To Selfie or Not to Selfie

Asta s-ar fi întrebat Shakespeare dacă ar fi trăit în vremurile de acum. Ați auzit probabil că "selfie" a fost numit cuvântul anului 2013 de către editorii Oxford Dictionaries, după ce frecvența sa de utilizare a crescut cu 17.000% (uluitor), în decurs de numai 12 luni. Asta deși "prima atestare documentară" a acestui cuvânt datează din 2002, de pe un forum australian, iar selfies s-au tras încă de pe la anul 1900. S-au născut însă și câteva întrebări: cât de cool este să te tragi într-un selfie? Cum ești privit de către alții când faci asta? Dar prima întrebare pe care trebuie să ți-o adresezi consider c-ar fi asta: ce vrei să transmiți cu acel selfie?

Doar asta ar trebui să conteze. Până la urmă totul ține de linia de demarcație între frumos/haios/interesant/încadrat în context și ridicol. Dacă singurul tău scop este să-ți etalezi mufa pentru a 274-a oară, atunci ești un penibil narcisist, cerșetor de atenție. Dacă vrei însă să te pozezi cu un nou look sau într-un anumit loc sau alături de cineva anume și nu are cine să te pozeze, un selfie mi se pare absolut în regulă. Până la urmă echivalează cu funcția auto a aparatului foto, când setezi timer-ul; d'aia e făcută și asta, ca să te poți fotografia singur.

N-ai cum să afirmi în modul, radical: e ok / nu e ok să faci selfies. Verdictul depinde de mai mulți factori. Eu cred că atunci când faci un selfie trebuie să bifezi anumite puncte pentru a evita miștourile celor care îl văd. Sau pentru ca acea poză să fie cât mai reușită și ferită de ridicol, hai să zicem așa. Și anume:

  • Nu trebuie să pară a fi un selfie. Ascunde mâna întinsă spre cameră sau dă-i crop după. 
  • Nu trebuie să emane nesiguranță sau nevoie de confirmare și apartenență la grup. Deși asta-i cam greu, pentru că această nevoie stă la baza impulsului nostru de a face selfies. Cu alte cuvinte: nu arăta că te străduiești prea mult.
  • Fă-l doar dacă ai de transmis ceva anume (o stare, un loc, un look, un eveniment, o situație în mijlocul căreia te afli), nu doar pentru a-ți expune moaca de attention whore. Exemplu: în articolul ăsta am inserat un selfie, pentru că eram într-adevăr într-un tren prin UK, de unde redactam acel articol. Contextul era perfect. Și pare că mă pozează o persoană care stă în fața mea, așa-i? În schimb selfie-ul ăsta cu TV-ul pe care-l vedeți aici e din categoria AȘA NU, pentru că nu are absolut niciun context care să-l sprijine. 
  • Editează selfie-ul, fie că numai decupezi ce-i în plus, fie că te joci cu o aplicație (cum ar fi asta, preferata mea mai nou). O fotografie arată mult mai vie dacă lucrezi puțin la ea. 
  • Nu abuza. Mai răruț e mai drăguț. Un selfie pe zi denotă probleme care necesită cel puțin auto-consiliere. Chiar și unul pe săptămână aș zice. Prea multe selfies te îndepărtează de prieteni, spun nimeni alții decât cercetătorii britanici!
  • Ai putea insista cu aceste selfies doar dacă ești persoană publică sau vreo vedetă care are nevoie de o bază de fani în continuă creștere și de o mereu vie comunicare cu acei fani. Dar nu te poza cu telefonul în oglinda din baie, așa cum face Adrian Mutu. A face selfies în prostie deși tu ești o persoană banală de care n-a auzit nimeni îmi aduce aminte de o replică pe care am citit-o într-un articol despre social media: "unless you're George Clooney, having 5000 Facebook friends is absurd". E cam aceeași fază și cu avalanșa de selfies. Apropo, Florin Piersic Jr. pare a fi expert în astfel de poze. Ia priviți. Dar lui îi ies bine, asta și datorită faptului că-i un om foarte mișto, din multe puncte de vedere. 
  • De fapt nu te poza niciodată cu telefonul în baie. Sau în orice altă oglindă, fie ea în baie sau nu. Ăsta e cel mai penibil selfie care există, din mai multe motive. N-are sens să detaliem. Implicit: telefonul sau camera digitală n-au ce să caute într-un selfie. Dacă mai are și bliț, atunci poza e chiar din categoria WORST OF.
  • Selfie-urile de cuplu mi se par drăguțe. Însă astea nu prea-s de postat pe net. Ceea ce, hm, nu prea le-ar mai face selfies conform definiției. Dar la naiba cu definiția, tot selfies sunt. 
  • Selfie-urile de grup sunt de regulă funny și probabil cele mai acceptate. Poate fiindcă ridicolul se împarte uniform la mai mulți. Glumesc.

S-a constatat că zilnic se postează peste un milion de selfies pe rețelele sociale. Trei sferturi dintre persoanele care fac asta se află în categoria de vârstă 18-24 de ani. Îmi vine greu să cred că există persoane cu acces la o cameră foto care nu și-au făcut niciodată un selfie. Problema e cum îl faci și ce faci cu el după. Estimez că, în paralel cu explozia tehnologică, aceste selfies vor deveni tot mai populare și acceptate de o masă tot mai mare de oameni. Va fi chiar super cool să-ți faci un selfie. Poate chiar epic. Cu toate astea nu voi susține niciodată abuzul și vă recomand să fiți mereu atenți la calitatea acestor selfies, fie că-s ale voastre sau făcute de alții.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?