Vă revoltă inovațiile făcute de Gmail, Yahoo Mail și Facebook?

"Cine-s ăștia, frate, de-mi schimbă ei chestii pe acolo? Și cu ce drept aleg ei ce-i important și ce nu în locul meu?" Așa gândim, nu? Ne revoltăm și ne enervăm. Și eu fac asta, înjurându-l deseori pe Zuckerberg de mamă, deși n-ar trebui. Iată de ce.

În ultima vreme, aceste servicii de email și social networking au efectuat mai multe modificări. Gmail-ul îți sortează mesajele pe care le consideră importante, Yahoo-ul s-a apucat să-ți șteargă unele contacte din agendă (dacă observă că adresele respective nu mai sunt active), iar Facebook decide ce anume îți apare în news feed, prioritizând acel content care ar fi important sau interesant pentru tine, pe baza unor scoruri care-s explicate în acest articol. Revoltător? La prima vedere așa am spune, dacă uităm că toate aceste servicii sunt FREE.

Adică moca. Nu plătim nici măcar un cent pentru a le folosi. Beneficiem gratis de niște servicii, pentru comunicare, entertainment și chiar pentru business (putem face bani cu ajutorul lor), fără a plăti nici măcar un cent pentru asta. Practic am închiriat niște platforme online, nu le-am achiziționat. Proprietarul lor este liber să facă orice modificări dorește, pentru că el dă banul și el se folosește de noi, loserii userii, pentru a face și mai mulți bani. E ca și cum tu îmi dai cheile de la mașina ta și mă lași s-o folosesc pe termen nelimitat, iar eu mă apuc să fac scandal dacă schimbi tapițeria scaunelor sau dacă o vopsești într-o altă culoare. Calul de dar (sau de împrumut) nu se caută la dinți.

E drept, nu știu exact ce scrie în chestia aia cu Terms & Conditions. Nimeni nu știe, o bifăm mereu fără s-o citim. Dar mă îndoiesc că modificările pe care le fac ăștia încalcă vreo mențiune de pe acolo. Singura chestie care nu ar fi ok este lipsa securității datelor personale și folosirea lor împotriva ta. Dumnezeu cu mila în cazul ăsta, însă subiectul acestui articol este altul. Anume: nu ai dreptul să te revolți și să comentezi. Nu-ți convine, nu mai folosi serviciul. Anulează-ți contul. Nimeni nu te-a obligat să ți-l faci.

Acest blog s-ar putea evapora instant dacă li se scoală ăstora de la Google. E drept, plătesc anual pentru domeniul theflyonawall.com, dar nu și pentru platforma blogger pe care o folosesc. Aș turba de nervi dacă aș pierde blogul? Da. Aș avea ce să fac și pe cine să acuz? Nu. So let's get over this.

Greșesc undeva în acest raționament?

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)