Am intrat în sezonul celor mai mișto filme

Lunile astea de iarnă din proximitatea marilor festivități (Golden Globes, Oscars) oferă cele bune noi apariții în domeniul cinematografiei. E drept că nu prea m-am prins de ce 90% dintre filmele care sunt propuse pentru premiile majore menționate mai sus apar acum și nu în vară, să zicem, ca doar se premiază cele mai bune filme din 2013, dar nu contează. Până ne lovesc candidații Oscar hai să aruncăm o privire asupra unor filme mai ușurele.

Aș începe cu Out of the Furnace: Christian Bale, Woody Harrelson, Casey Affleck, Forest Whitaker, Sam Shepard. Numai unu' și unu' și toți joacă beton, mai ales Christian și Woody (hai odată cu un Oscar pentru omul ăsta). Filmul poate fi perceput de unii ca fiind banal, monoton, deprimant și având un final aiuristic, dar mie mi-a plăcut. Acești buni actori au salvat impresia generală prin prestația lor. Out of the Furnace este produs, printre alții, de Leonardo DiCaprio. Iată și o știre foarte recentă: se pare că un trib zbanghiu a dat în judecată producătorii filmului, pentru că membrii acelei comunități au fost puși într-o lumină proastă. Detalii aici.

Closed Circuit este un thriller a cărui poveste are loc la Londra. Tema? War on Terror. Cică are loc un atentat în Borough Market, lângă The Shard. În rolurile principale sunt Eric Bana și această interesantă femeie numită Rebecca Hall.

Un alt film care are cronici controversate, ca și Out of the Furnace, este Stalingrad. Eu îi ofer mai mult decât a primit pe IMDb. E drept că filmul nu prezintă întreaga bătălie de la Stalingrad, decisivă în WW2, ci se axează exclusiv pe duelul unor cuiburi de ruși și de naziști, însă este filmat și editat foarte fain. Și ghici ce: Thomas Kretschmann joacă iar rolul unui ofițer german! Oare pentru a câta oară?

Runner Runner este un thriller rapid, care nu și-a propus să se încordeze prea mult și nici să candideze la Oscars. Ben Affleck joacă numai, fără să regizeze, demonstrând încă o dată că filmele pe care le regizează sunt mai bune ca alea în care e doar actor.

Trecem la două filme care pică mai greu la stomac, cu acțiunea plasată în anii războiului din fosta Iugoslavie. Nenicule, ce jale a fost acolo. Twice Born (Venuto al mondo) este un film italian, cu Penélope Cruz și acest mereu extaziat Emile Hirsch în rolurile principale. Deși la un moment dat te poate plictisi, filmul te ține conectat prin intensitatea poveștii și te recompensează la final prin turnura la care nu te așteptai. Tanti Cruz se prezintă foarte bine. U2 și Nirvana sunt menționate de mai multe ori în timpul filmului. Cu astfel de trupe evadau nefericiții ăia, ca să n-o ia razna cu capul. Asta dacă rămâneau în viață. Al doilea film la care făceam referire este The Seasoning House: crunt, explicit, violent. Și nu vă gândiți la un horror S.F. dacă citiți descrierea, cu prichindei posedați și case bântuite. Acel "horror" vine doar de la violența imaginilor. Păcat că finalul e cam tras de păr și dat pe repede.

O mai știe cineva pe Neve Campbell din seria Scream? De secole nu o mai văzusem într-un film. Am dat peste ea într-un thriller scurt, făcut pentru TV. An Amish Murder se cheamă. Cam ciudăței și acești Amish, dacă mă întrebați pe mine.

Rămânem tot la filmele astea "de casă", după cum erau ele prezentate pe casetele video de închiriat, cu Stuck in Love. Nici pe Greg Kinnear nu-l mai văzusem de ceva vreme, iar pe frumoasa Jennifer Connelly cu atât mai puțin. Dacă sunteți încă prinși de atmosfera Crăciunului, filmul vă va intra bine. Mă așteptam să aibă "happy end nefericit", adică să fie imprevizibil. Dar a fost previzibil. Deci, hm, a fost de fapt imprevizibil tocmai prin predictibilitatea sa. Înțelegeți voi.

Încheiem cu un film din categoria AȘA NU: Open Grave, un horror foarte disturbing și cam fără noimă. Acest Sharlto Copley face numai roluri ciudățele, poate ar fi cazul să încerce și altceva.

Weekend fain!

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?