Ești gay. Ieși din dulap sau nu?

În română nu există această expresie, dar știți cu siguranță că "to come out of the closet" sau, mai simplu, "to come out", înseamnă să recunoști public faptul că ești gay. Trebuie să menționez din start: habar n-am dacă e ok sau nu, dacă oamenii care fac asta trebuie aplaudați sau blamați. Încerc doar să inițiez o dezbatere. Observ în ultima vreme că-i la modă să anunți că ești gay sau să militezi pentru drepturile homosexualilor. Ultimul caz care a făcut vâlvă este cel al actriței Ellen Page, cunoscută de public odată cu filmul Juno, care a anunțat ieri în Las Vegas faptul că-i lesbo.


Kate Mara tweets about Page coming out.

Trebuie să specific că nu cunosc persoane gay, nici bărbați nici femei. E doar o constatare, un fapt (divers sau nu) și nimic altceva. În largul meu cerc de cunoștințe nu există așa ceva. În orice caz, nu e nimeni "pe față". As in out of the closet. Am suspectat de-a lungul timpului pe câțiva dintre ei, dar nu avea niciun sens să le spun asta, cu atât mai puțin să fac vreo glumă pe temă. E treaba lor și pe mine nu mă afectează câtuși de puțin. Țin minte că-n liceu, la clasa de volei, era o tipă gay, atât de băiețoasă în toate privințele încât abia printr-a 12-a ne-am prins ce sex are acea ființă. Nu puteam spune nici că-i băiat, nici că-i fată. Apoi ne-a fost confirmat faptul că-i lesbo. Și atât. E singura persoană gay întâlnită personal care îmi vine acum în minte.

Recunosc și faptul că am oareșce porniri homofobe. Știu că nu-i ok. Spun bancuri cu homosexuali (bine, eu știu o tonă de bancuri, multe chiar rasiste, dar asta nu înseamnă că am ceva cu negrii), îi numesc "poponauți", simt repulsie când văd un travestit. Chestii de genul. Dar pot spune și că există homosexuali cu testosteron, care emană masculinitate, eleganță și coolness cât 5 masculi hetero la un loc (George Michael e un exemplu).

Mă deranjează când se face prea mult tam-tam pe tema homosexualității, nu suport chestiile stridente care vin din partea lor, marșurile pe care le fac, etc. Realizez faptul că sunt discriminați de foarte mulți oameni și că asta n-ar trebui să se întâmple. Și tocmai asta duce la manifestații, parade și atâtea discuții interminabile. Eu sunt adeptul ideii "fă ce vrei între patru pereți, dar nu îmi băga mie pe gât sexualitatea ta și nu fă paradă cu ea", dar e simplu să spui asta când ești hetero.

Am citit mai multe comentarii legate de anunțul făcut de Ellen Page. Majoritatea o aplaudă, dar sunt și unii care o critică. Interesant mi s-a părut comentariul unui homosexual (vezi imaginea). Nu spun că are dreptate, e doar o altă temă pentru debate, doar un alt punct de vedere.

Eu văd așa treaba: e ok dacă ești gay, e cât se poate de normal. Nu mă deranjează dacă ești homo sau lesbo. Problemele apar când:

1. Te dai la mine (deși la fel de ofensat/dezgustat ai putea fi tu, bărbat, dacă se dă la tine o nasoală).

2. Faci paradă cu asta și strigi în gura mare că ești gay (deși homosexualii și lesbienele fac asta ca răspuns la discriminare și nu neapărat ca o laudă).

3. De la prea multă discriminare ajungem în latură ailaltă, când o ardem gay și promovăm homosexualitatea peste tot (vezi faza cu țiganii, care-s atât de "discriminați" încât ajunseseră să fie prezenți pe toate canalele, în telenovele, show-uri de manele, emisiuni, știri etc.)

Am câteva prietene 100% hetero cu amici gay, cu care se înțeleg foarte bine. Iar asta le face să empatizeze cu homosexualii și lesbienele în general și să le susțină drepturile. Așadar știu cam unde s-ar situa ele, dar pe voi restul vă întreb: ce părere aveți despre toată discuția asta? Aveți o problemă cu homosexualii? Considerați că trebuie să anunțe lumii întregii orientarea lor sexuală?

La final profit de prilej să vă recomand încă o dată Dallas Buyers Club, un film în care Matthew McConaughey joacă rolul unui homofob care ajunge să se atașeze de un homosexual, jucat magistral de Jared Leto. Să fie Oscar pentru amândoi, zic eu.


Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Ofer tratament gratuit cu perfuzii în cap fanilor filmului Parasite