Philomena, Filth și altele cu britanici

Ziceam că nu o să mă uit la Philomena, film pasibil de 4 premii Oscar peste 3 săptămâni, dar m-am uitat și a meritat. Englezoaica Judi Dench a obținut pentru acest rol, la 79 de ani, a 7-a nominalizare Oscar. Cazul este real și ne poartă din Irlanda în State și înapoi. Este un film ușor emoționant, fără sirop, impregnat cu umor și sarcasm în doze bine proporționate. 

Din Irlanda mergem în Scoția, mai exact în capitala Edinburgh, să vedem Filth. Am fost încântat să descopăr faptul că vizita mea din Edinbra s-a suprapus cu premiera filmului (într-o dimineață am citit într-un ziar local, la hotel, că James McAvoy era în oraș cu ocazia premierei). În film am recunoscut multe locuri prin care am trecut și eu

Pot spune că Filth m-a cam spart, fără să exagerez. În primele 45 de minute te ia mereu prin surprindere (glume, limbaj, scene imprevizibile). Am râs cu spume pe alocuri, dar nu cred că-i un film pentru toată lumea. În ultima parte devine mult mai dramatic însă. Și te lovește la final cu un super cover al uneia dintre cele mai supraestimate piese din istoria rock-ului alternativ (părerea mea) - deci da, prefer cover-ul, nu originalul. Îl puteți asculta aici. Oricum, recomand Filth. Thumbs up. Iar acest James McAvoy va fi mare, ăsta-i pronosticul meu. Prietenul meu din liceu, Emil (cel mai vechi abonat al acestui blog), seamănă bine de tot cu el. Ce zici, meștere?

Ajungem la The Fifth Estate, un film controversat despre celebra afacere WikiLeaks. Există voci care susțin că Julian Assange, australianul care a puz bazele WikiLeaks, e portretizat în mod defectuos în rol de bad guy. Nu știu ce să spun pe tema asta; dacă sunteți curioși puteți studia cazul din alte surse, nu folosiți The Fifth Estate ca material documentar. În film îl puteți vedea și pe interesantul Daniel Brühl, care a făcut o treabă foarte bună în rolul pilotului Niki Lauda din filmul Rush. Dar cel puțin la fel de interesant este londonezul Benedict Cumberbatch, cel care-l joacă pe Assange. O să-l urmăresc și în Sherlock.

Derulăm 5 ani înapoi și ajungem la Nowhere Boy, un film despre adolescența lui John Lennon. L-am văzut mai degrabă pentru Kristin Scott Thomas, această English-French actress de mare calibru. Filmul m-a cam plictisit însă, iar actorul principal nu m-a făcut nicio secundă să-l văd pe Lennon în el.

E timpul să coborâm nivelul și să servim și câteva no-brainers. Homefront e cu Statham (deci cu bătăi!) și James Franco, după un scenariu scris Stallone, care încleștează pumnii cu De Niro în Grudge Match. Da, oameni buni, Stallone încă face filme cu box (cu el boxeur, mai exact), la 67 de ani. Pentru fanii filmelor de gen trebuie menționat faptul că personajele întruchipate în acest film de Stallone și De Niro împrumută (ca să nu zic parodiază) de la celebrii Rocky (personaj fictiv) și Jake LaMotta (personaj real). În anii '80, cei doi veterani ai ecranului au tras filme celebre cu aceste personaje, De Niro câștigând chiar singurul său Oscar de rol principal pentru Raging Bull, în care îl joacă pe LaMotta. Una peste alta, filmul e peste ce te aștepți, ca să nu zic peste medie. Are câte puțin din fiecare, iar fanii old school al lui Stallone și De Niro îl vor vedea cu plăcere. Apropo, De Niro e on a roll, cum se spune: a scos nu mai puțin de 10 filme în ultimii 2 ani (fără să-mi planific le-am văzut pe toate), însă e clar că balanța cantitate / calitate trage mult în stânga.

Și pentru că la final v-am obișnuit să vă ofer și o "zmeură de aur", azi avem The Counselor, din categoria "what the fuck was that". Deși distribuția îți poate lua fața, filmul n-are nicio noimă. Te uiți ca boul și încerci să te prinzi dacă nu cumva e prea mișto da' îți scapă ție chestii sau e doar un bullshit pretențios, fără intrigă, fără personaje bine construite, cu dialoguri lungi și fără sens și cu ceva sex. Ah, dacă vreți s-o vedeți pe Cameron Diaz cum și-o freacă de parbrizul unei limuzine în timp ce Javier Bardem o urmărește fascinat, atunci foarte tare, frate! Filmul ăsta e pentru voi. Eu am renunțat să-l mai privesc cu o oră înainte de final. 

Vizionare plăcută!

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Ofer tratament gratuit cu perfuzii în cap fanilor filmului Parasite