Am fost la premiera Before Midnight

Evenimentul a avut loc aseară la Palatul Copiilor, după cum vă spuneam acum câteva săptămâni. Ethan Hawke a fost prezent, împreună cu mama sa, Leslie, care locuiește la București de mulți ani. Și care arată excelent pentru vârsta ei, dar mai important este faptul că face fapte bune în cadrul asociației umanitare pe care a înființat-o. Asociație care a promis că va ajuta copiii ce nu pot beneficia de educație, din încasările obținute în urma acestei lansări. În continuare voi vorbi puțin despre evenimentul în sine, apoi despre filmul Before Midnight (pe care l-am așteptat vreme de 9 ani), iar la final vă arăt câteva poze.

Probabil că mă așteptam la o chestie mai simplă, mai intimă (nu știu exact de ce), așa că am fost plăcut impresionat să constat, atunci când am ajuns la Palatul Copiilor, că avem de a face cu un eveniment major și organizat cu stil. Rolul de gazdă a fost jucat de Amalia Enache, care i-a invitat pe scenă pentru speech-uri scurte pe Maria Gheorghiu și Leslie Hawke (Asociația Ovidiu), apoi pe Ethan, înainte de proiecția filmului Before Midnight. Proiecție ce avea să fie întreruptă după vreo 20 de minute, pentru că (fatalitate!) se încălziseră prea rău aparatele obositului Palat al Copiilor. Apropo, în sală nu exista aer condiționat. 

Vă vine să credeți că se mai întâmplă din astea în era smartphone-urilor și a tabletelor? Amalia a trebuit să improvizeze ceva pentru publicul din sală, care putea pleca sau putea deveni nervos. S-a descurcat onorabil, dar a fost cu adevărat salvată de Ethan Hawke, care a luat microfonul și ne-a lovit pe toți cu un foarte franc "Welcome to Romania!", apropo de problemele tehnice. Omul a fost însă suficient de ironic cât să nu enerveze și haios pe măsură, așa că a primit feedback pozitiv pentru acest aparent derapaj xenofob. Apoi Ethan a întreținut publicul pentru câteva minute, făcând haz de necaz, foarte natural și inspirat, până când proiecția filmului a fost reluată. Dar dumele au continuat: odată reluată proiecția, filmul n-a mai avut subtitrare. Alo, Avocatul31, Veverița, etc., mai bine ne salvați voi, că filmul părea să fi fost descărcat de pe torente.

La final au venit pe scenă regizorul Rick Linklater, alături de Ethan și de mult mai celebra (cel puțin la noi în țară) Irina Nistor, pentru o secțiune de Q&A. Nu prea aveam ce întrebări să adresez, așa că am decis să nu mă bag în seamă just for the fun of it. Oricum, citisem atâtea reviews și Q&A's de la premierele din alte orașe sau de la diverse festivaluri de film, încât știam cam tot ce era de știut despre această trilogie. La final a avut loc un afterparty, drinks & music - trupa groovy Moonlight Breakfast susținând un mic concert. Între timp Ethan a plecat, trecând chiar pe lângă noi la ieșire și rămânând apoi un pic la taclale cu mama lui, ambii stând în fund pe treptele de la intrare, foarte casual așa, chestie care mi s-a părut foarte cool. Dl. Hawke devine astfel al doilea mare actor american pe care-l văd în interval de numai un an, după foarte frumoasa interacțiune cu Melissa Leo la Cluj, anul trecut

Ok. Acum voi vorbi despre film. Dacă încă nu l-ați văzut și nu vreți să vă stric plăcerea de-al viziona, săriți la final, acolo unde am pus poze. Cititorii mei fideli știu că-s un mare fan al primelor două filme din serie și că voi fi mereu îndrăgostit de ele. Vorbește romanticul și călătorul din mine, dar și cel care a trăit povești similare în viața sa reală. Așadar, da, de abia așteptam continuarea poveștii lui Jesse și Celine și tare curios eram în legătură cu felul în care trio-ul Linklater-Hawke-Delpy va gândi treaba asta. 

Before Midnight este exact ceea ce trebuie să fie, completând perfect trilogia pe care multă lume o consideră deja ca fiind cea mai frumoasă poveste romantică on-screen ever. Una lipsită de sirop și foarte bine construită pe parcursul a 18 ani. Și da, sunt împreună. Jesse n-a mai plecat din Paris, a pierdut acel avion menționat în Before Sunset și a rămas cu Celine. Formează un cuplu de 9 ani deja, fără să se fi căsătorit (aplauze) și au două gemene. Astfel, întreaga perspectivă a primelor două filme se schimbă. Nici nu se putea altfel. Acum nu mai aveam idealizări și proiecții romantice, nu mai avem acel what if, ci un cuplu rutinat, care trece prin clasicele încercări și probleme ale oricărei perechi. Se află în Grecia de 6 săptămâni iar filmul prezintă ultima seară a vacanței, una în care explodează mai multe probleme de cuplu. Se termină ambiguu, la fel ca primele două filme ale seriei, lăsând loc pentru o continuare. Sequel la care Ethan Hawke nu vrea să se gândească în următorii 4-5 ani, lucru foarte normal de altfel. 

A fost un pariu riscant, pe care scenariștii Linklater, Hawke și Delpy l-au câștigat. Before Midnight este un film inteligent, gândit bine, lucrat cu pasiune. Julie Delpy joacă extraordinar; este cu siguranță cel mai bun rol făcut de ea în cadrul acestei trilogii. Spre deosebire de primele două filme, acesta are și multe replici amuzante, lucru de apreciat. Îți lasă senzația de film românesc low budget, din ăla premiat pe afară, axat pe dialoguri și pe interacțiunea umană și filmat doar cu o cameră. Este tras din long takes, ca și Sunset-ul (care, apropo, rămâne preferatul meu din trilogie, asta fără a diminua în vreun fel meritele Midnight-ului - e doar o chestie de gusturi personale). Acest ultim film al seriei nu îți taie răsuflarea la final, așa cum reușesc primele două, dar nici nu trebuie. Perspectiva e alta. Luna de miere a luat sfârșit - avem acum un cuplu mai mult sau mai puțin uzat, în locul acelor doi îndrăgostiți care se plimbau de mână prin orașe europene romantice. 

Iată mai jos reviews și păreri despre acest film și despre trilogie în ansamblu, din media și online-ul de afară. Apoi aveți câteva poze pe care le-am făcut aseară la eveniment (din păcate nu sunt mulțumit de cum au ieșit, d'aia postez atât de puține). Felicitări Asociației Ovidiu și celor care au făcut posibilă o astfel de premieră de gală. Până la urmă s-a făcut uitat incidentul din timpul proiecției. De mâine filmul rulează în cinematografe, așa că mergeți neapărat să-l vedeți. Maria Gheorghiu și Leslie Hawke
Rick Linklater și Ethan Hawke - Q&A
Iar acum, adevăratele vedete prezente la premieră...
Cu Ionela și Anca

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?