Despre Prisoners și Jake Gyllenhaal

Prisoners este probabil cel mai bun thriller al anului. L-am văzut de două ori în ultimele 5 zile, deși ține două ore jumate. Jake are unul dintre rolurile principale, însă la Oscars cred că va fi nominalizat pentru rol secundar. Da, aș paria că va fi nominalizat și nu contează dacă rolul său va fi considerat principal sau secundar. Acest domn, care s-a afirmat prima oară în urmă cu 8 ani, prin dificilul rol gay făcut în Brokeback Mountain, pare a avea exact ceea ce-i trebuie. Alături de alți actori tineri cum ar fi Ben Foster, Shia LaBoeuf și Joseph Gordon-Levitt formează această generație de "late 20's - early 30's", care urmează să lovească mai multe statuete și să producă filme foarte bune în deceniile ce vor urma.

Hugh și Jack la alt TIFF (în Toronto adică, nu în Transilvania)
Să revenim la Prisoners și la deja sesizabilul său parfum de Oscar. În primul rând are o distribuție de excepție, alături de Jake Gyllenhaal fiind Hugh Jackman (cred că-i cel mai bun rol al său de până acum), Terrence Howard, ciudățelul Paul Dano, Melissa Leo, Viola Davis și Maria Bello. Apoi te ține în tensiune până în ultimul moment. Actorii joacă foarte mișto. Nu are scene de rahat trase de păr. Scenariul e beton, deși poți fi indus în eroare de unele chestii care la final par inexplicabile. Cred că treaba asta e asumată de către regizor și scenarist deopotrivă. Finalul e în coadă de pește, ca în cazul oricărui film care vrea să te atingă și să te facă să-ți imaginezi propriile scenarii. Mă, da, o să vă placă. E musai să-l vedeți.

Și dacă tot l-am pomenit pe Ben Foster mai devreme (iar ieri am vorbit despre Rooney Mara), hai să menționăm și Ain't Them Body Saints, un film care deși îl are în rolul principal pe Casey Affleck, scenariul și regia nu-s scrise de el așa cum eu unul eram obișnuit. Dar filmul e cam tot în stilul ăla. Se putea însă mai bine. Filmul merită văzut dacă sunteți fani Casey Affleck, Ben Foster sau Rooney Mara.

Am văzut și Red 2, dacă tot vizionasem prima parte în urmă cu 3 ani. De fapt am revăzut Red 1 înainte să văd Red 2, pentru că în afară de "e un film cu brus-uilis" nu mai țineam minte mai nimic. Băi, asta da o bună comedie de acțiune. M-au amuzat atât Red 1 cât și doiu'. Aplauze și pentru distribuție: Willis, Malkovich, Helen Mirren, Anthony Hopkins, Brian Cox, Zeta-Jones (frumoasă muiere, dar are mâini de bărbat, ca-n episodul ăla din Seinfeld - big turn off!). Filmele astea, Red 1 și 2, te poartă prin multe metropole ale lumii, iar călătorii din voi vor aprecia asta.

Și tot la capitolul comedii mișto de acțiune, bifăm un film cu De Niro: The Family. Ăsta ar putea fi chiar serial. Michelle Pfeiffer se prezintă seducător în continuare, chiar și la 55 de ani, iar Tommy Lee Jones nu-i un nume de neglijat. Se dau mafioți italieni, umor, ceva bătăi și împușcături, un orășel obscur din Franța și iese un film care merită văzut.

Iar acum ne întoarcem de unde am plecat:Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?