Wednesday, 30 October 2013

Piticul Gratis Radu Alexandru într-un dialog nonconformist cu Lucian Mândruță

Este unul dintre cei mai citiți bloggeri din România și cu toate astea preferă să nu câștige bani din blogging. Pe piticigratis.com nu vedeți reclame și nici articole care promovează evenimente sau produse. Am trimis mai multe linkuri către articolele lui, de-a lungul vremii, pentru că deseori sunt de acord cu el. Acest Radu Alexandru este în realitate, în mod evident (vă veți convinge imediat), foarte departe de imaginea de dur și de fute-tot pe care o propagă în online, dar acest aspect mă interesează mai puțin, eu rezonând doar cu unele dintre textele sale, nicidecum cu persoana în sine. Faptul că-i un frustrat căruia îi cresc biluțe doar în fața tastaturii nu reprezintă subiectul acestei discuții. Despre aceste specimene am vorbit cu altă ocazie.

Radu Alexandru scrie și pentru Cațavencii, recent publicând un text în care face ce știe el mai bine: își bate puța de cineva. Virtual, desigur, în rest am dubii că-i în stare. În cazul de față victima s-a numit Oana Pellea. Textul poate fi citit aici. Bineînțeles că s-a stârnit o furtună de rahat în urma lui, tot felul de actori și consumatori de teatru arătându-se revoltați că un astfel de pulete cum e bloggerul Radu Alexandru se ia de o "valoare" ca Oana Pellea. Una peste alta, Lucian Mândruță, care mai nou văd că face emisiuni online, l-a invitat pe piticul gratis la o discuție de vreo 22 de minute, pe această temă și nu numai, discuție care poate fi urmărită aici.

Am reușit să trec repede peste accentul de moldovean al acestui tânăr (da, am un turn off cu asta, împușcați-mă) și una peste alta am apreciat acest dialog, care mi s-a părut foarte sincer, fără clișee și alte aiureli care sunt spuse pentru că dau bine. Și eu am spus aici pe blog că trebuie să ne debarasăm de principiul conform căruia nu ne putem lua de "valorile naționale", deși uneori ele o comit destul de grav (vezi cazul Nadia Comăneci și margarina) sau nici măcar nu sunt cine știe ce valori, așa fie vorba între noi. Da, există dreptul la critică și oricine poate apela la exercitarea sa. Este o inepție să afirmi chestii de genul "când oi face și tu ce a făcut Cutărescu, atunci să-l critici" sau "cine ești tu să te iei de acea somitate?". Păi dacă acea somitate comite ceva imoral sau ilegal, oricine are dreptul să critice asta, chiar și ultimul boschetar. Dacă un înalt preot de la Vatican violează un băiețel sau dacă o mare somitate culturală se bagă în politică și începe să fure nu-i criticăm? Nu îi înjurăm? Nu ne revoltăm? Radu Alexandru punctează bine acolo în emisiune o idee pe care am spus-o și eu aici pe blog mai demult: nu are nicio treabă inteligența, pregătirea sau nivelul cultural al unei persoane nici cu trăsăturile de caracter ale acesteia și nici cu posibilitatea mereu prezentă de a comite acțiuni idioate.

Cum face Oana Pellea, de exemplu. Că de la ea a pornit discuția și, culmea ironiei, apare într-o reclamă chiar înainte să înceapă clipul cu emisiunea. Oana Pellea iubește maidanezii la modul scelerat și vrea să-i salveze. Deci pentru mine este o cretină. Cazul e clasat. Habar n-am cât de bine joacă teatru, pentru că eu nu sunt pasionat de fenomen (seamănă cu mine Radu aici) și nici nu mi-e jenă s-o recunosc. Prefer ca snobii să mă catalogheze drept incult decât să mă consider eu însumi snob.