To Selfie or Not to Selfie

Asta s-ar fi întrebat Shakespeare dacă ar fi trăit în vremurile de acum. Ați auzit probabil că "selfie" a fost numit cuvântul anului 2013 de către editorii Oxford Dictionaries, după ce frecvența sa de utilizare a crescut cu 17.000% (uluitor), în decurs de numai 12 luni. Asta deși "prima atestare documentară" a acestui cuvânt datează din 2002, de pe un forum australian, iar selfies s-au tras încă de pe la anul 1900. S-au născut însă și câteva întrebări: cât de cool este să te tragi într-un selfie? Cum ești privit de către alții când faci asta? Dar prima întrebare pe care trebuie să ți-o adresezi consider c-ar fi asta: ce vrei să transmiți cu acel selfie?

Doar asta ar trebui să conteze. Până la urmă totul ține de linia de demarcație între frumos/haios/interesant/încadrat în context și ridicol. Dacă singurul tău scop este să-ți etalezi mufa pentru a 274-a oară, atunci ești un penibil narcisist, cerșetor de atenție. Dacă vrei însă să te pozezi cu un nou look sau într-un anumit loc sau alături de cineva anume și nu are cine să te pozeze, un selfie mi se pare absolut în regulă. Până la urmă echivalează cu funcția auto a aparatului foto, când setezi timer-ul; d'aia e făcută și asta, ca să te poți fotografia singur.

N-ai cum să afirmi în modul, radical: e ok / nu e ok să faci selfies. Verdictul depinde de mai mulți factori. Eu cred că atunci când faci un selfie trebuie să bifezi anumite puncte pentru a evita miștourile celor care îl văd. Sau pentru ca acea poză să fie cât mai reușită și ferită de ridicol, hai să zicem așa. Și anume:

  • Nu trebuie să pară a fi un selfie. Ascunde mâna întinsă spre cameră sau dă-i crop după. 
  • Nu trebuie să emane nesiguranță sau nevoie de confirmare și apartenență la grup. Deși asta-i cam greu, pentru că această nevoie stă la baza impulsului nostru de a face selfies. Cu alte cuvinte: nu arăta că te străduiești prea mult.
  • Fă-l doar dacă ai de transmis ceva anume (o stare, un loc, un look, un eveniment, o situație în mijlocul căreia te afli), nu doar pentru a-ți expune moaca de attention whore. Exemplu: în articolul ăsta am inserat un selfie, pentru că eram într-adevăr într-un tren prin UK, de unde redactam acel articol. Contextul era perfect. Și pare că mă pozează o persoană care stă în fața mea, așa-i? În schimb selfie-ul ăsta cu TV-ul pe care-l vedeți aici e din categoria AȘA NU, pentru că nu are absolut niciun context care să-l sprijine. 
  • Editează selfie-ul, fie că numai decupezi ce-i în plus, fie că te joci cu o aplicație (cum ar fi asta, preferata mea mai nou). O fotografie arată mult mai vie dacă lucrezi puțin la ea. 
  • Nu abuza. Mai răruț e mai drăguț. Un selfie pe zi denotă probleme care necesită cel puțin auto-consiliere. Chiar și unul pe săptămână aș zice. Prea multe selfies te îndepărtează de prieteni, spun nimeni alții decât cercetătorii britanici!
  • Ai putea insista cu aceste selfies doar dacă ești persoană publică sau vreo vedetă care are nevoie de o bază de fani în continuă creștere și de o mereu vie comunicare cu acei fani. Dar nu te poza cu telefonul în oglinda din baie, așa cum face Adrian Mutu. A face selfies în prostie deși tu ești o persoană banală de care n-a auzit nimeni îmi aduce aminte de o replică pe care am citit-o într-un articol despre social media: "unless you're George Clooney, having 5000 Facebook friends is absurd". E cam aceeași fază și cu avalanșa de selfies. Apropo, Florin Piersic Jr. pare a fi expert în astfel de poze. Ia priviți. Dar lui îi ies bine, asta și datorită faptului că-i un om foarte mișto, din multe puncte de vedere. 
  • De fapt nu te poza niciodată cu telefonul în baie. Sau în orice altă oglindă, fie ea în baie sau nu. Ăsta e cel mai penibil selfie care există, din mai multe motive. N-are sens să detaliem. Implicit: telefonul sau camera digitală n-au ce să caute într-un selfie. Dacă mai are și bliț, atunci poza e chiar din categoria WORST OF.
  • Selfie-urile de cuplu mi se par drăguțe. Însă astea nu prea-s de postat pe net. Ceea ce, hm, nu prea le-ar mai face selfies conform definiției. Dar la naiba cu definiția, tot selfies sunt. 
  • Selfie-urile de grup sunt de regulă funny și probabil cele mai acceptate. Poate fiindcă ridicolul se împarte uniform la mai mulți. Glumesc.

S-a constatat că zilnic se postează peste un milion de selfies pe rețelele sociale. Trei sferturi dintre persoanele care fac asta se află în categoria de vârstă 18-24 de ani. Îmi vine greu să cred că există persoane cu acces la o cameră foto care nu și-au făcut niciodată un selfie. Problema e cum îl faci și ce faci cu el după. Estimez că, în paralel cu explozia tehnologică, aceste selfies vor deveni tot mai populare și acceptate de o masă tot mai mare de oameni. Va fi chiar super cool să-ți faci un selfie. Poate chiar epic. Cu toate astea nu voi susține niciodată abuzul și vă recomand să fiți mereu atenți la calitatea acestor selfies, fie că-s ale voastre sau făcute de alții.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Early Signs of a Midlife Crisis: Mi-am luat PlayStation

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)