Despre scandalul "Banciu și moldovenii"

Unde naiba umblă Banciu? Văd că încă n-a revenit pe sticlă dar e prezent în lipsă, prin scandalul pe care l-a declanșat. Dacă nu sunteți la curent intrați aici. Pe scurt: Banciu s-a luat de moldoveni, i-a făcut lături, cerșetori, nătărăi, retardați, curve și nu numai. Mwuahah. Postul B1 TV a fost amendat de CNA, lumea s-a revoltat în online, Latrina 3 s-a udat de bucurie că are de unde să-l apuce pe Răducu, ba chiar au ieșit în stradă unii, ca să-l porcăie și să protesteze pentru că moldovenii de peste Prut au fost jigniți. Circ, ce mai. Faza e că eu sunt de acord cu Banciu și mă distrează această revoltă penibilă. Am să explic de ce.

1. Nu-i prea suport pe moldoveni, fie ei din România, fie ei din Republica Moldova sau imigranți din Papua Noua Guinee. Și da, generalizez. Am mai explicat: a generaliza nu înseamnă că toți indivizii dintr-o grămadă sunt într-un anumit fel în percepția ta, ci că acea grămadă, luată ca tot unitar, este percepută într-un anumit fel, în ciuda excepțiilor. Și este vina acelei mase de oameni pentru că ție, receptorului, ți s-a inoculat o anume percepție.

2. Pe același principiu îi înțeleg pe occidentalii care nu ne suportă pe noi, românii, deși avem și noi excepțiile noastre pozitive, deloc puține. Nici eu nu suport românii! Și nu sunt câtuși de puțin patriot pentru că nu am de ce. Mai mult decât atât, nu mă simt câtuși de puțin jignit, eu, Bogdan Anghel zis și The Fly, dacă vreun englez afirmă că "românii sunt hoți și cerșetori". E problema României și a românilor în ansamblu, a conducătorilor și reprezentaților ei, să-i demonstreze acelui englez că nu e așa. Eu, simplul cetățean, nu am de ce să mă revolt și este extrem de sănătos să mi se rupă de subiectul ăsta.

3. Banciu face mișto constant de români. Constant, ca să nu zic zilnic. Moldovenii au fost doar o excepție a tiradei sale acide. Da, ironizează acest penibil popor român. Păi atunci ar fi trebuit să ne revoltăm și noi de un catralion de ori până acum și s-o luăm personal, așa cum a luat-o gagica asta, devenită se pare virală. Ea a simțit nevoia să-i dea replica lui Banciu și să ne anunțe câți moldoveni fabuloși există în lume. Păi da, știam asta. O știe și Banciu, cu siguranță. Dar nu despre individualități este vorba de aici, ci despre mase. Despre nații. Despre percepții globale. De exemplu, există și somalezi de toată isprava; uite, unul dintre ei tocmai a primit o nominalizare Oscar. Dar asta nu ne împiedică să spunem bancuri cu somalezi și să râdem cu poftă pe seama lor, așa-i? Nu ne simțim nici xenofobi și nici rasiști când le spunem.

4. Consider că Republica Moldova se află sub noi din multe puncte de vedere și ar fi o prostie să ne unim cu ei. Am fi trași în jos, așa cum și noi tragem UE în jos. Nu avem niciun interes să ne unim cu moldovenii. Aspectul istorico-sentimental nu ar trebui să conteze absolut deloc în epoca pe care o trăim.

5. Să fie clar: am prieteni moldoveni. Astă-vară chiar era să-mi pice cu tronc o moldoveancă. Dar asta nu înseamnă că trebuie să-i apreciez în ansamblu. Din punctul meu de vedere, cu cât ai crescut mai la est, cu atât ai mai multe lacune. Ia-o la pas din Moldova (fie a noastră, fie a lor, nu contează) către vest, prin Ardeal către Banat, și vei observa cum crește calitatea umană. E o prejudecată? Mi se rupe. Prejudecată să fie. Pentru mine este în primul rând o constatare făcută la nivel global, nu individual. Vreau să subliniez acest aspect.


Concluzionând: atâta vreme cât nu am o problemă atunci când cineva spune că românii sunt de rahat, atâta vreme cât eu însumi afirm asta, atâta vreme cât Banciu face mișto de toți și de toate, nu doar de moldoveni, am tot dreptul să rezonez cu el și să fiu amuzat de revolta moldovenilor. Ce să-ți spun, s-au atacat. D'aia nu mai pot ei, că s-a luat Banciu de nația lor. Sunt mai cu moț și nu acceptă să fie terfeliți, zici că au fost înjurați de mamă. Ar trebui să nu vă pese, bă. Pur și simplu. Măcar de erați cine știe ce popor.

Știu că multe adevăruri nu pică bine, mai ales când îți sunt scuipate direct în față, la modul cinic. Banciu grăiește multe astfel de adevăruri și prin urmare aștept să se întoarcă pe sticlă cât mai repede. Dacă s-ar lua și de Băsescu la fel de serios cum atacă restul planetei și și-ar înfinge colții în turul pantalonilor președintelui, ca un câine turbat, atunci chiar ar fi un realizator TV de nota 10.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?