Sunday, 11 May 2014

Conchita Cârnat sau Femeia cu Barbă

Dacă nu ați aflat cine a câștigat azi-noapte "concursul" freak show numit Eurovision, vă anunț eu: un umanoid cu puță din Austria, cu numele de scenă Conchita Wurst, care arată după cum puteți vedea mai jos. Drag queen, cică.

Men, what the fuck happened?

Dacă v-am incitat (curiozitatea), aveți mai multe poze pe pagina Facebook a domnișoarei. Toate spiritele libere care se bat cu pumnul în piept că gândesc "outside the box" și că-s "open minded" au intrat deja într-o dispută cu haterii care ironizează groteasca înfățișare a Conchitei. Vai, grotească am zis? Uite, eu mai zic așa:

E problema lui/ei că adoptă acest lifestyle. Mi se rupe ce face la el acasă, ce face în dormitorul altora, nu vreau să știu dacă folosește strap-on sau dacă are păr și pe sâni. Dacă l-aș vedea pe stradă probabil că m-aș uita lung trei secunde apoi l-aș ignora. Dar acest homo homini a ales să se prezinte AȘA la un show urmărit live de toată Europa. Deci practic și-o cere. 

Și-o cere măcar la modul bârfelor de 2 lei așa cum este și acest articol. Pentru că plângea ca ultimul fătălău când s-a prins că va câștiga un concurs la care participă cu succes toți ciudații (vezi babetele alea care au ieșit pe locul 2 sau vezi acest travestit care chiar a câștigat) și care notează participanții pe interese și simpatii politice. Și-o cere pentru că deja au apărut weirdos și ipocriți care o numesc frumoasă. Sau il numesc, deja m-am pierdut. Și-o mai cere pentru că oricât de open minded o ardem, majoritatea nu înghite o astfel de arătare și poate că e mai bine așa. Altfel am uita ce este feminitatea adevărată. Și masculinitatea deopotrivă. Am scoate din dicționar noțiunile kitsch și grotesc. Poate că ne-am înfige cârnați (wurști) în cur și am cânta la harpă cu sula, în timp ce inhalăm bășini dintr-o narghilea. Am numi asta artă și am picta din vagin, ca nebuna asta. Și toate astea ni s-ar părea normale, ba chiar cool. 

Dar apoi, când aburii s-ar mai risipi, ne-am mira poate că ne-am pierdut reperele și că lumea o ia razna.

Disclaimer pentru cei care se vor repezi să mă urecheze la modul "ești un hater plin de prejudecăți care se împiedică de alte aspecte în loc să aprecieze actul artistic": dacă aș fi avut ce act artistic să apreciez, aș fi făcut-o, dar nu am fost impresionat nici de melodia Rise Like a Penis (pardon, Phoenix), nici de vocea d'șoarei. Așa că nu-mi rămâne decât să mă iau de numelei ei de cârnat, pentru că este un nume de scenă ales, precum și de barba ei, că pe barba aia a concurat, la propriu și la figurat. Dacă voi credeți că un astfel de pseudo-concurs este câștigat pe baza melodiei în sine (versuri / muzică) și prestației vocale, atunci sunteți niște naivi, ca o domnișoară imberbă. 

"Am vrut să mă conving dacă într-adevăr, Europa spre care tînjim e în faza de decadență a Imperiului roman pîndit deja de barbari. Și m-am convins. Însuși faptul că a apărut pe scenă, în fața a milioane de telespectatori un travestit, apariție valabilă pentru cartierele cu felinare roșii, mi-a spus că e ceva în neregulă cu mintea europenilor. Și cînd am văzut că mai obține și locul unu – avea voce de femeie sau de bărbat? – doar pentru faptul că era Femeia cu barbă, mi-a fost clar că europenii au luat-o razna. Nu știu, poate sunt eu învechit, poate nu mai corespund vremurilor, dar de întrebat tot mă întreb și vă întreb: 
E concursul Eurovision un iarmaroc, unde poate fi văzută Femeia cu barbă?!"