E cazul să punem punct seismofobiei și isteriei aferente

Din capul locului trebuie să ne amintim câteva amănunte: în România se produc cutremure în mod regulat, de mai bine de 200 de ani. Zona seismică Vrancea este una dintre cele mai active din Europa, alături de cele din Turcia, Grecia și Italia. Am știut cu toții asta de când am început să facem pași prin lume, am trăit cutremure și vom mai avea parte de altele. Nu s-a schimbat nimic între timp, niciun cutremur nu poate fi prevăzut (intensitatea lui așijderea) și toată isteria din presa ultimelor zile are doar parțial un temei. A trăi cu frica unui cutremur mare (care fie nu va veni prea curând, fie nu te va afecta deloc, fie te va prinde prin altă țară sau pe un câmp) e ca și cum te-ai sui în mașină terorizat să nu faci un accident sau ai merge pe stradă ferindu-te să nu-ți cadă ceva în cap.

Dacă ne-am trăi viața speriați și anxioși în permanență, obsedați de pericole mai mult sau mai puțin reale, n-am mai putea progresa și poate c-am lua-o pe ulei. Un medic spunea ieri la televizor că bolnavii din spitalul în care lucrează sunt terorizați după cutremurul petrecut duminică, la gândul că altul ar putea avea loc în curând, deși unii dintre ei mai au doar câteva zile sau săptămâni de trăit. Este adevărat că există o mare problemă în privința unor clădiri din București (și nu numai) și am criticat la rândul meu faptul că se întârzie cumplit de mult consolidarea lor, în precedentul articol. Cine nu a parcurs încă lista clădirilor care se pot prăbuși la un cutremur major sau pot suferi daune grave, iat-o aici (Ctrl+F pentru a căuta strada, apoi clădirea în care locuiți; sper să nu o găsiți în listă). În orice caz, cutremurele nu țin cont nici de statistică și nici de matematică, așa că nu-i musai ca toate acele clădiri să sufere avarii semnificative, la fel cum e foarte posibil ca și alte clădiri, care nu-s în acea listă, să aibă de suferit. 

Ieri și azi am citit mai multe site-uri și forumuri, atât românești cât și din afară, despre cum stă treaba asta cu seismele. Am dat peste o groază de păreri și de sfaturi, multe contradictorii. Se desprind însă niște principii și idei în care chiar cred, cum ar fi cele pe care le înșir în continuare, fără a avea câtuși de puțin intenția de a face pe deșteptul/expertul, ci doar în încercarea de a condensa acea informație pe care o consider de bun simț și verificată din mai multe surse.

  • Majoritatea victimelor unui cutremur este formată din oameni care au fost loviți de diverse obiecte mișcătoare (din locuință, picate de pe clădiri, geamuri sau vitrine sparte etc.) sau care s-au panicat și au făcut lucruri necugetate, cum ar fi săritul pe geam sau alergatul pe casa scărilor (vezi celebrul caz Toma Caragiu din '77). Așadar obiectele aflate în mișcare incontrolabilă și panica (întotdeauna o mare pacoste) sunt cauzele principale de rănire în cazul unui cutremur și mai puțin tavanul care-ți cade-n cap. Ai o șansă mult mai mare să scapi întreg dacă rămâi acolo unde ești (vom detalia la final asta), pentru că există un procent foarte mic de clădiri care se prăbușesc în cazul unui cutremur major. Pe de altă parte, repet, dacă stai într-o clădire veche, neconsolidată, aflată sau nu în lista de mai sus, mai bine cauți altceva, te muți la cort sau prin N-V țării, acolo unde cutremurele practic nu se simt.

  • Adăpostirea sub tocul ușii este un mit și, implicit, un mit periculos. Asta era valabil în cazul caselor vechi din chirpici și de atunci s-a propagat această legendă. Dați un search pe tema asta pentru a vă convinge. Deci nu vă băgați sub tocul unei uși în timpul cutremurului.

