Marcus Aurelius - Ta eis heauton

Nefiind foarte pasionat de istorie, am auzit de Marcus Aurelius abia atunci când am văzut Gladiator, unul dintre filmele mele preferate all time. E moșu' ăla pe care-l omoară Joaquin Phoenix la început, bă. Dar hai să fim serioși acum. Filmul nu respectă realitatea istorică (m-am documentat la acea vreme), însă îi are ca personaje chiar pe acel Marcus Aurelius și pe fiul său, Commodus, jucat magistral de Joaquin. Acum tocmai am aflat că poate cel mai respectat împărat roman din istorie a lăsat în urma sa o serie de scrieri, numită The Meditations (Ta eis heauton / Gânduri către tine însuți, publicate în România de Humanitas).

Dacă nu aveți răbdare să parcurgeți întreaga lucrare (eu unul n-am), e suficient să citiți acest articol din The Huffington Post, care sintetizează principiile lui Marcus Aurelius, oferind totodată foarte multe link-uri utile. E reconfortant să descoperi (încă o dată) cât de vechi sunt principiile în care și tu crezi, pe care le-ai descoperit în multe surse și despre care ai vorbit deseori pe blog. Cităm din respectivul articol:

  • "Your own happiness is up to you.
Life's happiness, Aurelius said, "depends upon the quality of your thoughts.”
The crux of his philosophy is the notion that while we cannot control what happens to us, we can control our reactions to the events of our lives -- and this gives us immense strength and freedom.
  • Life may not give you what you want, but it will give you what you need.
  • There is good in everyone.
  • True peace comes from within.
  • Treat life as an "old and faithful friend."

Unii dintre comentatori susțin că principiile astea se trag de fapt din vremuri mult mai străvechi, din budism și hindusim, dar asta nu face decât să le întărească. Nu discutăm aici despre cât de original a fost Marcus Aurelius, ci doar subliniem faptul că a crezut în aceste idei și a considerat că trebuie să le dea mai departe.

Richard Harris (1930 - 2002), în rolul lui Marcus Aurelius din filmul Gladiator

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Ofer tratament gratuit cu perfuzii în cap fanilor filmului Parasite