Din alea nominalizate. Și premiate.

Dacă data trecută am luat la puricat filmele cu nominalizări Golden Globes, la doar câteva ore după decernarea premiilor mergem mai departe, încercând să completăm lista. Între timp am mai văzut câteva filme care au avut măcar o nominalizare, unele câștigând și premii aseară. Deja avem o idee clară în privința marilor premianți acum înaintea Oscarurilor.

Înainte de toate îmi voi permite să comentez pe scurt unele dintre premiile importante, apoi trecem la o serie de 8 filme pe care le-am văzut recent.

Best Motion Picture - Drama: 12 Years a Slave. Hm. Supraestimat. Sunt multe filme în listă care o să vă placă mai mult. E bine totuși că ăsta a fost singurul Glob de Aur câștigat de acest film, deși a avut 7 nominalizări.

Best Performance by an Actor in a Motion Picture - Drama: Matthew McConaughey. Da. De trei ori da. Vom reveni imediat la domnul Mecanăhi.

Best Motion Picture - Musical or Comedy: American Hustle. Hm. Ok, să zicem. E un film foarte bun, dar nu știu dacă e o comedie. 

Best Performance by an Actor in a Motion Picture - Musical or Comedy: Leonardo DiCaprio. Da, aplauze. Leo îl merită. La Oscaruri se va bate cu Matthew McConaughey pentru premiul de rol principal, acolo categoriile fiind împărțite diferit față de Golden Globes.

Best Screenplay - Motion Picture: Her. Parcă un pic forțat acest premiu, deși filmul e interesant.

Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Motion Picture: Jared Leto. Da. Aplauze.

Best Performance by an Actress in a Television Series - Drama: Robin Wright for "House of Cards". Absolut. Aplauze.

Best Performance by an Actress in a Motion Picture - Musical or Comedy: Amy Adams. Să zicem un "mă da, de ce nu". Amy a jucat în două filme importante anul ăsta: American Hustle și Her. Și a făcut-o încântător.

Best Original Song - Motion Picture: Mandela: Long Walk to Freedom. Asta e piesa lui U2, dar mie nu-mi place și vreau ca trupa asta să se încordeze pentru a scoate din nou ceva cu adevărat epic.

Best Original Score - Motion Picture: All Is Lost. Da, v-am spus că e foarte puternic soundtrack-ul.

Best Mini-Series or Motion Picture Made for Television: Behind the Candelabra. V-am povestit în urmă cu câteva luni de acest film și despre rolul lui Michael Douglas (ba chiar am postat o poză cu el și cu Matt Damon în roluri gay). Douglas a luat și el un Golden Globe aseară. Aplauze.   

Best Performance by an Actress in a Supporting Role in a Motion Picture: Jennifer Lawrence. Mai c-o ador pe Jenn, dar nu știu dacă rolul ei din American Hustle a fost atât de consistent încât să merite acest premiu.

Best Director - Motion Picture: Alfonso Cuarón for Gravity. Ca simplu spectator e mai greu să remarci și să apreciezi regia acestui film care-ți ia fața cu imaginile spațiale 3D.

Captain Phillips nu a luat niciun premiu, dar nu-i cu supărare. 


Ok, folks. Hai acum să vorbim concret și despre niște filme, așa cum v-am promis. Aseară am fost la The Wolf of Wall Street și am prins bilete abia în al doilea rând. Pot spune că de mult n-am mai văzut o sală de cinema aproape plină. Filmul lui Scorsese este lung (ține vreo 3 ore fără 5 minute), cinic, amuzant și îmbibat de sex. Dar bun. Bun spre foarte bun, cu un DiCaprio excelent în deja trademark role-ul său de dandy. La început există o scenă savuroasă între DiCaprio și McConaughey (vezi foto), după cum spuneam mai devreme cei doi fiind în oprinia mea principalii favoriți la Oscarul de rol principal. Ajungem acum și la filmul lui Matthew.

Și anume la Dallas Buyers Club. Nu aveam mari așteptări de la filmul ăsta și vai ce m-a lovit. Matthew McConaughey joacă rolul unui hillbilly homofob de la începutul anilor '80, care ia virusul HIV și ajunge să se împrietenească cu un gay, jucat excelent de Jared Leto de la 30 Seconds to Mars, trupă ce va concerta în România anul ăsta. Matthew a mâncat numai salate vreo 6 luni, reușind să slăbească 18 kile pentru acest rol (povestește aici ce și cum). Și-l joacă de numa'. Chapeau!  Atât Matthew cât și Jared Leto au câștigat Golden Globes aseară pentru prestațiile lor senzaționale din acest film. 

