Hipioților, lăsați-mă dracului cu Roșia Montană

Înainte de a se indigna toți hipsterii loviți de fiorul ecologist, specific foarte clar că nu iau partea nimănui. Nu-s nici pro exploatare, nici împotrivă. Așa cum spuneam acum câteva zile, mi se rupe de acest subiect. Mai exact: nu consider Roșia Montană o temă atât de importantă, care să necesite atâta patos, indignare, proteste, petiții, postări utopice în online și tot tacâmul. Și prin urmare mă consider agasat, nu indignat. Hai să justific poziția mea neutră, pe puncte.

  • În primul rând, locuitorii din Roșia Montană s-au pronunțat în favoarea exploatării, într-un procent covârșitor. De ce ai vrea tu, hipiotul fără griji din capitală, să decizi altceva pentru ei? Da, știu: sondajul e făcut de RMGC și implicit e o făcătură. Poate că da, poate că nu. Ideea, una de bază în tot acest articol, e că nu știu nimic sigur. Nu găsesc acum un link cu sondajele alea, dar ele există. Puteți cerceta și voi.
  • Acolo e o resursă care ar putea aduce bani și jobs, măcar pentru o perioadă, amărâților ălora care n-au nici după ce bea apă.
  • Exploatarea aurului se face prin cianuri, în 90% din cazuri. Vorbim la nivel global. Din câte văd pe Wikipedia (am căutat o sursă cât mai imparțială, dacă există așa ceva), dracul nu e atât de negru. Riscurile nu par a fi atât de mari, iar scenariile apocaliptice pe care le auzi pe Facebook și în piața publică blocată de hipsteri (care fac concert de peturi) par mai degrabă desprinse dintr-un horror slăbuț de la Hollywood decât din realitate. Detalii aici
  • Cică va fi afectat turismul în zonă. No shit. Ce să zic, nasol. Știu că plănuiai o vacanță în Roșia Montană în 2017, iar acum se pare că ești nevoit să te reorientezi. Oare vei avea de unde alege? Ah, erau situri arheologice acolo și ai fi vrut să le vizitezi? Hm, da, abia așteaptă turiștii să dea iama în relicvele alea. Asta era ultima redută a turismului românesc, după ce am exploatat la maxim litoralul, delta, munții, bisericile din Moldova, Transilvania și Dracula. 
  • Se vor distruge vreo patru munți. Și d'aia nu ai tu pulover pe gât și nu vei mai putea dormi noaptea. Ai idee câte chestii de genul ăsta s-au făcut în istoria omenirii pentru ca tu, omul modern, să te bucuri de existența ta actuală? America oare cum a fost construită?
  • "Ne fură străinii aurul și guvernanții dau un tun, umplându-se de șpăgi". Da, normal că vor ajunge niște mulți bani la niște băieți deștepți. Și dacă nu ajung ăștia, ajung alții. Nu poți opri corupția, la orice nivel. În privința acestei epatări patriotice legată de "străinii care ne fură" ce să zic, mi se rupe crunt. Patriotismul, din punctul meu de vedere, e o noțiune desuetă, ca să nu zic imbecilă, în lumea globalizată în care trăim. Aș putea chiar s-o dau într-o discuție spirituală pe tema asta, dar nu e momentul. Tu mâine ai putea trăi pe alt continent, suferind o mare rupere de penis în legătură cu această țară. Chiar crezi că nu vei avea liniște aducându-ți aminte cum ți-au furat străinii aurul? 
  • Mai mult decât atât, atâta vreme cât tu eși împotriva exploatării, n-ai niciun drept să comentezi ce s-ar face cu aurul ăla odată excavat, deșteptule. Păi dacă ar fi după tine el nici nu ar exista! O resursă neexploatată e inexistentă. Aurul ăla neexploatat este al nimănui. Așa cum un bogătan degeaba e plin de bunuri imobile și alte proprietăți dacă nu are lichidități. Dacă nu le vinde sau nu le închiriază se uită la ele și fluieră a pagubă. Când bagă mâna în buzunar constată că nu are mai mult cash decât tine. Așa și cu aurul de la Roșia Montană. Pentru hipiotul care se împotrivește exploatării el nu există și dacă nu există nu poate comenta cât la sută să revină României și cât de mult ne fură străinii. Hai să rămânem săraci, cinstiți și sănătoși, înfrățiți cu natura, așa cum vor acești protestanți. Dar în cazul ăsta nu-mi vorbiți de bani și de procente. 6% nu e bine? Atunci cât ar fi bine? 20%? 25%? Așa ați fi de acord cu exploatarea? Sau cât v-ar mulțumi de fapt? Dacă ar fi după voi, s-ar obține 0 lei din aurul ăla, în timp ce exploatarea ar duce la 6% din suma X. Da, voi nu furați, dar blocați bani care ar ajuta niște amărășteni și, cel puțin teoretic, le produceți un rău mai mare din punct de vedere strict material.