  • Nici cei mai tari experți de pe planetă (cum ar fi japonezii, care se confruntă în mod constant cu seisme) nu pot prezice un cutremur. Not by a long shot. Este total nerecomandat să înghițiți nemestecat articolele de rahat din media și din online-ul românesc, care prezintă "specialiști" și "prezicătoare" ce bagă teroarea în populație absolut gratuit. Iată un exemplu (DC News, ești o mizerie). Iată un altul (e suficient să te uiți la aspectul fizic al acelui expirat "specialist", scos de la naftalină și din negura timpului, și te-ai liniștit instant în privința "iminentului cutremur"). Genul ăsta de jurnalism este lipsit de deontologie iar acești fițuicari iresponsabili ar trebui sancționați. De ce apar astfel de articole panicarde? Pentru că produc audiență și trafic, desigur, și pentru că la mijloc există interese ale firmelor imobiliare și de asigurări. E simplu. 

  • Apropo, de câte ori n-am auzit cum cine știe ce clarvăzător sau specialist al lui pește prăjit ar fi prezis nu știu ce eveniment, dar asta după ce evenimentul a avut loc și niciodată înainte? "El este cel care a prezis tsunami-ul!". Dar unde era înainte și de ce n-am auzit de el?

  • Tot în acest registru al predicțiilor, iată un paragraf din Business Insider (articolul integral aici):
"Knowing the date of the last earthquake helps improve forecasting, because scientists can estimate whether they’re early or late based on the repeat time of earthquakes on that particular fault. At the Hayward fault, east of San Francisco Bay, for example, large quakes happen every 140 to 150 years. The last quake on the fault was in 1868, so scientists think that fault could produce another earthquake at any time. “Note, however,” Blanpied says, “that ‘any time’ could mean tomorrow or 20 years from now.”

Scientists learned this the hard way. In the 1980s, the USGS predicted that, within 5 years, there would be a magnitude 6 earthquake on the San Andreas fault near the town of Parkfield. “Many types of instruments were deployed in the area to observe the earthquake and also to try to predict it based on various types of precursory signals,” Blanpied says. “As it turns out, the earthquake didn’t happen until 2001, which put cold water on the idea of using the timing of past earthquakes to precisely predict future ones. Also, there were no observed precursors, which dimmed the hope that it would be possible to predict earthquakes from observing the ground."

  • Așadar, mergând pe ideea de mai sus, afirmațiile de genul "ar putea veni un cutremur mare în curând" sunt absolut redundante și nerecomandate, ele având doar rolul de a panica fără sens populația. E așa ușor și convenabil să faci o știre de tipul "Expertul Cutărescu afirmă că e posibil să urmeze replici și că un mare cutremur ar putea avea loc în viitor". Nu pe bune? Apa-i udă și cerul e albastru. Da, ar putea veni un cutremur mare, asta o pot afirma și eu și o puteți face și voi, fără a fi specialiști. Trăim într-o zonă seismică, după cum spuneam la început. Normal că ar putea veni un mare cutremur. Și este evident că el va veni, poate că mâine, poate la anul sau poate peste 15 ani. Genul ăsta de declarații tâmpite echivalează cu a afirma că te-ai putea prăbuși cu avionul la următorul zbor sau după ce vei mai zbura de 100 de ori. Da, te-ai putea prăbuși. Da, te-ar putea mușca un maidanez de cur când o apuci noaptea pe alei și da, s-ar putea să suferi de prostată la un moment dat sau de alte chestii mai grave. Ce o să facem acum, vom trăi cu o groază permanentă? Una este posibilitatea și alta probabilitatea, pe asta din urmă niciun seismolog neputând s-o identifice în mod concret. La fel de cretină este și estimarea numărului victimelor unui cutremur crunt, detaliată în articolul linkuit mai sus. Vor muri X, Y vor fi răniți grav, Z vor rămâne captivi, Z' vor face atacuri de panică, și Z'' vor suferi doar palpitații și probleme la glanda salivară și esofag, afectate de moloz, iar Z''' își vor buși unghiile de la picior când va pica dulapul pe el. Serios acum, ce sens au cifrele astea? Ele doar construiesc un peisaj sumbru și induc panică în oameni, nimic altceva. Nu au un rol educativ și nici măcar preventiv. Și nici nu poți băga mâna-n foc pentru acuratețea lor.

