Thursday, 31 October 2013

Eu cred că ni se pregătește ceva, dar nu un cutremur

Deja devine fascinantă apetența ziarelor și posturilor de știri pentru cutremure. Sau, altfel spus, ar fi fascinantă dacă n-ar fi un pic macabră. Și cât se poate de dubioasă, pentru că de mai bine de o lună nu trece o zi fără să nu citești sau să auzi cuvântul "cutremur" menționat cel puțin o dată pe net sau pe ecranul TV-ului. 

În urmă cu trei săptămâni am vorbit despre seisme în general și am explicat de ce nu trebuie să dezvoltăm o fobie pe temă. V-am spus atunci că această obsesie pentru cutremure, manifestată în media, este "justificată" de interese care țin de rating, dar și de interesele firmelor imobiliare și de asigurări. Dar deja cred că este mai mult de atât și alunec ușor în teoria conspirației. Astfel de perdele de fum se lansează când se dorește distragerea atenției de la alte probleme. Se plânge poporul că va crește Ponta taxele și impozitele? Las' că-l terorizăm cu cutremurul și mai uită de taxe. Poate uită și de maidanezi (că nu-i strânge nimeni de pe străzi) și de Roșia Montană. Este incredibil să deschizi televizorul și prima știre din jurnal să fie despre o fâsâială de cutremur de 3,5 grade, pe care nu-l simt nici găinile și care se petrece de sute de ori pe an, fără a fi de fapt o știre. Digi24, la voi am văzut-o pe asta (în mai multe zile chiar), așadar vă rog să nu mă dezamăgiți, că până acum vă lăudam.

Uite, chiar când redactam acest articol au dat un reportaj despre Muzeul de Artă Populară din Constanța. Ghici ce? În reportaj ni se spune că această clădire a fost afectată de cutremur. Ăsta e cuvântul cheie, e clar. O mică inserțiune, oricând și oriunde, ca un apropo inocent, întru teroarea telespectatorului. Și nu doar în reportajul în sine a apărut mențiunea despre cutremur, ba chiar în introducerea din trei propoziții a reportajului, făcută de Sanda Nicola. Incredibil. "Iată un reportaj despre Muzeul de Artă din Constanța. Minunata clădire a fost afectată de cutremur". Hai lăsați-o dracului. Cu prima ocazie o voi întreba pe Sanda cine îi scrie textele de pe prompter. Deja e mai mult decât dubios ce se petrece.

Dar hai să parcurgem și alte știri. Cutremur în Prahova ieri? What the fuck? L-a simțit careva? Ce-i aia cutremur în Prahova? E prima oară când aud așa ceva. Cutremur în Hunedoara azi-dimineață? Păi în curând o să-mi spuneți că a fost un cutremur și la Cluj. Telespectatorului îi este spălat creierul și groaza pune stăpânire pe el, dacă-i mai slab de înger sau neinformat.

CUTREMUR! Peste tot cutremure. România se cutremură! A mai fost unul și încă unul și o să mai vină unul. Și a fost și în Japonia unul. Bucureștiul va fi moloz dacă vine unul mare! Prezicătorii ne anunță că-i iminent! Oprescu spune că vor fi 500.000 de victime! Scapă cine poate! Doamne, ai milă de români!

Asta e imaginea care-ți rămâne pe retină după ce consumi ce-ți oferă media din România, deși activitatea seismică din Vrancea este una perfect normală. Nu vorbesc de seismele din Galați, acolo a fost altceva. Efectul acestor știri și emisiuni asupra psihicului românului de rând poate fi devastator. Dar rațional vorbind, chiar nu vi se pare nimic suspect când vă trageți un pas în spate? Eu cred că este manipulare prin frică și nimic altceva. Regulă de manual. Și nu spun că nu poate veni un cutremur măricel, nicidecum. Oricând poate veni. Eu susțin doar, așa cum am făcut-o și în articolul de la începutul lunii, că nimeni nu poate ști când vine și cât de mare va fi, iar în România se bagă doar groaza în populație, în loc să se facă educație seismică. Acum câteva săptămâni venise circul în oraș (adică la B1) și mai mulți ciudăței vorbeau despre alinierea stelelor, planetelor, luna plină și alte nebunii, ceea ce ar fi făcut, ziceau ei, foarte probabilă producerea unui cutremur mare pe 18 octombrie. Iată că suntem pe 31 octombrie și el n-a venit, deci încă o dată: nu mai puneți botul la toate aceste cretinisme.