Reiau ideea de la început, pentru a nu se înțelege altceva din tonul meu sarcastic: nu spun că Roșia Montană trebuie exploatată. Habar n-am dacă ar fi bine sau nu. Asta pentru că nicio tabără nu mă poate convinge, iar eu aleg să nu gândesc la prima mână. E așa simplu să citești niște date aruncate într-un manifest online și brusc să trezești ecologistul din tine care vrea să salveze planeta. Dai un share și deja te simți mai inteligent și mai elevat. Dar eu aleg să nu fac asta.

Tot ce susțin aici e că lucrurile nu-s atât de simple și toate ideile listate mai sus, cu buline, rezultă în simpla mea imparțialitate în legătură cu o cauză care nu are de a face cu existența mea imediată și nu văd de ce m-ar fute grija atât de mult în legătură cu ea. Am postat doar idei care par a fi pro exploatare pentru că deja știm care-i poziția în latura ailaltă: e nașpa, e cu poluare, se distruge mediul, ne otrăvim, suntem furați și dacă mergeți la San Francisco asigurați-vă că purtați flori în păr.

Eu îmi mențin sprânceană ridicată când vine vorba de acest ultra-mediatizat subiect și atâta tot. Nu mă apuc să mă dau ecologist și mare patriot pe Facebook doar pentru că mă invită nu'ș'ce hipster să ader la o cauză și am senzația că așa e cool, fără să știu de fapt prea multe despre acel subiect. Dacă la un moment dat voi deveni convins că exploatarea asta ar face mai mult rău decât bine, voi scrie imediat pe tema asta. Până atunci, mi se rupe. Și poate că n-ar strica s-o lași și tu mai ușor, hipiotule, și să te preocupi de chestii legate de realitatea ta apropiată și imediată, nu de o exploatare minieră teoretică, programată să înceapă peste 3 ani. Oamenii poartă prea multe războaie care nu-s ale lor, atât la nivel global cât și individual.

O să spuneți "Da, bă, da' și tu ești disperat cu maidanezii și blocat pe subiectul ăla, noi de ce n-am protesta împotriva exploatării de la Roșia Montană? Tu o arzi pe blog, de ce nu o pui de un protest? E simplu să dai din gură da' uite că noi chiar acționăm!". Păi nu o pun de un protest și nici nu particip la cele care-s organizate de alții pentru că aș fi ridicol. Și n-aș schimba nimic protestând. Scriu pe blog ca să deschid ochii unora, câți or fi ei, și ca să defulez. Iar câinii care omoară oameni pe străzi reprezintă o problemă permanentă, de ani și zeci de ani, la nivelul întregii țări, nu doar un pericol teoretic și izolat, proiectat în viitor, așa cum e Roșia Montană. Problema asta care mă scelerează pe mine, legată de câinii vagabonzi, e mult mai gravă și imediată. Și am așa un feeling că, vorbind în termeni matematici, mulțimile reprezentate de iubitorii de maidanezi și de hipioții care nu pot dormi noaptea din cauza celor care ne fură țara se intersectează într-un procent foarte mare. 

Așadar încheiem discuția pe fond: ești naiv dacă ai impresia că în țara asta mai poți schimba ceva, peste capul/interesele politicienilor. Ești doar un visător hipiot ca John Lennon. Imagine all the people. Right. Nimic nu se va schimba, ascultați ce vă spun. La Roșia Montană se va face așa cum vor mușchii aleșilor noștri. Maidanezii vor rămâne în veci pe străzi pentru că ei produc bani. Presa va rămâne și ea coruptă și manipulantă. Nu schimbați nimic bătând un pet amărăt de bordură și strigând "Uniți salvăm Roșia Montană". Salvați o sulă. Singura șansă (una absolut infimă și ca posibilitate de realizare și din punctul de vedere al consecințelor) este să le dați în cap, dacă aveți puterea asta. În caz contrar, lătrați la lună și nimic mai mult. 

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?