Cel mai bun articol despre Pungești, această Roșie Montană reîncărcată

Stați liniștiți, nu-i scris de mine. Eu doar îl citez. Integral, pentru că-s de acord cu acest articol până la ultima virgulă. El susține același principiu pe care-l menționam și eu în septembrie: dacă nu ești expert în geologie, legislație, economie și altele, nu-ți exprima agresiv părerea. E ok (și poate chiar inevitabil) să-ți formezi una, dar asta nu înseamnă că ai o bază pentru a protesta violent. 

Ca o paranteză: inițial vroiam să scriu ceva și despre legea propusă ieri noapte de parlamentari, prin care se dorește modificarea Codului Penal astfel încât minunații noștri aleși să nu mai poată fi anchetați de DNA pentru abuz în serviciu, luare de mită, conflict de interese și alte nebunii (adică liber pe față la furt), dar chestia asta e atât de halucinantă încât nu prea mai ai ce comenta. Până la urmă văd c-au scos-o de pe ordinea de zi, că s-a dat Băsescu la ei și le-a sărit și presa în cap. Oricum, e posibil să fi fost doar o perdea de fum, pentru a ascunde alte învârteli. Însă indiferent care a fost scopul, e deja evident (sper) și pentru ultimii retardați că USL-ul reprezintă mafie, corupție, neo-comunism și cu siguranță o formă mult mai apropiată de dictatura invocată de lingăii anteniști atunci când îi linșau mediatic pe Băsescu și pe pedeliști. Așadar stați dracului acasă și nu mai mergeți la vot iar de 1 decembrie, atunci când vă mândriți că sunteți români, nu uitați că ASTA e de fapt România. 

Dar să revenim. Iată articolul despre exploatările de la Pungești. Piticului gratis îi stă bine ca simplu blogger, atunci când nu face pe zeul sexului.

"Ieri mi-au sărit mulţi hipsteri în cap pentru că nu am o părere despre ce se întâmplă la Pungeşti. Cum îmi permit eu să nu am o părere? Ce e nesimţirea asta? 
Recunosc. Nu am o părere pentru că sunt prost.
Sunt prea prost să îmi formez o părere pe bază de informaţii.
Pentru că e o problemă complicată. Ca să o înţelegi trebuie să înţelegi vreo 6 chestii foarte complicate: 
1. Geologie. Cum funcţionează toată treaba de acolo, cu roci şi substanţe şi veselii şi rahaturi.
2. Ecologie. Ce efect au lucrurile care se întâmplă acolo asupra codrului, râului, ramului.
3. Drept. Care e cadrul legal în care se întâmplă treaba. Cât de normal e făcută legea de acolo.
4. Economie. Cine profită? Cum profită? Profităm şi noi sau nu? Dacă da, cât? Cum? Merită?
5. Politică. Care-s interesele politicienilor acolo pe termen scurt şi lung? Cine cum şi cât răspunde pentru deciziile luate acolo?
6. Geopolitică. E vorba de nişte companii mai mari şi mai puternice decât multe ţări. Chevron, Gazprom, OMV. Entităţi destul de puternice încât să manipuleze oameni pentru sabotat reciproc şi alte interese de-ale lor. 
Şi e o diferenţă mare între concluzii trase pe informaţii pe care le ştii şi pe informaţii pe care nu le ştii. Dacă îţi spune cineva că Videanu a cumpărat borduri cu 2 milioane bucata, e evident că e furt pe faţă. Dar dacă îţi spune cineva că redevența la Roşia Montană e de 6% e mai complicat. Eu habar n-am dacă e mult sau puţin. Ar trebui ori 
a) să studiez o sacoşă de economie şi să trag o concluzie singur
b) să cred ce zice un băiat. 
B e mai simplu. Dar nu-s genul de om care crede ce zice un băiat. Mai ales dacă nu-l cunosc pe băiatul ăla personal şi nu ştiu ce motive are să zică ce zice. 
Şi de-aia nu am o părere. Pentru că dacă aş avea una, nu ar fi bazată pe informaţii. Ălea sunt prea multe şi mi-ar lua cîteva zile de citit serios ca să mă conving de ceva. Dacă aş avea una ar fi bazată doar pe părerea altor oameni. Ar trebui să-i cred pe cuvânt că e aşa. Pe nişte necunoscuţi. 
Sunt prost. Sunt prost şi nu am păreri. Sunt invidios pe miile de hipsteri activişti, mult mai inteligenţi decît mine, care au înţeles în totalitate această problemă complicată din 2 poze pe facebook, 3 statusuri, un flowchart şi un text de 1500 de caractere scris de un baiat. 
Aş vrea să pot şi eu să am păreri despre tot ce se întâmplă în jurul meu aşa, rapid. Dar nu pot pentru că sunt prost. Nu vreau să cred lucruri pe care nu le înţeleg. Şi sunt şi prea leneş să le înţeleg. Pentru că nu am atît timp liber încît să stau să studiez toate cele 6 puncte de mai sus. 
Tot ce pot să văd legat de caz sunt nişte ţărani trişti, săraci, proşti şi disperaţi. Aş putea să mă solidarizez cu ei pentru că suferă, dar nu pot. Nu pot empatiza cu nişte oameni care cel mai probabil au votat cu Iliescu şi PSD-ul toată viaţa şi acum suferă pe urma alegerilor făcute de ei. Nu pot să plîng de mila unui om care îşi dă singur cu barda în coaie. 
Îmi pare rău că nu pot fi un om normal, ca ei, pe care lipsa de cunoştinţe într-un domeniu nu-l împiedică de la a avea o părere. Îmi pare rău că nu pot fi ca milioanele de oameni care nu ştiu diferenţa dintre stânga şi dreapta, dintre guvern şi parlament, dintre atribuţiile preşedintelui şi cele ale primului ministru dar asta nu-i împiedică să voteze. 
Şi acum toţi activiştii o să înţeleagă că eu susţin ce se întâmplă acolo, vreau poluare, hoţie şi lucruri urâte. Că cine nu e cu ei e clar împotriva lor. Că dacă aş fi om normal aş sări întâi să urlu, să fiu contrariat, să susţin, să protestez şi să mă zbat. Chit că nu înţeleg nici 1% din problemă la modul la care să fiu sigur că aşa e şi nu doar aşa îmi zic nişte băieţi pe care nu-i cunosc că e. Ei o să înţeleagă asta pentru că, cu toate că eu sunt foarte prost, ei sunt de mii de ori mai proşti decât mine."

Bonus: încă un articol pe tema protestelor de la Pungești,  al cărui personaj central este acest nătăfleț Oreste cu a sa minte plecată la plimbare pe câmpii însorite.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?