Trecem la August: Osage County, o altă surpriză plăcută. Meryl Streep are o apariție stelară ca de obicei. Atât ea cât și Julia Roberts, pe care n-o mai văzusem de ceva vreme, au primit nominalizări pentru rol, dar nu le-au fructificat. Distribuția acestui film este mai mult decât apetisantă și din cadrul ei o voi mai menționa doar pe Juliette Lewis, făcută practic pentru a juca roluri de țărăncuță needucată. Scena de la "parastas" e criminală și pare desprinsă dintr-un film românesc. La final vă puteți delecta cu o piesă acustică a celor de la Kings of Leon, lucru cam rar pentru ei. 

Saving Mr. Banks este un film ușurel, dar plăcut și pe alocuri emoționant. Emma Thompson a primit o nominalizare pentru rolul celei care a dat naștere personajului Mary Poppins, iar Tom Hanks îl joacă pe Walt Disney. 

Și uite așa ajungem la Blue Is the Warmest Color, o lucrătură franțuzească al cărei titlu original este La vie d'Adèle. Este un film aparent simplu, dar impresionant, emoționant și foarte erotic. Fie că ești straight, gay sau lesbo, vei empatiza cu povestea de amor a celor două tinere, care oferă probabil cele mai lungi și mai explicite scene de lesbian sex din istorie. Singură bubă a acestui film este că prelungește nefericit unele scene care ar fi putut fi mai scurte. Și nu mă refer la cele de sex, aleluia! La vie d'Adèle a fost nominalizat Golden Globe pentru cel mai bun film străin, asta după ce la Cannes a câștigat Palme d'Or pentru regie și pentru cele două actrițe (asta-i o premieră în istorie, o altă premieră fiind faptul că Adèle Exarchopoulos a devenit, la 20 de ani, cea mai tânără câștigătoare a acestui premiu). Este un film de neratat și asta nu datorită sexului. Dar uite, am pus o captură din film pentru voi, just in case. 

Joaquin Phoenix ne-a obișnuit cu roluri foarte bune și în același timp ciudățele. Nu se dezminte nici în Her. În filmul ăsta poartă mustață și seamănă izbitor cu Hemingway, dar rolul n-are nicio legătură cu celebrul scriitor. Acțiunea are loc în acel viitor în care vom fi cu totul acaparați de lumea virtuală. Personajul lui Joaquin se îndrăgostește de vocea sistemului său de operare (Scarlett Johansson). Pretty freaky, ha? În film mai apar Rooney Mara, Amy Adams și Olivia Wilde. Mi-au plăcut imaginile cu zgărie-norii (imaginari sau nu) din Los Angeles și Shanghai, într-un mix al unui oraș fantezist. Filmul este însă cam supralicitat, deși a luat un Golden Globe pentru scenariu, după cum spuneam mai devreme.

Phil Spector e de văzut numai dacă sunteți mari fani Al Pacino și Helen Mirren, cei doi fiind nominalizați pentru rolurile făcute în acest film.

Încheiem cu Blue Jasmine-ul lui Woody Allen. În afară de prestația foarte bună a lui Cate Blanchett, care tocmai i-a adus un Golden Globe, nu putem spune nimic despre acest film. Eu unul sunt sătul de filmele lui Allen. Toate-s la fel. Insipidul omuleț n-a inovat nimic vreme de decenii, menține aceleași clișee: nu există personaje single, avem numai cupluri care se despart apoi se reîmpreunează, pe ideea combinări de M luate câte N; în afară de despărțirile și cuplările astea în filmele lui Allen nu se întâmplă nimic, muzica jazz e obsedantă și deja a devenit un pretentious bullshit (mai variază și tu soundtrack-ul, tataie), toate personajele par a fi mici udialeni care vorbesc între ei, multe dialoguri dorindu-se fie mai amuzante, fie mai intelectuale decât sunt. Și am putea continua, dar riscăm să devenim plictisitori, așa cum sunt filmele lui Allen. Îl lăudam în urmă cu 5 ani, but enough is enough. Succesul lui Allen este mai mult inerțial deja. Spui Woody Allen și trebuie să aplauzi și să acorzi premii, by default. Dar nu poți s-o ții la infinit "în stilul care te-a consacrat", oricât de mult succes ai avea.

Cam atât. Peste 3 zile vom afla și nominalizările Oscar. Să aveți o săptămână frumoasă, cu filme bune!

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?