O posibila explicatie (guest post)

Am observat o crestere a preturilor pentru asigurarea RCA, asta dupa ce mai multi prieteni s-au plans ca pentru aceeasi masina pe care o aveau si acum 2 ani, acum platesc dublu sau triplu fata de atunci. Cu siguranta ati patit si voi asta si m-am gandit sa explic cum sta situatia, cel putin asa cum o vad, intr-un mod obiectiv, dupa ce am “rasfoit” mai multe pagini de internet ale unor site-uri de specialitate.

O sa iau ca exemplu o masina cu o cilindree cuprinsa intre 1200-1400 cmc. Acum doi ani, cel mai ieftin rca ajungea pentru o astfel de cilindree la aproximativ de 50-60 de Euro, un pret destul de mic, dupa cum spun asiguratorii, avand in vedere ca din ce in ce mai multe victime, castigau in instanta si societatile de asigurari erau puse la despagubirea unor sume “prea mari”, pe care nu le luasese in calcul. De aici a pornit o mare nemultumire a asiguratilor pentru ca nu mai aveau siguranta ca vor primi partea cuvenita. In tot acest timp, in Bulgaria asigurarile pentru aceeasi masina erau de 80 de Euro, iar in Ungaria de aproximativ 100 de Euro. 

Si astfel, ajungem in 2012 in plin sistem de recompensare a soferilor responsabili, prin Bonus Malus si cu asigurari dublate. Sistemul Bonus-Malus a fost o gura de aer pentru asiguratori, pentru ca in modul acesta soferii care inregistreaza daune platesc mai mult, iar cei care sunt ceva mai responsabili platesc mai putin. Gasiti aici un articol pe subiectul asta, unde sunt explicate mai multe situatii. 

Desigur, asta nu incalzeste pe nimeni acum, mai ales dupa ce te obisnuiesti cu preturi mici. Poate ar trebui facute planuri pe lunga durata de catre asiguratori, ca soferii sa nu se trezeasca la anul ca trebuie sa plateasca pentru RCA cam cat platesc britanicii.

Dan Badea Vlad

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)