Cum mai stați cu rasismul?

În ultimele zile am evitat canalele de știri pentru că nu vreau să gust absolut nimic cu Cioabă. Și nu neapărat pentru că nu suport țiganii (ceea ce e adevărat: nu îi suport) ci din principiu și lipsă totală de interes: ăsta nu ar fi subiect de tocșoaie și interminabile știri într-o țară normală. Dar noi o ardem în manelism și tabloidizare, așa că asta ni se oferă. Despre Cioabă se discută însă și-n online. Uite, un mare blogger (la propriu și la figurat), ne trage de urechi pentru că înjurăm țiganii, asta în timp ce el este un xenofob convins (iată numa' ce ne dă când căutăm cuvântul "bozgor" la el pe blog). Cu alte cuvinte, e nasol dacă ești rasist și-ți dau lecții ironice de morală, dar dacă eu sunt xenofob și nu suport ungurii e ok. 

Să fim bine înțeleși, am spus-o în urmă cu doi ani: fiecare dintre noi este mai mult sau mai puțin rasist, xenofob și plin de prejudecăți la adresa unei etnii, rase sau categorii sociale. Restul e doar ipocrizie și ifose. Nu te da Hristos sau Buddha și nu o arde zen când vine vorba de oameni care te deranjează prin simpla lor culoare a pielii sau prin locul de proveniență, declanșându-ți amintiri neplăcute din urma experiențelor tale cu aceștia. Când dai de un țigan pe stradă pleci cumva de la prezumția de nevinovăție și te gândești ca un idiot optimist incurabil ce ești că veți deveni cei mai buni prieteni sau mai degrabă te vei teme că-ți va da în cap sau te va fura? Când la o petrecere dai peste un manelist ai cumva speranța că vei învăța cine știe ce lecții de viață de la el și că te va îmbogăți spiritual? Când te abordează un cerșetor (care probabil produce mai mulți bani decât tine) ai cumva senzația că vei ieși câștigat din asta? Deci da, este cât se poate de ok să ai prejudecăți și să fi precaut, altfel ai fi doar o vită bleagă în drum spre abator. Ceea ce nu este ok este să le faci rău fără niciun motiv acelor oameni pe care ficații tăi nu-i suportă. Evită-i, ignoră-i și basta.

Așa cum spuneam în acel articol din 2011, nu e vina ta pentru că ai aceste concepții prestabilite, ci e vina acelei nații, acelui popor, rase sau grup etnic, pentru că imaginea de ansamblu pe care o propagă în lume este una proastă. Și deși putem accepta fără nicio ezitare că există și multe ființe decente în acea turmă, ba chiar senzaționale, generalizarea este totuși inevitabilă, implicit primul tău impuls atunci când interacționezi cu acel grup va fi reticența.

Exact asta i-a explicat cineva (nume de cod Jerome) și bloggerului menționat mai devreme:

"De ce nu-mi plac tiganii.
Pentru ca sunt rasist ?
Eu cred, sper, ca nu.
Nu-mi plac tiganii deoarece inevitabil generalizez.
Atata timp cat modelul tipologic al tiganului este o persoana agramata, agresiva, cu dorinta de a epata, nu cred ca pot fi blamat pentru asta.
Acest model nu l-am inventat noi romanii, el a ne-a fost impus atat de catre tigani, cat mai ales de mass media care ne-a relatat n+n fapte ale acestora.
Daca eram rasist, ar fi trebuit sa-mi repugna si negrii si arabii si evreii si etc, etc.
Sincer nu am nimic cu nici o rasa, insa ma deranjeaza organic mitocania, galagia, incultura,prostul gust sau mizeria.
Cu ce sunt eu de vina daca printre tigani sunt foarte multi care au aceste defecte ?
Eu trebuia sa ii duc la scoala?
Eu trebuia sa-i duc la munca si nu la cersit ?
Tot ce pot sa fac este sa constat atitudinea si mentalitatea occidentalilor, adica acelora care in anii ’90 ne explicau cum suntem noi niste rasisti si niste inapoiati deoarece ii discriminam si nu ii integram pe tigani.
Acum aceiasi occidentali, se dau de ceasul mortii sa scape de ei, ba chiar propun niste metode nedemocratice pentru asta.
Eu sunt de acord, accept ca Vestul are o traditie si o mentalitate mult mai democratica decat Estul Europei.
Daca ei nu accepta tiganii, noi de ce sa fim blamati ca nu o facem ?"

Păreri?

Comments

 1. Buff, acesta este un subiect complex, greu de inteles si usor confuz.
  Cuvantul asta mi se pare URAT pana la infinit, dintre cele mai urate, cu siguranta toti avem prejudecati si o grija speciala, dar trebuie sa ramana la nivelul ala, ca o reactie: de exemplu nu ai aceeasi satisfactie cand cumperi un produs intr-un targ ca atunci cand il cumperi intr-un magazin renumit.
  Cred ca majoritatea dintre noi facem parte din categoria asta, cu prejudecati, pe de alta parte o reactie normala , iar rasist este acela care refuza categoric sa aiba orice fel de contact cu natia respectiva si respinge prin violenta extrema sau mai putin extrema.
  La naiba cu generalizarea asta, am suferit-o pe propia piele, nu sunt de acord, daca o facem chiar ca atunci devenim niste vite, trebuie sa avem capacitatea de a judeca pe fiecare dupa propiul merit, de a o clasifica pe acea persoana intr-o anumita categorie in baza experientei pe care am avut-o personal si nu lasandu-ne dusi de imaginea de ansamblu a natiei.

  ReplyDelete
 2. Si ai aceasta capacitate? Asta-i intrebarea. Dupa cum tocmai spuneam pe Facebook intr-o discutie cu un prieten, eu nu spun ca e ok sa fi rasist, nu insemn la asta, consider insa ca o persoana nu trebuie sa fie blamata daca gandeste generalist si isi formeaza astfel de opinii, atata vreme cat grupul cu care a interactionat i-a propagat o anume imagine. Si, asa cum am spus si pe blog, sunt oameni senzationali in fiecare etnie. In facultate am avut un coleg tigan; era un om de toata isprava. Dar in universul meu el este o exceptie care din pacate (poate sunt inapoiat aici, tot ce e posibil) nu-mi poate schimba parerea de ansamblu.

  ReplyDelete
 3. Dacă-ţi aminteşti, la un moment dat, într-un aeroport, George Clooney îi dă o replică senzaţională Annei Kendrick prin "Up in the Air": I'm like my mother, I stereotype. It's faster. Da, oricât de politically correct am vrea să părem, este mai eficient să generalizezi în baza experienţei pe care ai avut-o pentru a trăi eficient şi, după cum ai punctat foarte bine, cu instinctul de conservare activ.
  În baza acestei idei, putem generaliza si faptul că poporul român este unul mârlănizat şi lipsit de educaţie. Este singura explicaţie pentru care un gras infect, ultra-xenofob, şovin şi mai ales agramat precum Arhi este unul dintre cei mai citiţi bloggeri din România.

  ReplyDelete
 4. "Poporul român este unul mârlănizat şi lipsit de educaţie" - total de acord. As spune chiar ca eu sunt xenofob cu propriul popor.

  ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?