Bale. Actorul, nu fotbalistul.

Pe Christian Bale l-am remarcat în urmă cu vreo 10 ani. Eram la un prieten și am văzut Equilibrium. De atunci i-am urmărit mai toate filmele făcute între timp (sunt doar vreo două excepții) și-l declar unul dintre cei mai buni actori ai generației sale. 

Sunt fan Bale nu neapărat pentru că e în stare să slăbească 28 de kile pentru un rol (vezi The Machinist), mâncând doar mere si fumând la greu vreme de câteva luni. Și nici datorită faptului că a pus 20 de kile peste greutatea sa normală pentru rolul din American Hustle. Nici măcar pentru faptul că joacă la fel de bine roluri diferite, roluri complexe. Și nu, nu-s fan Bale pentru că aduce cu De Niro. Îmi place Bale pentru că are acel ceva care te atrage la un actor; după ce vezi un film cu el îi cauți filmografia și descarci restul. L-am văzut (transpus în personajele sale), în toate formele: excesiv de slab, gras, musculos și atletic (vezi American Psycho), idiot, cocalar (vezi Harsh Times), sigur pe el, timid, temător, bad guy / good guy. Christian Bale este un actor foarte expresiv.  

În ultimele luni am (re)văzut mai multe filme în care acest elegant galez este protagonist, mai noi sau mai vechi. Despre cele noi am vorbit deja aici. Dintre cele mai vechi menționez și recomand The Prestige, 3:10 to Yuma, The Machinist, Harsh Times, American Psycho (hm, ăsta a fost un pic prea cult pentru mine), Rescue Down, The Fighter (Oscar pentru Bale) și chiar Terminator Salvation (asta este singurul film din cele enumerate aici care are rating sub 7.0, deci asta spune ceva despre filmele în care joacă Bale). Am pe țeavă The Flowers of War, iar în ceea ce privește seria Batman trebuie să menționez că nu-s fanul ei. Am vorbit pe blog despre ultimele două filme din serie la vremea lor. 

Christian Bale tocmai a împlinit 40 de ani și locuiește în L.A. din 1992. A câștigat un Oscar și un Golden Globe (ambele pentru rolul din The Fighter, unde joacă alături de Melissa Leo) și mai are câte o nominalizare de căciulă (Oscar / Globe), ambele pentru rolul din American Hustle, ambele premii fiind pierdute în fața lui Matthew McConaughey. În prezent, Bale lucrează la Exodus, în care-l va juca pe biblicul Moise, călăuzind israeliții prin deșert. Acest film, regizat de maestrul filmelor istorice, Ridley Scott, va fi lansat în decembrie. Musai de văzut.


Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?