Stadioanele Euro 2012

V-am mai zis că-s fascinat de stadioane. Întâmplarea face să fi mers pe toate cele 3 stadioane noi ale țării în ultimele 2 luni (Cluj Arena, Ilie Oană din Ploiești și Național Arena). Dar acum mergem mai la nord și ne vom arunca un ochi la cele 8 arene pe care se vor disputa meciurile de la Euro.

Le luăm în ordine crescătoare, ca număr de locuri.

Arena Lviv (Ucraina) - 34.915 locuri. A fost construită în perioada 2008-2011. Lviv este cel mai apropiat de România oraș dintre cele 8 care vor găzdui meciurile competiției - am vorbit un pic despre Lviv anul trecut. Numele definitiv al arenei se pare că nu va fi acesta. Aici se vor disputa 3 meciuri din grupa B:

Germania - Portugalia
Danemarca - Portugalia
Danemarca - GermaniaMetalist Stadium Kharkov (Ucraina) - 38.633 locuri. Construit în 1925, renovat în 2009. Peluza sud (cea din depărtare, cum privești imaginea de mai jos) conține un mall și un business center pe 3 niveluri. Aici se va juca restul meciurilor din grupa B, anume:

Olanda - Danemarca
Olanda - Germania
Portugalia - OlandaMunicipal Stadium Wroclaw (Polonia) - 42.771 locuri. Este cunoscut și sub numele de Stadion Miejski. A fost construit între 2009-2011 și i s-a conferit o formă care să denote un oraș dinamic. Toate locurile sunt acoperite. Stadionul va găzdui 3 meciuri din grupa A:

Cehia - Rusia
Cehia - Grecia
Polonia - CehiaMunicipal Stadium Poznań (Polonia) - 43.269 locuri. Tot Municipal și tot Miejski. Construit în 1968, renovat în perioada 2003-2010. 3 meciuri din grupa C se vor juca aici:

Irlanda - Croația
Italia - Croația
Italia - IrlandaPGE Arena Gdańsk (Polonia) - 43.615 locuriA fost construită în perioada 2008-2011. Arată ca un OZN din exterior (sau ca Arena din Cluj). Este cotată de UEFA la 4 stele. Aici se vor juca 3 meciuri din grupa C și un sfert de finală:

Spania - Italia
Spania - Irlanda
Croația - Spania

Vamos!Donbass Arena Donețk (Ucraina) - 52.518 locuri. Este noul stadion al Șahtiorului iar eu și Alex îl alintăm Dumb Ass Arena, așa ca la Beavis & Butthead. A fost inaugurat în 2009 și conține, printre altele, 3 restaurante, un bar, o cafenea pentru fani, un centru fitness și muzeul clubului Șahtior. Vă găzdui 3 meciuri din grupa D, plus un sfert de finală și o semifinală:

Franța - Anglia
Franța - Ucraina
Anglia - Ucraina
National Stadium Varșovia (Polonia) - 58.500 locuri. A fost construit în perioada 2008-2011. Are acoperiș retractabil care se desface din cubul central (foarte tare faza) și seamănă destul de mult cu a noastră National Arena. Va găzdui 3 meciuri din grupa A (printre care și partida inaugurală a competiției), un sfert de finală și o semifinală:

Polonia - Grecia
Polonia - Rusia
Grecia - RusiaOlimpiysky Stadium Kiev (Ucraina) - 70.050 locuri. A fost inaugurat în 1923 și renovat de 3 ori în acești aproape 90 de ani, ultima oară anul trecut când tribunele au fost acoperite. Este al doilea stadion ca mărime din Europa de Est, după Luzhniki din Moscova. Tata l-a vizitat în anii '80 și a fost impresionat. Acum 5 ani arăta așa. Aici se vor disputa 3 meciuri din grupa D, un sfert de finală și marea finală:

Ucraina - Suedia
Anglia - Suedia
Franța - SuediaCare este preferatul vostru? Eu aș opta pentru stadioanele din Varșovia și Donețk. 


Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Ofer tratament gratuit cu perfuzii în cap fanilor filmului Parasite