Monday, 14 October 2013

Bucureșteanul e om fain

Cunosc câțiva bucureșteni autentici, născuți și crescuți în capitală (doar la 7-8 mă pot gândi în acest moment, dar știu cu siguranță mai mulți) și pot spune că sunt oameni de toată isprava, lipsiți de impresii, unii dintre ei fiindu-mi chiar prieteni buni. Toată lumea a auzit de atâtea ori ce oameni faini sunt ardelenii și bănățenii, ce haioși sunt oltenii sau ce mișto sunt moldovencele, dar să dea naiba dacă am auzit pe cineva lăudând bucureștenii. Din contră, ei sunt de regulă înjurați.

Părerea mea este că bucureșteanul born & raised e un om cât se poate de cool. Problema vine de regulă de la provincialul ajuns în capitală și umplut subit de ifose, nu de la bucureșteanul pur. Și da, eu generalizez și cred în generalizare, pentru că (în percepția subiectivă, desigur) există întotdeauna un motiv pentru care spui că provincialul e cool, bucureșteanul e nașpa, țiganul pute și fură sau englezoaicele sunt urâte: impresia lăsată de procentajul majoritar din respectiva categorie cu care ai interacționat. Asta nu înseamnă, de exemplu, că orice țigan pute și fură, ci doar că majoritatea țiganilor peste care ai dat pute și fură cu prima ocazie. Mie dacă-mi spune un străin că românul e țăran și hoț sau un bucureștean că prahoveanul conduce prost (eu fiind prahovean) n-am nicio problemă, cu prima afirmație fiind total de acord iar pe a doua neavând argumente s-o combat. Oricum, despre discriminare, rasism și xenofobie am mai vorbit.

Deci da, în acest registru, pot spune cu mâna pe inimă că bucureșteanul e om fain. Dar la fel de sincer afirm că Bucureștiul, luat în ansamblu așa, e cel puțin cu două clase sub Cluj. Și știți cine l-a stricat? Provincialul devenit bucureștean, desigur.