Spuneam mai devreme că vom vorbi și despre recomandarea de a rămâne acolo unde te prinde cutremurul, fără a încerca să ieși din clădire (dacă te prinde înăuntru) și fără a încerca să intri (dacă te prinde afară - aici existând pericolul să te lovească acel debris care pică de pe construcție). În privința poziției pe care trebuie s-o adopți, în interiorul unei clădiri fiind, există controverse. Unii spun că metoda cea mai bună este drop, cover and hold on (detalii aici), adică te pui în genunchi, cu fața în jos și mâinile protejându-ți capul, de preferat sub o masă sau sub un birou. Asta cică ar fi o măsură potrivită în cazul în care te afli în America, relativ la tipul construcțiilor de acolo. Alții blamează ideea cu ascunsul sub o masă, susținând că așa ești victimă sigură dacă pică plafonul pe tine. Ei pledează pentru acel triangle of life (detalii aici), anume poziționarea lângă un perete sau lângă un obiect solid de mobilă, astfel încât în cazul în care tavanul se prăbușește să nu fi lovit și să rămâi securizat într-un triunghi format de mobilă/perete, tavan și podea. 

Habar n-am care din aceste metode e mai bună. Cred că depinde de mulți factori. Alții recomandă să te întinzi lângă pat sau să rămâi în pat cu perna în cap și pătura peste tine. După cum spuneam, cazurile extreme în care clădirea în care te afli se prăbușește sunt foarte rare, dar o astfel de protecție e bună în primul rând împotriva obiectelor care pot zbura prin încăpere sau pot pica pe tine. După ce cutremurul se termină nu ieșiți pe scările blocului și nici cu liftul. Și nu aprindeți lumina, fiind posibile scăpări de gaze care ar produce o explozie. Dacă vă prinde în mașină, trageți pe dreapta și rămâneți înăuntru, de preferință într-o zonă cât mai deschisă, nu lângă stălpi, pomi, clădiri. 

Ca o concluzie: un cutremur mare ne poate lovi oricând. Ultimele evenimente (cutremurele din Vrancea și din Galați) nu schimbă cu nimic situația generală, una în ale cărei coordonate ți-ai dus întreaga existență de până acum. A trăi obsedat de cutremur nu poate aduce nimic bun. Da, te poți documenta, poți acționa preventiv, te poți muta dacă stai în centrul Bucureștiului (toți spun că acolo va fi hardcore dacă vine ză big one), dacă locuiești în blocurile apărute în cadrul boom-ului imobiliar din deceniul trecut (care cică ar fi fost făcute de mântuială) sau într-o clădire foarte veche și neconsolidată, poți evita cârciumile și cluburile din Centrul Vechi în care clădirile pică și de la sine, chiar în lipsa unui cutremur, dar nu rămâne cu mintea blocată în această macabră fobie, pentru că oricum nu schimbi nimic și îți faci doar rău. Plus că s-ar putea să te fi speriat degeaba și chiar de vor mai veni 1-2-3 cutremure mari, ele să nu te afecteze nici pe tine și nici pe cei dragi ție. Nu mai citi știrile cu iz tabloid pe această temă și nu te mai lăsa afectat de toate predicțiile, profețiile și estimările acelor nimeni-în-drum care se cred mai buni experți ca japonezii. Este absolut irelevant și faptul că între ultimele două seisme majore au trecut 37 de ani (1940 - 1977) și că dacă aduni 37 la 1977 îți dă 2014, deci vezi doamne ne-ar paște iar unul. În cazul cutremurelor nu există o ritmicitate atât de exactă, bașca faptul că, din câte am înțeles, cele din 1940 și 1977 au fost de tip diferit și fiecare dintre aceste categorii de cutremure s-ar petrece la un interval de timp mult mai mare, cum ar fi un secol. Cutremurul din 1986 (primul pe are l-am trăit) a fost mare de asemenea: 7.0 ar fi avut după unele măsurători, iar cel din 1990 (m-a prins la ora de română în școala generală) a avut 6.7.

Nimeni nu știe când va veni un cutremur serios. Tot ce vă este servit reprezintă în mare parte speculații, interese jurnalistice și imobiliare. Încercați să uitați de treaba asta și să vă vedeți de alte chestii mai frumoase. Dacă totuși vă mânăncă undeva să citiți pe temă, vă recomand acest forum, unde am găsit informații pertinente și câtuși de puțin panicarde. Moderatorii par bine documentați și își fac treaba așa cum trebuie.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?