Ex-fumătorul - mult mai agasant decât cel care n-a fumat vreodată

That's a fact. Cunosc destui oameni reprezentativi din fiecare categorie și pot generaliza fără nicio problemă: cei care au fumat și s-au lăsat sunt mult mai agresivi și irita(n)ți pe această temă. Acum le pute orice legat de fumat și te bat pe tine la cap, cel care încă fumează, cu idei care-ți produc revelații profunde, cum ar fi "fumatul nu e sănătos" sau "uite cum m-am lăsat eu și ce tare sunt". Nu mai suportă fumul de țigară, dau like-uri pe Facebook la tot felul de cauze cum ar fi "Interziceți fumatul în locurile publice!" și una peste alta, prezintă tot felul de ifose când vine vorba de fumat.

În schimb, cei care nu au fumat vreodată sunt mult mai toleranți. Strâmbă mai rar din nas când simt miros de țigară, nu te freacă la cap să te lași și nu fac paradă cu faptul că sunt nefumători. Ideea este în felul următor (am mai spus-o, de altfel, acum vreo 2 ani aici pe blog): niciun fumător nu va fi lovit subit de un adevăr revelator atunci când tu îi spui că nu trebuie să mai fumeze. Tu, ex-fumătorule, nu faci decât să-l agasezi pe fumător, care știe foarte bine că fumatul e o prostie. Nu se aprinde niciun beculeț deasupra țestei amărâtului de fumător atunci când tu îl freci cu platitudinile și truismele tale. Așa că, vorba unei piese a unor băieți de după blocuri, taci-taci-taci-taci dracu', dacă mai scoți un cuvânt cred că-mi explodează capu'.

Un fumător se va lăsa de fumat 100% prin alegerea lui, când ajunge el de unul singur în acel punct. Pentru că așa vor mușchii lui, nu pentru că e 1 ianuarie, nu pentru că e ziua mondială fără tutun (asta e chiar azi), nu pentru că s-a lăsat și prietenul lui cel mai bun sau pentru că așa e moda acum. Apropo, a nu fuma azi, 31 mai, doar pentru că ai auzit tu că e ziua internațională fără tutun, asta în timp ce bălești după țigara din care vei suge cu nesaț mâine la prima oară sau chiar azi, "mai pe seară când nu se mai pune", e o mare lăbăreală. Fumează liniștit toată ziua, mai bine, pentru că nu demonstrezi și nu realizezi nimic așa. La fumat ori renunți de tot, ori doar te păcălești singur.

În această ordine de idei, deși spuneam recent că am trecut pe rollies iar fumatul a devenit mult mai plăcut (probabil și mai puțin nociv), mușchii mei aleg să nu-mi mai cumpăr altă pungă de tutun când s-o găta asta. Uite așa, pur și simplu. Sper doar să nu ajung și eu să frec fără niciun sens ridichea celor care încă mai fumează, luminându-i cu adevăruri profunde și sfaturi utile dar nesolicitate, doar de mine știute.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)