Iute, furios și mult prea stupid

Nu m-au pasionat niciodată filmele din seria Fast & Furious și nici măcar recenta moarte a lui Paul Walker nu m-a făcut curios să le urmăresc. Știam foarte bine că sunt niște no-brainers pentru cocalari. Altceva m-a intrigat mai degrabă: faptul că, începând cu luna octombrie, franciza asta a devenit cea mai de succes din istoria Universal Studios, prin încasări de peste 2,3 miliarde $. Așa că dacă tot e iarnă și așteptăm sărbătorile în familie, am zis să-mi fac o idee pertinentă despre filmele astea. Oh boy, și chiar mi-am făcut una.

Sunt total de acord cu acest concetățean.
Am văzut așa: The Fast and the Furious (2001), 2 Fast 2 Furious (2003), Fast & Furious (2009) - gee, au scos articolele hotărâte și au creat un nou titlu, Fast Five (2011) și Furious 6 (2013). Am sărit peste al 3-lea film al francizei, Tokyo Drift (2006), pentru că în el nu apar actorii principali ai seriei. Concluzii? Sunt niște filme care-ți insultă inteligența (mai ales ultimele două), având lacune mari legate de scenariu și de legile fizicii (care sunt masacrate cu nesimțire), clișeele te lovesc la tot pasul, dialogurile sunt de două parale, platitudinea personajelor devine cruntă pe alocuri. Și altele. Nici măcar de umor nu avem parte, să fi știut și noi o treabă.

Trebuie să specific că mă uit și eu la destule filme care mă fac să-mi las creierul la intrare, nu mă înțelegeți greșit. Departe de mine ideea de a poza într-un cinefil elitist. Dar uneori se încalcă o anumită limită și te simți insultat ca spectator. Nu-ți rămâne decât s-o dai la modul "it's so bad it's good", pentru că filmele astea chiar te fac să râzi la un moment dat, atât de trase de păr sunt. Râzi de cât de jenibil e filmul.

În privința acestui Vin Diesel ce pot spune. Mușchi, ceafă lată, maieuri albe exasperante, replici care ucid până și pasiunea unei bufnițe în călduri și cam atât. Nu puteai găsi un personaj mai fad, dar cu priză perfectă la cocalari. De fapt stai, l-au găsit. Și joacă tot în seria asta. Dwayne Johnson este Vin Diesel la pătrat. Dacă ai intra acum în cea mai jegoasă sală de la marginea unui orășel de provincie ai găsi minim cinci indivizi care ar putea juca într-un film cel puțin la fel de "bine" ca acest pitbull dopat și umplut de steroizi, numit Dwayne Johnson. Culmea culmilor: acest The Rock (ăsta era numele de scenă pe care-l avea ca wrestler) este cel mai bine plătit actor al anului care tocmai se încheie, conform Forbes. Fuck me!

Uite, Jason Statham e un actor de Oscar dacă-l raportezi la gibonii ăștia, care au un nivel actoricesc doar cu puțin peste cel al unei scânduri. Și când mă gândesc că o fostă prietenă mi-a spus că tiparul masculin favorit al ei este reprezentat de Vin Diesel. Hell, poate d'aia n-a mers. Mai sus aveți o imagine din Furious 6 cu acești doi domni. Nu vi se pare ceva ciudat la ea? Mie da. Se presupune că acești doi fini gentlemani aveau un dialog, față în față. Dar probabil că i-au filmat separat și au unit ulterior imaginile, ca niște amatori.

Din nefericire pentru creierele în pericol de nivelare ale spectatorilor de rând, Universal Studios se apucase să tragă și al 7-lea film al francizei, dar moartea lui Walker din urmă cu câteva săptămâni a suspendat filmările pe termen nedeterminat.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)