirmate aici. E un domeniu în care îmi dau cu părerea ca un chibiț oarecare. Însă până una alta, deși consider în continuare că Băsescu nu a procedat corect nici cu pozele, nici cu hlizeala, nici cu declarațiile, se pare că el nu ar fi încălcat Constituția. Greșesc?

Și nu, câtuși de puțin nu-s băsist. Dar ăia de la B1 sunt. 

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Ofer tratament gratuit cu perfuzii în cap fanilor filmului Parasite