Și încă un lucru foarte important: în cazul unui cutremur, toată lumea se teme ca nu cumva să-i cadă locuința în cap. Ei bine, exceptând cazul în care stai într-o clădire cu bulină sau într-una foarte veche (construită înainte de 1950, să spunem), blocul sau casa nu va pica pe tine, chiar în cazul unui cutremur major. Se pot produce stricăciuni, se pot crăpa pereții, dar construcția nu colapsează. La cutremurul din 1977 au picat 33 de clădiri în București (știu, pare enorm, dar este un procent foarte mic raportat la numărul total al construcțiilor), majoritatea fiind construite în secolul 19 sau înainte de WW2. Doar două blocuri construite de comuniști ar fi picat, atenție, și asta pentru că avuseseră din start niște erori de construcție. Din câte am înțeles Ceaușescu avea o obsesie cu cutremurele și a dat indicații ca blocurile să fie construite după norme seismice mai mult sau mai puțin riguroase (ele au fost îmbunătățite după 1977), asta fiind de altfel cam singura calitate a acelor celebre blocuri pe care le-a construit cu nemiluita, dar una deloc de neglijat. Gândiți-vă și la faptul că blocurile lui Ceașcă au trecut și testul cutremurului din 1986, când n-a mai căzut niciunul.

Prin urmare: nu te gândi că pici cu clădirea ci mai degrabă atenție mare să nu te accidentezi în interiorul ei în timpul unui cutremur. Nu sta lângă mobilierul care poate pica pe tine, nu sta lângă vitrine, oglinzi și nici sub dulapurile suspendate de unde îți pot zbura pahare, farfurii sau tacâmuri în cap. După cum v-am mai spus, majoritatea victimelor unui cutremur este formată nu din oamenii prinși sub dărâmături, ci din cei accidentați de obiectele din locuințe, de panicații care au sărit pe geam și din cei aflați pe stradă, loviți de obiectele desprinse de pe clădiri. Vă recomand încă o dată cu mare căldură să citiți acest forum, unde puteți afla ce trebuie să faceți în timpul și după un cutremur. Asta ar trebui să facă și autoritățile de la noi (și poate chiar și media de bun simț, dacă am avea astfel de jurnaliști), anume educație seismică, nu doar propagarea unor informații care bagă panica în popor și nimic altceva. Este deja strigător la cer că se dau atâtea știri despre orice tremurici de 3 grade Richter dar nimeni nu-ți spune cum să te protejezi și care sunt adevăratele pericole în cazul unui cutremur. Încercați să ignorați frenezia asta seismică din media. Probabil că ea o să dispară la un moment dat, după ce băieții care ne conduc își vor mai fi aranjat treburile.

