Ați jucat la loto? Sau nu vreți bani nemunciți?

S-a strâns iar un pot mare la 6/49 (vreo 11 milioane euro) și sunt curios dacă v-ați încercat soarta. Eu am pus bilete în ultimele săptămâni și o să mai pun. Joc numai atunci când se strâng sume mari și sunt oarecum intrigat de oamenii care aleg să nu joace. O să vă explic de ce.

În primul rând sunt indolenții și ignoranții, care n-au idee că există un astfel de premiu. Aici nu-i de comentat. Ei nu joacă la loto pentru că habar n-au despre ce-i vorba. Sau consideră că șansele de câștig sunt infime și nu merită să-și miște curul pentru asta la o agenție loto. Apoi sunt cei care cred că tragerea e măsluită și că oricum va câștiga doar cine trebuie. Cu ăștia sunt oarecum de acord, am și eu marile mele rezerve în privința corectitudinii acestui joc. Dar cei mai intriganți sunt ăia care fac un stindard din fraze de genul "eu nu vreau bani nemunciți" sau "nu joc pentru că nu merit să câștig bani".

Să mori tu că nu vrei bani nemunciți? Vai mie, ți-ar crăpa obrazul de rușine și n-ai mai putea trăi cu tine însuți, nu-i așa? Uite, să presupunem prin absurd, de dragul argumentației, că eu am o servietă în care se află 8 milioane euro (cam atât ar rămâne net din actualul premiu după ce se scad impozite și nu'ș'ce alte taxe) și pentru că m-am dilit subit vin și ți-o ofer ție. No hidden catch, no strings attached, cum ar spune ăia de la Depeș. Apoi dispar și nu mă mai vezi în viața ta. Brusc ești liber să te muți în Bora Bora, să stai la plajă sub un palmier și să sugi dintr-un cocktail cu umbreluță până când îți vine acru și te decizi să încerci și Seychelles.

Așadar, ce faci, ai lua banii sau i-ai lăsa acolo? Ai considera că-s nemunciți și că nu-ți trebuie așa ceva? Îți spun eu ce ai face: în cel mai rău caz i-ai lua și i-ai dona pe toți sau ți-ai ajuta rudele și prietenii, fără să te atingi de un cent. În niciun caz nu ai pleca lăsând servieta cu bani în urma ta. Ei bine, când vine vorba de loto, singura diferența este că trebui să pui un bilet care costă relativ ieftin. Și servieta aia cu bani îți poate ateriza din cer (desigur, presupunând că se joacă pe bune, fără potlogării).

Sfatul meu este că merită să riști (să îmbogățești niște parșivi) și să pui un bilet. Dracu' știe ce-o ieși. Într-o situație ideală, măcar crești potul și iau eu banii, că mie nu mi-e jenă și nici n-am prințipii elevate pe latura asta. Una este banul furat, alta este banul nemuncit. Iar ăsta din urmă e bine primit întotdeauna. Despre ideea aia înapoiată cu ochiul dracului și cum fug oamenii în mod inconștient de bani în loc să-i atragă în viața lor am vorbit în urmă cu 3 ani. Iar bancul cu ăla care se ruga la Dumnezeu să câștige la loto sigur îl știți, așa că nu vi-l mai zic.

Următoarea extragere e joi. La ora la care scriu, deși tocmai a avut loc ultima extragere, încă nu se știe dacă a bunghit careva 6 numere.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Ofer tratament gratuit cu perfuzii în cap fanilor filmului Parasite