Generația lui Xavi și Iniesta

Au crescut la Barcelona și au luat cu acest club trei Ligi ale Campionilor și multe alte trofee pe care nici ei nu le mai rețin. De fapt, au câștigat tot ce se putea câștiga și de vreo 2-3 ori pe atât. Sunt considerați cei mai buni mijlocași din lume, iar cu naționala Spaniei sunt la un pas de o premieră istorică: al treilea turneu final consecutiv câștigat, după Euro 2008 și Mondialul 2010.

Xavi și Iniesta poartă numerele 6 și 8 la Barça iar la naționala Spaniei le inversează, probabil au ei ceva înțelegere. Acești fotbaliști și a lor generație, care îi mai are ca reprezentanți de seamă pe Iker Casillas, Sergio Ramos, Xabi Alonso, Fernando Torres și, în ciuda absențelor de la acest turneu, pe David Villa și Puyol, poate ajunge acolo unde nimeni nu a mai ajuns. E drept că tiki-taka nu mai strălucește ca altă dată, dar oare ce le mai putem cere acestor fotbaliști? Uite că fără să uluiască lumea ca în alte dăți, au ajuns într-o nouă finală, primind doar un gol în 5 meciuri. Asta nu e deloc întâmplător. 


Se spunea că Messi nu face nimic fără cei doi. Circulă și acum multe glume pe temă. Iată însă că la acest Euro s-a spus că naționala Spaniei ar avea nevoie de un Messi. Care afirmație e reală? Niciuna. Sau ambele, dacă vreți. Astă pentru că atât Barça cât și Spania sunt echipe, care câștigă prin efort individual și de grup. Fără figuri și cocalarisme, prin modestie și altruism. 


Știu că toată lumea îi vede mari favoriți pe nemți, dar dacă ar fi să mă gândesc de câte ori cea mai mare favorită a câștigat un turneu final, aș spune că în mai puțin de 50% din cazuri. Eu chiar am pariat că diseară Italia va elimina Germania, fie după prelungiri sau 11 m. Nu m-ar mira deloc ca aceste curviștine de italieni să se califice în finală cu 4 egaluri din 5 meciuri. Normal, Germania are de departe prima șansă. Dar mi-aș dori o finală Spania - Italia, cu Spania câștigătoare în 90 de minute. Generația lui Xavi și Iniesta merită asta. De fapt, fotbalul spaniol merită să intre definitiv în istorie. A încântat și a sedus prin valoare, spirit de echipă și personalitate. Hai Spania, câștigă Euro pentru mine, promit că apoi nu voi mai pune presiune pe tine! Peste doi ani, la Mondialul din Brazilia voi ține cu Argentina lui Messi! De la tine, Spanie, nu voi mai putea avea nicio pretenție. 


p.s. Am văzut semifinala de aseară La Liga în Zorilor și am avut ceva emoții. Uite o poză. Diseară voi fi tot acolo, să susțin Italia. De nemți sunt cam sătul, iar asta e afirmația unui om care urmărește fotbal de 25 de ani, nu doar de 4. 

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)