Închei tot cu o trimitere la acel forum. Am citit cu atenție mai multe topicuri și îi dau nota 10, pentru documentare, informare, promptitudine și mai ales pentru stilul cât se poate de cerebral al administratorilor, unul deloc panicard dar nici lipsit de precauție. Intrați aici, de exemplu, în speranța că vă veți liniști cât de cât. Urmăriți discuția și în paginile următoare ale topicului. Acel GeoX este unul dintre administratori și deși nu este nici seismolog și nici inginer constructor, a reușit să mă facă să pun mai multă bază pe el decât pe unul ca Mărmureanu. Este foarte documentat, fiind pasionat de fenomen. A studiat mult problema și monitorizează constant toate seismele din lume. E foarte tare pe istoric și pe statistică. Și, foarte important, nu dă predicții ca vrăjitoarele de ocazie și seismologii expirați. El spune doar la ce ne putem aștepta și cam în ce perioadă, fără a da verdicte abrupte gen "vom avea un cutremur de 7,0 în mai 2015". Pentru că nimeni de pe planetă nu poate prezice un cutremur, intuindu-i atât data cât și intensitatea. GeoX a spus însă totuși, în urmă cu vreun an (săpam prin forum și am dat întâmplător de acea postare) că se așteaptă la un cutremur de 5.5 prin septembrie - octombrie 2013. Și după cum știm exact așa a fost. Există o diferență între predicție și prognoză, iar la prognoză acest domn pare a fi chiar bun.

"Dar, mai e ceva. Impresia mea e ca domnii guvernanti cei "competenti", respectiv "cel mai cinstit guvern din istoria tarii" cam au interesul sa lanseze niste diversiuni sa abata atentia populatiei de la propria incompetenta si coruptie groaznica: un senator de Giurgiu implicat intr-o retea uriasa de evaziune fiscala cu produse de carne, in timp ce guvernantii se plang ca nu le vin bani la buget. Si atunci care-i spilul ? Ia sa bagam noi pe scara larga in populatie faza cu marele cutremur, sa mai uite lumea de altele. Si pe vremea lui ceausescu, veneau baietii cu ochi albastri la cozi si lansau zvonuri de cutremure care ar urma sa darame relieful tarii...ca sa uita lumea de frigul din case si altele. 
Dupa parerea mea e si o mare diversiune aici, tipic securista. Oricum, are tara asta un noroc cu guvernantii...ce sa zic. Cine gemea de fericire ca i-a adus pe astia la putere...crezand ca au scapat de ce e mai rau (nu ii apar pe ceilalti, dar oricum)...n-are decat sa se spele pe maini si sa urle la ce vrea. Ca degeaba urla. Si se vede foarte bine asta. In Germania, un ministru acuzat public de plagiat a demisionat de buna voie, cat priveste titlul de doctor, i-a fost retras imediat. Dar Romania nu e Germania, ca asa a vrut poporul suveran. Sa se bucure poporul pana la capat. 
Dincolo de toate astea, parerea mea e ca e cineva interesat sa isterizeze lumea in directia asta. Cutremure au fost si vor mai fi pana la urma. Pana in 2024-2026 sigur vom avea si un cutremur cu magnitudinea MGR=6,7+, posibil inca unul de vreo 6,5 grade sau in jur de aceasta valoare...ramane de vazut. Dar tot circul mediatic care se face, toata mediatizarea excesiva a madamei ionel, toate zvonurile lansate pe diverse canale, mai mult sau mai putin oculte...mi se par cam suspecte asa. Cred intr-o diversiune de un cinism ingrozitor.  
Am zis inca de anul trecut ca ma astept ca perioada 2013-2014 sa fie un maxim relativ in Vrancea, cu unul sau mai multe cutremure cu MGR=5,5+. Si constat ca am avut dreptate. Bigsmile Cam din 4-5 ani in 4-5 ani, Vrancea are cresteri de magnitudine la 5,5 sau mai mult pe scara Richter; aceste maxime pot fi singulare (ca in 1981 si2009) sau multiple (ca in 1985-198719901999-20012004-2005). In momentul de fata nu prea se poate spune sigur daca va fi maxim singular sau multplu. In orice caz, daca pana la sfarsitul anului 2014 nu mai vine nimic de 5,5+ grade, atunci cred ca de abia din 2018 incolo mai putem discuta, pana atunci se va mai linisti. Ultima prognoza a lui Enescu viza un cutremur cu MGR > 6,7 in 2018-2019. "