Ceea ce spui contează mai puțin decât crezi

Mai important este, desigur, cum o faci. Ați auzit de regula 7%-38%-55% în ceea ce privește comunicarea? A fost făcută cunoscută de profesorul armean Albert Mehrabian, care în prezent predă la UCLA. Vă invit să citiți aici despre această regulă și despre excepțiile ei. Nu-i așa că acel 7% pare un procent exagerat când vine vorba de importanța cuvintelor rostite în raport cu tonul vocii și limbajul trupului? Nu știu câtă acuratețe prezintă acest procent, dar cu siguranță ceea ce spui contează mai puțin relativ la modul în care o faci.

Așadar, atunci când comunicăm ceva, 55% ține de limbajul trupului, 38% de tonul vocii și doar 7% de cuvintele propriu-zise. Ce facem noi atunci când comunicăm? Ne axăm aproape exclusiv pe cuvinte, ignorând celelalte aspecte. Astfel de multe ori ne mirăm că nu suntem înțeleși sau că persoana de lângă noi nu ne împărtășește punctul de vedere.

Iată de ce este vital să comunicăm cât mai mult live sau măcar la telefon. Era virtuală în care trăim și la care am subscris rânjind, în ciuda dependenței evidente care urma să vină, are desigur meritele ei incontestabile, totul e să nu abuzăm și să nu ratăm prea mult din adevărata interacțiune umană. Purtați întotdeauna discuțiile importante față în față sau, în cel mai rău caz, la telefon sau pe Skype, în niciun caz pe YM, sms sau pe email, ca liceenii. Din spatele tastaturii fiecare se simte zmeu, dar asta nu înseamnă că e chiar nobil. Și fiți atenți la ceea ce vi se comunică de fapt, citiți printre rânduri înainte de a oferi feedback. Altfel pierdem destul de mult.Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Arenele mele