Două întrebări fundamentale pe care trebuie să ți le pui întotdeauna

Hai că n-am mai filozofat din vară și pe vremea asta odioasă parcă vine bine. Concluzia la care am ajuns în ultimii ani, după mai multe chestii citite, după altele experimentate și chiar în urma studiului pe care-l fac pentru a fi atestat personal coach, este că există două întrebări esențiale pe care fiecare dintre noi trebuie să și le adreseze, atât la nivel general dar și în fața unei situații anume.

Iată care sunt:

1. Cine sunt?

2. Ce aleg?

Pe a doua o putem chiar considera un caz particular al primei, la modul "Ce aleg să fiu?", dar nu intrăm în astfel de detalii. Mai bine discutăm despre fiecare în parte.

1. Starea de a fi este esența întregului Univers și, implicit, esența fiecăruia dintre noi. Totul pleacă din asta: credințele (as in beliefs), gândurile, emoțiile, acțiunea, cuvintele. În general în ordinea asta. Nu poți să nu fii ceva. Cea mai simplă metodă de creație pleacă exact din această stare de a fi. Alegi să fii ceva apoi din acea stare emani toate energiile și acțiunile care vor genera un anumit rezultat în realitatea ta. De exemplu: nu alegi să dai bani cuiva pentru a fi (sau pentru a te simți) milostiv, ci ești milostiv, prin urmare dai bani unui cerșetor. Nu intri primul într-un local pentru a demonstra partenerei că ești un gentleman, ci ești un gentleman, prin urmare toate acțiunile care dovedesc asta trebuie să-ți vină natural. 

A fi -> A face -> A avea

Asta e ordinea, am mai vorbit despre acest concept aici. Ești fericit, pur și simplu, apoi această stare va genera în viața ta exact acele lucruri "care te fac fericit", nu invers. Fericirea este o alegere, nu o consecință, dar noi suntem prinși într-o iluzie și nu putem accepta această noțiune. 

Întrebați-vă așadar în permanență cine sunteți, găsiți răspunsul, apoi simțiți-vă așa, pur și simplu. Emanați asta. Convingeți-vă pe voi înșivă de asta. Pentru că oricum o faceți, conștient sau nu. Tot singuri vă convingeți și de lucrurile negative, cum ar fi "sunt un loser, viața e o curvă, joburile sug, dragostea rănește, nu am noroc, nu merit mai mult" etc.   

Cine sunt? Un om care-i ajută pe alții, un om plin de succes, un om înțelept, un tip haios? Sunt dragoste sau sunt frică? Ce sunt eu în raport cu situația asta sau cu persoana cutare? Sunt bun, sunt rău, sunt șmecher, sunt blând, sunt înțelegător, sunt plin de succes, sunt mulțumit, sunt recunoscător? Acestea sunt doar câteva exemple, sunt sigur că ați prins ideea. 

2. Astfel ajungem la "Ce aleg?". Întotdeauna este o problemă de alegere, chiar și atunci când ne convingem că "nu am avut de ales". În această lume relativă, în care un lucru nu se poate defini decât în relație cu un alt lucru, totul ține de alegere. Până și emoțiile sunt alese de noi, oricât de greu ne vine să credem. Dar, așa cum spuneam mai sus, majoritatea face asta incoștient. Alege și nu-și dă seama că alege. Absolut nimic din acest Univers nu este bun sau rău prin natura sa intrinsecă, doar noi hotărâm asta. Poate țineți minte că am vorbit deseori pe tema asta. Și iată despre ce am mai vorbit:

"Feelings are things you are making up. The day you get this will be the day your life will change. Feelings are not the soul’s tools of communication, feelings are the soul’s tools of creation.
There is something for you to remember always. Stop looking to your feelings to see what it is you think your soul is trying to tell you, and starting looking to your feelings to see what it is you are now creating. Then, if you do not like what you are creating, choose again. Do this by changing how you are feeling."

Pretty hard to grasp, isn't it? Până și sentimentele și emoțiile sunt tot de noi alese. Păi, dacă putem cuprinde acest concept, ce avem de făcut? Simplu: să încercăm întotdeauna să facem doar acele alegeri care ne avantajează. Și să alegem conștient, nu inconștient, pentru că, repet, oricum o facem. Totul ține de alegere. Ce aleg eu să simt în legătură cu situația asta? Ce consider că reprezintă? Unde mă poziționez față de ea? Ce am de învățat? Ce aleg să fac în continuare? Ce aleg să fiu și să gândesc? Apropo, să nu uităm: toate se întâmplă cu un motiv, desigur. Ce nu prea știm noi e faptul că numai noi alegem care este acel motiv. Noi "inventăm" asta, nicidecum Universul sau mai știu eu ce ființă supranaturală care ne pune să dezlegăm mistere. Totul este invenția și alegerea noastră. Hai să alegem și să inventăm în stare lucidă, nu doar ca niște somnambuli. 

Ca orice mușchi, aceste idei trebuie exersate în permanență, până când putem să le aplicăm natural și să vedem cu adevărat efectele lor în viața de zi cu zi. Altfel, fie că suntem sau nu de acord cu ele, după ce închidem site-ul sau cartea sau documentarul de unde le-am luat, revenim la vechiul nostru stil de viață și la vechile noastre mentalități, dăm vina pe Guvern și pe Dumnezeu, we bitch about life, ne punem cenușă în cap, pozăm în victime și așteptăm degeaba niște "miracole" pe care de fapt ni le putem crea singuri, în orice moment.

Mult succes, dragilor!

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)