Of, futu-i gramatica mă'sii

Circulă azi pe net acest articol. Empatizez cu revolta autoarei și sunt de acord cu ce spune. E un articol bun. Am însă o singură mențiune de făcut: nu cumva avem prea multe reguli, unele lipsite de logică, iar această minunată și melodioasă limbă română e mai complicată decât ar trebui? Cu alte cuvinte, nu ne complicăm singuri existența în acest caz, exact cum o facem în multe altele? Dacă o regulă e imbecilă, în general vorbind, e musai s-o urmăm? Întreb doar. Sau decât întreb. 

Părerea mea despre limba română mi-am spus-o aici pe blog la finalul anului 2008. Hai să luăm numai/decât (și numaidecât) unul dintre exemplele din articolul pe care l-am linkuit la început. Cităm:

“decat” si “doar” 
"Toata lumea ar trebui sa stie, inca din scoala generala, cel tarziu, ca “doar” se foloseste intotdeauna fara negatie (mai sunt doar doua statii) si “decat” se foloseste intotdeauna (nu vorbim aici de situatia cand este folosit ca sa faca o comparatie "mai frumos decat...") cu negatie (nu mai sunt decat doua statii)."

Ok, de acord. Asta e regula - dacă te abați de la ea ai comis-o și pari agramat. Dar de ce am avea nevoie de două adverbe în acest caz? De ce este corect să folosim "decât" doar în constucțiile negative? N-ar merge să folosim decât un cuvânt sau ambele să fie corecte? Doi la mână: analizați un pic o frază de genul "N-am decât două mere". Păi dacă NU AM decât două mere, înseamnă ca am fie mai multe, fie mai puține. 

Apropo, cred că doar noi folosim dubla negație, lipsită evident de logică. Exemplu: "Nu am nimic la mine acum." În engleză avem "I don't have anything" sau, atenție, "I have nothing", adică "Nu am ceva" sau "Am nimic". Which makes more fuckin' sense, motherfuckers. Când auziți prin filme vreo expresie de genul "I didn't do nothing!", ea e rostită de regulă de vreun gangsta, nigga sau de mai știu eu ce bad boy sau roughneck. 

Înainte să închei trebuie să mai spun ceva ce-mi stă pe bătătură: de ce bărbații se însoară iar femeile se mărită? N-o puteam lăsa doar la a se căsători? Și aș mai avea o groază de exemple. Româna e prea multă, prea complicată și are destule reguli gramaticale lipsite de sens. Dar până una alta, trebuie să le respectăm. Ce morții mă'sii să facem? 

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?

Arenele mele