Friday, 1 November 2013

Infernul lui Dan Brown

Tocmai am terminat ultima carte a controversatului autor, numită Inferno. Construită pe scheletul Divinei Comedii a lui Dante Alighieri, este a 4-a din seria Robert Langdon, după Angels & Demons, The Da Vinci Code și The Lost Symbol. A fost o lectură plăcută, pe care am accelerat-o spre final, deși nu m-a surprins cu nimic: romanul are exact aceleași caracteristici ca și precedentele (acțiunea se petrece în doar 24 de h, se vânează "comori" prin simbolistică, pericolul este planetar iar Langdon face echipă cu o tipesă inteligentă pe care abia a cunoscut-o, chimia dintre ei fiind, oh boy, nu doar de natură profesională).

Inferno stârnește călătorul din tine și te poartă prin Florența, Veneția și Istanbul. Cartea este foarte bine documentată și prezintă detaliat multe clădiri, locuri, obiecte de muzeu și informații istorice, toate reale. Tema de bază pe care o tratează acest nou thriller al lui Brown este suprapopularea planetei. Este o problemă cât se poate de reală, deși în relitate lucrurile nu stau atât de apocaliptic precum le prezintă autorul. Dar este numai un roman de ficțiune, să nu uităm asta și să nu-l mai acuzăm pe Brown de toate cele. Dacă știi să separi informația reală de ficțiune atunci poți spune că ai parte chiar și de o mică lecție de istorie și literatură.

Peste 2 ani se va lansa și filmul, cu același Tom Hanks în rolul lui Robert Langdon. Doar The Lost Symbol a rămas neadaptat pentru ecran, însă nu-i bai. Aceste filme nu se compară cu romanele în sine. Nu poți comprima într-un film informația dintr-o carte scrisă de Brown; rezultatul obținut atunci când încerci să faci asta este echivalent cu a citi romanul pe fast forward.

Dacă mai există pasionați de călătoriile vizuale propuse de acest autor, unul dintre cei mai prolifici din istorie (a vândut 200 de milioane de exemplare scriind doar 6 romane), îi anunț că există și edițiile ilustrate ale romanelor Angels & Demons și The Da Vinci Code. Adică au poze, așa cum obișnuiam să spunem în copilărie, numai că imaginile din aceste cărți sunt cât se poate de recomandate. Ele fac lectura nu doar mai interesantă, ci și mai ușor de urmărit, în condițiile în care Brown te plimbă prin multe locuri încărcate de istorie din Paris, Londra și Roma și, mai ales, descrie amănunțit opere de artă, monumente, clădiri, obiecte etc. Găsiți aceste ediții ilustrate (la mari reduceri față de prețul din librării) la elefant.ro.