Monday, 18 November 2013

Amintiri de la ultima calificare din comunism

Tocmai am găsit un clip din altă epocă pe blogul lui Niculescu. Îl inserez la final. Se întâmpla în urmă cu fix 24 de ani. Trăiam ultimele săptămâni de comunism, fără să bănuim asta. Eram în clasa a 5-a și în acea zi mă ascultase profa de biologie, cea mai a dracului din gimnaziu. Am luat 9, ceea ce reprezenta o mică realizare. Fiind la școală și învățând după-amiaza am ratat marele meci, care se juca devreme (pe acea vreme stadioanele din România nu aveau nocturnă). România întâlnea Danemarca și avea nevoie de o victorie la orice scor pentru a se califica la mondiale după o pauză de 20 de ani.

Deși n-am văzut meciul și a trecut un sfert de secol de atunci, am reținut până azi autorii golurilor și minutele în care au marcat. România a fost condusă dar a întors rezultatul și s-a calificat. În acel moment s-a născut ceea ce unii numesc generația de aur a fotbalului românesc. Dar alte lucruri mă fascinează în clipul de mai jos. Remarcați urletetele gâtuite ale lui Dumitru Graur (cel care anul acesta mi-a comentat pe blog), acele strigăte stângace și ușor reținute, venite ca o izbăvire efemeră pentru românul apăsat de cenușiul comunism. Citiți pe buzele lui Ioan Andone la momentul 5:37 și observați acea pulă băgată atât de neaoș, așa cum numai noi știm să ne bucurăm. La fel cum se bucura și Viorel Moldovan 9 ani mai târziu, după golul cu Anglia de la mondialul francez: băgându-și pula ca descătușare după gol, în timp ce alerga spre banca de rezerve ieșit din minți. Remarcați și cât de simplu și oarecum anost era totul în acea eră, de la grafica televiziunii la comentariul impregnat de osanale.

Mâine seară pe Arena Națională mulți români (jucători, antrenori, spectaori) își vor băga pula. Dacă vom juca determinat și inteligent va fi un falus invocat la bucurie, așa cum făceau Andone și Moldovan în alte vremuri. Dacă nu, vom rămâne cu el în mână, oftând cu gândul la Maracanã și la braziliencele bronzate, cu fund bombat și sâni frumoși. Pe ei, pe mama lor!