Friday, 19 July 2013

Cum se fac știrile la Antena 3

Am descoperit un editorial scris luna trecută de Ion Cristoiu, în care povestește amănunțit, pe pași, cum manipulează trustul Intact și cum inventează știri. Da, știu, EVZ e ziar băsist iar Cristoiu a lucrat el însuși la Scleroza Zilei. Dar a plecat de acolo când s-a prins cât de mare și împuțită devenea mocirla în care se scălda și tocmai de aia cred că nu vorbește prostii în acest editorial, știind foarte bine cum stă problema. De fapt n-am nicio îndoială că Voiculescu și lătrăii lui procedează exact așa cum e descris mai jos. Oricum, parafrazând un imn celebru, mai bine băsist decât voiculist. 

Zi-le, Cristoiule, 'tu-le cristoii mamelor lor, să vadă toată lumea de ce media e a 4-a putere în stat:
"Campaniile lui Dan Voiculescu au o schemă fixă, uşor de recunoscut: 
Se plasează lui Mugur Ciuvică, lui Cornel Nistorescu sau lui Bogdan Chiriac dezinformarea pe care Dan Voiculescu vrea s-o vîre românilor pe gît drept adevăr printr-o campanie de presă turbată. Mugur Ciuvică o dă publicităţii pe site-ul GIP, Cornel Nistorescu pe site-ul Cotidianul, Bogdan Chireac pe site-ul D.C. News. Când simte că trebuie să mai schimbe orchestra, Dan Voiculescu o dă site-ului Lumea Justiţiei. În unele cazuri, minciuna e încredinţată lui Dan Constantin, un alt om de casă de-al lui Dan Voiculescu, care o publică în Jurnalul Naţional.
Antena 3 o preia imediat, potrivit scenariului, prezentînd-o ca descoperită de GIP, de Cotidianul, de Jurnalul Național sau de Lumea Justiţiei. 
Deontologule, pe când și o emisiune despre relația lu' Felix cu regimu'?


De ce n-o publică Antena 3 direct?
Foarte simplu.
Pentru a lăsa impresia că minciuna respectivă e deja un adevăr care circulă  în întreaga presă.
Astfel minciuna capătă credibilitate. Ştirea e dată pe Antene şi, cum s-a întîmplat cu fonfleul despre Laura Kovesi, intervine prin telefon sau din studio, ca autor al descoperirii, Mugur Ciuvică sau Cornel Nistorescu sau Bogdan Chireac.
Mugur Ciuvică, Cornel Nistorescu, Dumitru Constantin, Bogdan Chireac sunt apoi, seara, invitaţi la toate talk-showurile Antenei 3 pentru a comenta ca fiind a lor ştirea dată de Dan Voiculescu. 
Tot la talk-show-urile din prime-time, care au acelaşi subiect, indiferent de sexul şi gramatica moderatorului, sunt invitaţi alţi membri ai Reţelei Voiculescu: politicieni (inclusiv de la PDL!), parlamentari, medici guralivi, foşti poliţişti, foști premieri, foști baroni ai presei, lideri de opinie, avocaţi fără clientelă, dătători cu părerea.
Toţi depind într-un fel sau altul de Dan Voiculescu.
De banii acestuia sau, mai ales, de televiziunile acestuia. 
Membrii Reţelei îşi asumă imediat, fără să clipească, tezele moderatorului, însărcinat să le distribuie de la început indicaţiile de gîndire date de Dan Voiculescu.
La scurt timp după difuzarea de către Antena 3, dezinformarea e preluată de site-urile din Reţeaua lui Dan Voiculescu.
Fonfleul cu fostul soţ a fost repede preluat, aproape cuvînt cu cuvînt ca la Antena 3, de Jurnalul NaţionalIncome MagazineGhimpeleCotidianulLumea Justiţiei
[...] 
Cititorii mai cu capul pe umeri se vor întreba - și pe drept cuvînt – de ce trebuie să piardă ei timp citind rîndurile prin care eu mă strădui să dovedesc falsitatea tezei că Pămîntul e o farfurie care stă pe spatele a doi bivoli giganţi.
Le răspund că am dat atîta atenţie tiribombei cu fostul soţ pentru că însuşirea şi cultivarea ei de către Reţeaua lui Dan Voiculescu ne confirmă două realităţi, de care unii cititori nu sunt, poate, conştienţi: 
Dan Voiculescu nu e Stăpînul unui trust de Presă, el e Stăpînul unei Reţele uriaşe, alcătuite din site-uri, publicații de mîna a doua, foi efemere, ONG-uri, politicieni, demnitari, foşti securişti, instituţii de stat (vezi rolul Gărzii financiare în Şantajul Antenelor). 
Forţa de şantaj a lui Dan Voiculescu stă în cumplitele lovituri de ghioagă mediatică pe care le poate administra victimei. Cine nu-i dă lui Dan Voiculescu ceea ce el cere – hartane de putere politică, contracte dubioase, terenuri agricole, bani pur şi simplu – se trezeşte atacat de o haită de jurnalişti, lideri de opinie, politicieni, doctoriţe cu frustrări tipice menopauzei, parlamentari cu tulburări psihice, poliţişti rataţi. [...]"

Am încheiat citatul. După cum vă spuneam, abia aștept ziua în care acest trust se va dezintegra. O să vină ea, pentru că nimic nu e veșnic, mai ales atunci când forțezi anumite limite. Și Becali părea etern și iată ce respirabil a devenit aerul de când a dispărut din peisaj. O astfel de salubrizare e musai să aibă loc și prin dispariția (sau măcar alunecarea într-un mare con de umbră a) trustului Intact.