Curva intelectuală: Azi îl avem pe dom' profesor Bogdan Teodorescu

Am mai spus-o și o voi repeta mereu: nu trebuie să confundăm calitățile intelectuale, pregătirea și competența unui om cu al său caracter. Poți fi un om cu super doxă, dar în același timp un escroc. Degeaba ești doctor într-un domeniu, dacă îți folosești aptitudinile și cunoștințele pentru a fura, pentru a înșela, pentru a manipula sau denigra. Pe scurt: inteligența și instruirea nu vin la pachet cu moralitatea. Sunt însă mulți oameni care nu pot aprecia un om și în funcție de acțiunile sale, păstrând doar imaginea sa în modul, aia care se vinde la prezentare.

De exemplu, publicul Antena 3: îi dai o eminență care-i ia fața prin CV și prin prestanța spilcuită, iar din momentul ăla succesul e garantat: orice debitează un astfel de dom' profesor, direct sau indirect (că doar e foarte abil), e perceput ca adevăr incontestabil. Și astfel ajungem la exemplul concret numit Bogdan Teodorescu, colaborator cu ștate vechi al trustului Intact. Adică plătit. L-am mai menționat de câteva ori aici pe blog, nu neapărat în termeni laudativi. Dom' profesor, fiind expert în manipulare (doar a publicat o carte pe temă), nici că-și putea găsi locul altundeva decât la Antena 3. Și ce face nenea Teodorescu aici? Păi spală creiere, ce să facă. Numa' că el o face cu stil, la modul elevat, lăsând treaba murdară în seama băieților cu IQ mai scăzut, crescuți la periferie, cum ar fi Badea sau Ciuvică.

Dom' profesor a acordat deunăzi un interviu pentru ziare.com, preluat și de pesurse.ro. Cităm:

"Rolul lui Dan Voiculescu este un rol foarte simplu, cel al personajului care ar putea sa devina inamicul perfect. Exista mai multe teorii, una dintre ele este faimoasa, este enuntata de Goethe in Faust, care spune "Desfigureaza-l si apoi prezinta-l lumii ca pe un monstru". El a fost tinta unor atacuri de-a lungul vietii domniei sale si opinia publica este impartita in ceea ce il priveste. Domnia sa are niste adversari foarte solizi si un intreg concert prezidential care il prezinta de atata vreme ca fiind sursa tuturor relelor din Romania. 
Evident, in fata unei asemenea povesti, sunt oameni care cred si oameni care nu cred. 
Dupa parerea mea, domnia sa este introdus artificial in acest joc, tocmai datorita acestei realitati, de a atrage antipatii din partea unui anumit grup. Eu cred ca domnul Dan Voiculescu este bagat nu fiindca a avut un merit in numirea sau nenumirea, nominalizarea sau nenominalizarea lui Daniel Constantin, ci fiindca e foarte confortabil sa il prezinti ca inamic. 
O buna parte, niste oameni din aceasta tara or sa te creada ca el e inamic, pentru ca ei deja si-au format un punct de vedere ca el este inamic si atunci ei se comporta ca atare."

Parafrazândul pe ilustrul dom' profesor, pot spune că dacă acoperi cu poleială un intelectual și apoi îl prezinți publicului ca pe o eminență cenușie a sociologiei și chiar a politicii, șansele ca manipularea sa să aibă succes cresc exponențial. Iar limbile aplicate discret în dosul lui Voiculescu pot trece neobservate. Însă dacă din marea masă dăm la o parte persoanele cu un intelect mediocru, care nu se prind că-s manipulate de sofismele rostite de acest bivolaș cu aere de mare profesor, dar și simpatizanții USL, cărora nu le pasă și acceptă orice armă de luptă împotriva "băsismului", rămânem noi ăștia care realizează că Bogdan Teodorescu este doar un alt sclavete al varanului. Unul mai rasat, ce-i drept, dar tot un sclavete.

Nu sunteți de acord? Hai să luăm un alt exemplu foarte recent. Cităm de pe site-ul Antena 3 spusele domnului profesor:

„Traian Băsescu a fost un om care a fost un beneficiar al comunismului, a fost un om care a fost suspectat că a avut legături cu Securitatea, a fost un om care este implicat în afacerea dispariţiei flotei României. Acest om, omul implicat în dispariţia flotei României, vorbeşte de anticorupţie. Fostul beneficiar al sistemului comunist vorbeşte de anticomunism. Şi fostul personaj care era pe listele Securităţii vorbește de anti-securism”.

Păi nea Teodorescule, 'ți-ar barba a dracului să-ți fie, mata chiar lucrezi pentru un securist. Pentru unul dovedit, nu suspectat. Un om cu o infuență politică foarte mare, chit că nu e președintele țării. În condițiile astea cum rahat poți enunța textul de mai sus? N-ai pic de jenă? Ești plătit de un turnător dovedit, actualmente politician influent printr-un mare trust media, să prostești proștii. La asta se reduce totul. Că doar nu te plătește să fi imparțial și să relatezi obiectiv, să analizezi exclusiv sociologic și echidistant. 

Îmi provoacă dezgust curvele astea. Se pare că nu doar mie, așadar vă recomand:

Bogdan Teodorescu, mercenar infect, scris de o blogheriță.
Victor Ponta și gândirea lui Bogdan Teodorescu, scris de Cornel Nistorescu (între noi fie vorba, parcă și ăsta era antenist convins într-o vreme):

"Ce fumează Bogdan Teodorescu în apariţiile sale televizate începe să miroasă urât. Adică a propagandă ieftină. 
De mai multă vreme, Bogdan Teodorescu face pe analistul independent şi joacă pentru USL şi guvernul acestei grupări politice. Şi face acest joc dublu, de comentator politic cu aer de independent şi, în acelaşi timp, de consilier al celor aflaţi la putere, fără a lămuri publicul în legătură cu această dublă condiţie. Dacă Bogdan Teodorescu şi-ar asuma activitatea de sfetnic politic al uneia dintre părţi, pace bună! Vorbeşte în numele acesteia şi cine îl crede cu asta se alege. Dar el pozează şi în mare autoritate, şi în spilcuit profesor prin străinătate, dar face şi pe preacinstitul analist politic, iar în culise joacă şi rolul de sfetnic al actualei puteri. Ceea ce devine măcar o problemă de etică profesională, dacă nu chiar una de înşelătorie publică."

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Ofer tratament gratuit cu perfuzii în cap fanilor filmului Parasite